Surpări, decopertări, asfaltări. Cât de stabilă este Faleza Superioară a Dunării
Foto: Anca Melinte

Surpări, decopertări, asfaltări. Cât de stabilă este Faleza Superioară a Dunării
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Traficul rutier pe Faleza Superioară a Dunării a fost afectat, în această perioadă, nu doar de intervenţiile echipelor care decopertau şi asfaltau, ci şi de o surpare apărută în zona sculpturii „Fructul Soarelui”. Trotuarul este şi el vălurit, tasările fiind la ordinea zilei. Nu mai vorbim despre breteaua de la Elice, unde circulaţia a fost restricţionată din nou, din cauza unui accident de teren. Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, în luna august ar urma să fie prezentat un raport al monitorizării Falezei, timp de doi ani, realizat de specialiştii de la Facultatea de Construcţii din Iaşi.

Întrebat la Reperul Tv despre lucrările de asfaltare care se desfăşoară pe Faleza Dunării, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a declarat că acestea fac parte din activitatea de mentenanţă. Şi că surparea apărută este doar o situaţie punctuală, cauzată de ploile abundente şi de infiltraţii.
„Noi avem un raport pe care îl vom prezenta, cel mai probabil, în luna august. Un raport de monitorizare, preţ de doi ani, a Falezei Dunării. Partea bună a lucrurilor este că n-avem de ce să ne temem, n-alunecăm nicăieri deocamdată. Toate teoriile cum că Faleza alunecă în Dunăre vor dispărea după ce va fi citit raportul dat de specialiştii Facultăţii de Construcţii de la Iaşi”, a declarat primarul.
„Chiar dacă toată Faleza Superioară necesită o decopertare totală şi o intervenţie majoră, nu o vom face acum, ci atunci când vor începe lucrările pe fonduri europene pentru Faleza Inferioară. Sunt aproape convins că se vor folosi maşini de tonaj greu şi atunci nu are rost să o facem acum, pentru a o reface după doi ani. Doar menţinem ceea ce avem în momentul de faţă, cu speranţa că stratul de asfalt pe care îl avem va mai rezista preţ de doi-trei ani”, a explicat Ionuţ Pucheanu.
Orizontul de aşteptare pentru accidentul de teren care a dat peste cap traficul pe breteaua de la Elice este mai mic. „În zona Elice, fiind vechea scurgere de canalizare a Galaţiului - cea care traversează toată Domneasca, P-urile şi se duce către Dunăre, având cred mai bine de o sută de ani de când este folosită - din cauza volumului foarte mare de apă pe care a trebuit să îl colecteze la ploile de acum o lună, sunt zone afectate. Oricum zona va intra în refacere completă, cel mai probabil de la sfârşitul lunii august. Dar nu puteam lăsa lucrurile aşa până atunci”, a precizat primarul.
Potrivit acestuia, zona de la Elice şi întregul canivou vor fi refăcute în cadrul amplei investiţii de regenerare urbană a aleii pietonale de la P-uri.

