Surpări, decopertări, asfaltări. Cât de stabilă este Faleza Superioară a Dunării
Foto: Anca Melinte

Surpări, decopertări, asfaltări. Cât de stabilă este Faleza Superioară a Dunării
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Traficul rutier pe Faleza Superioară a Dunării a fost afectat, în această perioadă, nu doar de intervenţiile echipelor care decopertau şi asfaltau, ci şi de o surpare apărută în zona sculpturii „Fructul Soarelui”. Trotuarul este şi el vălurit, tasările fiind la ordinea zilei. Nu mai vorbim despre breteaua de la Elice, unde circulaţia a fost restricţionată din nou, din cauza unui accident de teren. Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, în luna august ar urma să fie prezentat un raport al monitorizării Falezei, timp de doi ani, realizat de specialiştii de la Facultatea de Construcţii din Iaşi.

Întrebat la Reperul Tv despre lucrările de asfaltare care se desfăşoară pe Faleza Dunării, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a declarat că acestea fac parte din activitatea de mentenanţă. Şi că surparea apărută este doar o situaţie punctuală, cauzată de ploile abundente şi de infiltraţii.

„Noi avem un raport pe care îl vom prezenta, cel mai probabil, în luna august. Un raport de monitorizare, preţ de doi ani, a Falezei Dunării. Partea bună a lucrurilor este că n-avem de ce să ne temem, n-alunecăm nicăieri deocamdată. Toate teoriile cum că Faleza alunecă în Dunăre vor dispărea după ce va fi citit raportul dat de specialiştii Facultăţii de Construcţii de la Iaşi”, a declarat primarul.

„Chiar dacă toată Faleza Superioară necesită o decopertare totală şi o intervenţie majoră, nu o vom face acum, ci atunci când vor începe lucrările pe fonduri europene pentru Faleza Inferioară. Sunt aproape convins că se vor folosi maşini de tonaj greu şi atunci nu are rost să o facem acum, pentru a o reface după doi ani. Doar menţinem ceea ce avem în momentul de faţă, cu speranţa că stratul de asfalt pe care îl avem va mai rezista preţ de doi-trei ani”, a explicat Ionuţ Pucheanu.

Orizontul de aşteptare pentru accidentul de teren care a dat peste cap traficul pe breteaua de la Elice este mai mic. „În zona Elice, fiind vechea scurgere de canalizare a Galaţiului - cea care traversează toată Domneasca, P-urile şi se duce către Dunăre, având cred mai bine de o sută de ani de când este folosită - din cauza volumului foarte mare de apă pe care a trebuit să îl colecteze la ploile de acum o lună, sunt zone afectate. Oricum zona va intra în refacere completă, cel mai probabil de la sfârşitul lunii august. Dar nu puteam lăsa lucrurile aşa până atunci”, a precizat primarul.

Potrivit acestuia, zona de la Elice şi întregul canivou vor fi refăcute în cadrul amplei investiţii de regenerare urbană a aleii pietonale de la P-uri.

Citit 7308 ori Ultima modificare Luni, 26 Iulie 2021 01:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.