Uniunea Artiștilor Plastici Galați, 70 de ani de activitate. Expoziție „In Memoriam” (FOTO și VIDEO)
Foto: Ovidiu Amălinei

Uniunea Artiștilor Plastici Galați, 70 de ani de activitate. Expoziție „In Memoriam” (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Șapte de decenii de artă plastică gălățeană, cu tumultoasele ei forme de exprimare și evoluții stilistice, au fost concentrate în cadrul expoziției "In Memoriam", dedicată omagierii fondatorilor, reprezentanților și continuatorilor filialei gălățene a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Vernisajul expoziției a avut loc luni, 24 mai, la Galeriile de Artă "Nicolae Mantu", fiind reunite 43 de lucrări - pictură, sculptură, grafică - din patrimoniul Muzeului de Artă Vizuală Galați, reprezentative pentru "nucleul" în jurul căruia UAP Galați s-a dezvoltat și a ajuns, iată, la nu mai puțin de 70 de ani de activitate!

"Este o expoziție care acoperă mai multe perioade de creație, prin care am dorit să readucem în percepția publică valorile și evoluția plasticii gălățene. Galațiul s-a mândrit întotdeauna cu faptul că - fiind o zonă portuară, cu un peisaj specific dunărean, altfel decât cel "clasic", fiind o zonă interesantă inclusiv ca peisaj industrial - a atras foarte mulți artiști, nu numai din zona Galați - Brăila, ci chiar din întreaga țară. Un pol de atracție foarte important pentru artiști a fost, desigur, Muzeul de Artă Vizuală - prima dată constituit ca muzeu de artă contemporană românească. Dar și expozițiile și atelierele de lucru organizate de-a lungul timpului au fost un imbold pentru arta plastică gălățeană, o artă care se remarcă prin forța de convingere și prin varietatea de forme ale exprimării stilistice", ne-a declarat Gheorghe Andreescu, președintele UAP Galați.

Evoluția portretisticii este surprinsă în lucrări precum cele ale lui Nicolae Mantu, Lola Schmierer Roth, Elena Hanagic sau Mihai Gheorghe Coron, în tandem cu liniile sculpturale ale unor artiști precum Vasile Vedeș, Vasile Onuț, Marcel Grosu sau Silviu Catargiu.

O veritabilă istorie a portului Galați, în viziuni, forme, culori și epoci artistice diferite, o regăsim în lucrările atât de surprinzătoare ca stil de abordare la Mihail Gavrilov, Mihai Dăscălescu, Gheorghe Naum, Nicolae Spirescu sau Aurel Manole.

Pe simezele expoziției regăsim lucrări de o poetică sensibilitate emoțională, precum cele semnate de Emilia Iacob, Maricel Bejan sau Paraschiva Smirnov, dar și o redescoperire și reinterpretare a unor modele arhetipale precum cele din picturile lui Eugen Holban.

Depășirea "subversivă" a limitelor impuse la un moment dat de canoane oficiale o regăsim în tușele îndrăznețe realizate de Emilia Dumitrescu, Constantin Dimofte sau Vasile Neagu.

Pasul spre contemporaneitate și arta vizuală modernă este ferm făcut prin sublimarea realității imediate până la esențele ei transcendentale în impresionantele lucrări ale lui Ioan Simion Mărculescu și Sergiu Dumitrescu.

Lucrările reunite în cadrul acestei expoziții reprezintă, însă, doar o mică parte a zestrei culturale a fondatorilor și continuatorilor UAP Galați. Spațiul galeriei a fost prea modest pentru a putea etala multe dintre lucrările aflate în patrimoniului Muzeului de Artă Vizuală și care și-ar fi găsit, cu siguranță, un loc de cinste în această expoziție omagială. Următoarea aniversare ar putea aduce, însă, artiștilor UAP Galați o mult așteptată împlinire.

"Nu-mi rămâne decât să le urez artiștilor plastici gălățeni inspirație, gânduri bune, calm, liniște, înțelegerea prieteniei și a misiunii de a duce mai departe ideea de artă și frumusețe la malul Dunării. Aștept din tot sufletul anul 2022, când vom avea la dispoziție spațiul generos al noului Muzeu de Artă Vizuală (aflat în prezent în construcție, în Parcul Rizer - n.r.) și unde vom putea expune multe dintre creațiile dumneavoastră", a arătat Dan Basarab Nanu, directorul Muzeului de Artă Vizuală Galați.

Până atunci, să ne bucurăm însă de această expoziție omagială, ce va rămâne deschisă la Galeriile "Nicolae Mantu" până pe 14 iunie.

Foto și video, de Ovidiu Amălinei

Citit 2428 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Mai 2021 17:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.