Citit 6533 ori Ultima modificare Luni, 26 Iulie 2021 01:31

13 comentarii

 • postat de din Galati
  Marți, 27 Iulie 2021 14:01
  84.243.108.***
  Apel catre institutiile abilitate ale statului,
  Va scriu aceste randuri pentru a va aminti ca este de datoria salariatilor care va populeaza institutiile sa verifice orice documente care privesc ansambluri de constructii in zone protejate! Pentru ca DA, Faleza Dunarii a fost inclusa in randul zonelor protejate inca din anii 1970, an in care se termina de amenajat acest amplasament. Regretatul ing. Cosovliu, facea referire prin anii '72-'75 in cadrul Studiului de impact cu privire la constructia cartierului Ada Marinescu, la riscul de a construi in buza Falezei Superioare si, la necesitatea de mutare a lucrarilor pe actualul amplasament! Din pacate, interesele de grup au primat, proiectele aducatoare de mari beneficii au primit unda verde la construire, iar municipiul nostru a inceput sa curga catre Dunare incet dar sigur...
  0
  8
  Raportează
 • postat de vader
  Luni, 26 Iulie 2021 10:40
  193.230.156.***
  Dac-ar fi numai faleza, care se naruie in orasul nostru.....in rest, nu incercati sa demonstrati ca doar in Galati exista Dorei, sau "Dinu Paturica". Ei exista peste tot.
  1
  7
  Raportează
 • postat de hahahahaah
  Duminică, 25 Iulie 2021 17:01
  82.79.132.***
  nu spune nimeni cum s-au ridicat dupa revolutie blocurile in zona
  cumparati pe faleza, foaaarte sigure
  plus poate primiti si un upgrade si ajungeti mai aproape de apa
  3
  12
  Raportează
 • postat de Maria
  Duminică, 25 Iulie 2021 15:30
  89.39.81.***
  Faleza superioara!!! Parcare auto ,pe ambele sensuri ale bulevardului si circulatie ca in raliu pe ce mai ramane din strada!
  Si ar fi loc de relaxare pt weekend pentru galateni,alee fara acea perdea de tei,care....acum nu mai sunt!!
  Odata... acest bulevard era destinat, in weekend, doar pentru pietoni!! dar ce a fost odata,acum nu mai poate fi!!
  Trebuie sa ne etalam caii putere.....ce plimbare?!!
  2
  18
  Raportează
 • Sâmbătă, 24 Iulie 2021 16:23
  78.96.82.***
  Se zice foarte clar că există un raport făcut de cei de la Facultatea de Construcții din Iași, conform căruia „n-avem de ce să ne temem, n-alunecăm nicăieri deocamdată”. Totuși... de câți neuroni ai nevoie să înțelegi un lucru atât de simplu?! Bineînțeles că sunt destui care duc lipsă, având în vedere comentariile și numărul de like-uri! Totodată, au reapărut disperații de verdeață care nu vor să audă de alei, cu "fundație" de beton, pe care se află plăci de marmură... Ăștia ar vrea ca alea de la P-uri să fie asemănătoare cu o cărare de munte! Urșii ne mai lipsesc, că poate ne scapă de "inteligenții" ăștia!!

  Felicitări pentru idei, domn primar, și mult succes în continuare! Se vede că domn primar are viziune și un creier funcțional! Mai așteptăm 2-3 ani ca să se finalizeze modernizarea falezei, iar apoi asfaltăm totul țiplă! Nu are rost să dăm de două ori bani pe aceleași tronson, având în vedere că mare parte din Bulevardul Marii Uniri este în stare bună, iar Galațiul are nevoie de o grămadă de bani pentru diverse reabilitări / modernizări!!
  64
  6
  Raportează
 • postat de Distrugere totala
  Sâmbătă, 24 Iulie 2021 14:15
  77.111.246.***
  Lasand la o parte faptul ca zona pietonala de la malul Dunarii (Faleza Inferioara) a ajuns sa fie devastata de absolut toti (infractorii incopetenti si analfabeti) cei aflati la conducerea Galatiului dupa 1990, la ora actuala Faleza Inferioara arata ca un balci infect si primitiv, cu un aspect de anii 1800, napadita de niste bodegi infecte, niste aberatii arhitecturale care incalca absolut orice fel de legislatie din mai multe domenii (legislatie privind Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, unde Faleza Inferioara de la Galati este inclusa, legislatie privind disciplina in constructii, legislatie privind administrarea domeniului public etc etc etc), Faleza Inferioara care a ajuns...incet-incet...sa fie betonata si desfigurata de tot felul de mizerii de spatii de joaca, de perimetre ingradite cu garduri din fier care impiedica accesul la malul apei (un fel de curti amenajate cu japca sub privirile tampe ale unei administratii locale inerte si inepte...), tot felul de baraci si ograzi apartinand de niste societati comerciale fantoma, societati care se balacesc in contraventionalitate si ilegalitate si infractionalitate de toate felurile, tot felul de platforme betonate si postamente (tot din beton) care NU AU ABSOLUT NICIUN SCOP, NU AU NICI O RATIUNE pentru a exista acolo, tot felul de ornamente cretine si de prost gust si care nu au nicio noima, nu servesc la nimic in afara de a umple buzunarele unor "antreprenori" mizerabili aciuati la noi in oras cine stie de prin ce coclauri de fund de tara antreprenori care, in complicitate cu TOATE autoritatile locale din ultimii 30 de ani, nu s-au dat si nu se dau in laturi de la nicio marsavie comisa in oras sub umbrela atotcuprinzatoare a unui asa-zis urbanism, de fapt o manifestare a unor minti tembele, retardate, de arhitecti descreierati care, in numele progresismului atotcuprizator, au desfigurat orasul cu "realizarile" lor, rod al unor minti bolnave, semidocte.

