Primăria vrea să promoveze Cimitirul "Eternitatea" în Europa. Proiect în Consiliul Local

Primăria vrea să promoveze Cimitirul "Eternitatea" în Europa. Proiect în Consiliul Local
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Morbid sau nu, Primăria Galați ar vrea să promoveze Cimitirul "Eternitatea" în mass-media din toată Europa și să-l includă pe Traseul European al Cimitirelor. Pentru asta, la comisiile Consiliului Local a ajuns un proiect de hotărâre privind aderarea Municipiului Galați la Asociația cimitirelor semnificative din Europa [Association of Significant Cemeteries in Europe], dar și la Ruta Culturală a Cimitirelor Europene (European Cemeteries Route).

În raportul de specialitate al proiectului de hotărâre se arată că în Cimitirul "Eternitatea" "și-au găsit odihna veșnică foste personalități de toate naționalitățile, nu doar români, și de religiile ortodoxă (majoritară), catolică, franciscană și altele". Obiectivele importante sunt: "Monumentul Eroilor", "Biserica Adormirea Maicii Domnului", "Cimitirul Rusesc", "Cimitirul German" și mausoleele (cel mai vechi fiind construit în 1877).

"Aderarea Municipiului Galați la organizația non-profit "Asociația cimitirelor semnificative din Europa", constituită prin asocierea a nouă oraşe: Bergen, Bologna, Copenhaga, Geneva, Köln, Ljubljana, Stockholm, Torino şi Barcelona, are ca obiectiv promovarea Cimitirului "Eternitatea" ca parte fundamentală a patrimoniului umanităţii, precum şi sensibilizarea europenilor cu privire la importanța cimitirelor din punct de vedere identitar, cultural, artistic şi religios, oferind consultanţă şi idei de proiecte ce ar putea fi derulate cu finanţare europeană pentru restaurarea şi întreţinerea cimitirelor, pentru cercetare, aplicarea de noi tehnologii sau promovarea cimitirelor ca parte a moştenirii culturale", susține Primăria, în documentația proiectului.

Avantajele aderării sunt, în viziunea administrației locale: promovarea cimitirului în mass-media din toată Europa, permisiunea de a deveni membru al Traseului European al Cimitirelor, posibilitatea de a participa la proiecte, participarea la conferințe și seminarii, dar și șansa de a participa la diferite proiecte finanțate de Comisia Europeană, împreună cu alți membri ai rețelei.

"Inițiativa aderării se concentrează pe importanța susținerii culturii și turismului ca motor al dezvoltării sociale și economice durabile", punctează Primăria.

Aderarea presupune și plata, de la bugetul local, a cotizației de 700 de euro în anul aderării și a cotizației anuale de 500 de euro începând cu al doilea an de la aderare, echivalentul în lei la data efectuării plății. În același proiect se propune și aderarea Municipiului Galați la Ruta Culturală a Cimitirelor Europene (European Cemeteries Route) și plata, de la bugetul local, a cotizației anuale de 150 de euro începând cu anul aderării, echivalentul în lei la data efectuării plății.

Rămâne doar ca aleșii locali să fie de acord.

Citit 5375 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iulie 2021 01:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.