  In al doilea rand, tot aceste autoritati locale din ultimii 30 de ani, care s-au facut complici cu toate societatile comerciale infractionale care s-au perindat prin orasul nostru si care au aprobat DEVASTAREA INTREGULUI ORAS, fara mila si fara discernamant, au permis si incurajat si sustinut intr-un mod bolnav, frizand boala psihica, atacul asupra Falezei Superioare, defrisand aproape in totalitate fiecare dintre cei doi versanti ai Falezei Dunarii, cel superior, care este cuprins intre partea de sus a falezei si Bulevardul Marea Unire (ce denumire cretina pentru ACEASTA strada !!!!!) si versantul inferior, cel cuprins intre Bd.MU si aleea pietonala de la malul Dunarii si...DE PARCA NU AR FI FOST DE AJUNS...tot aceste autoritati locale din ultimii 30 de ani, in complicitate infractionala cu societatile comerciale implicate (cele de constructii si cele de alimentatie publica...etc) au aprobat si au inchis ochii la absolut orice fel de ilegalitati s-au comis pe parcursul amenajarii si construirii a tot felul de "obiective" amplasate in zona Falezei Dunarii.

  In incheiere:
  BAI HANDICAPATILOR, INFRACTORILOR DIN ADMINISTRATIA PUBLICA DIN ULTIMII 30 DE ANI (SI NU NUMAI DE ACOLO !!!), DACA IN ZONA FALEZEI NU AVEM COPACI SI VEGETATIE DIN ABUNDENTA, DACA IN ZONA FALEZEI ATI DEVASTAT SI ATI DEFRISAT SI ATI CONSTRUIT SI BETONAT ABSOLUT TOT ATUNCI CEREM SA FIE DEMOLATE ABSOLUT TOATE CLADIRILE CARE APARTIN ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE SI CENTRALE SI SA AMENAJAM ACOLO, IN LOCUL LOR, PARCURILE SI ZONELE VERZI PE CARE VOI NI LE-ATI FURAT DE PE FALEZA IAR VOI, NISTE PARAZITI INFRACTORI IEFTINI (toti cei din ultimii 30 de ani), SA FITI ANGAJATI LA AMENAJAREA SI INTRETINEREA SPATIILOR VERZI, POATE ASA VETI REUSI SA PRICEPETI (ma indoiesc) INSEMNATATEA LOR !!!
  4
  67
  Raportează
 • postat de Iron IQ
  Sâmbătă, 24 Iulie 2021 13:35
  90.68.85.***
  Dezgropați-l pe Coșcovliu!
  Dansul spunea prin 70 ca Galațiul înainte sa se apropie de Dunăre trebuie sa faca lucrări de amploare de consolidare, drenaj, canalizări... care sa înlăture efectele in timp ale terenului instabil.
  Inca era in viată când deja se vedea clar ca avea dreptate.

  Acum nu ca ar fi târziu si complicat cu atâtea construcții, e si invitabil de scump.
  3
  58
  Raportează
 • postat de Galatean
  Sâmbătă, 24 Iulie 2021 12:24
  78.96.81.***
  Doi ani pana se va interveni efectiv este numai bine, fiind suficient ca terasamentul superior al falezei sa plece spre Dunare, surparea de acum fiind destul de concludenta,ca, deja, in structura de umplutura a treasamentului, a aparut aceasta bresa, care, daca nu se va opri imediat circulatia masinilor de tonaj greu, si nu se va interveni imediat pentru a o opri, vor aparea si alte fisuri, greu de gestionat!

  Nu inteleg de ce se vrea parerea unor specialisti in domeniu, sigur pe bani grei, care sa o suprapuna peste cea a specialistilor galateni, mult mai competenta, documetatie existenta deja la Primarie, care, de altfel, ignorata, nu a fost respectata, privind interzicerea circulatiei masinilor de tonaj greu si constructia de blocuri la o distanta de securitate fata de terasamentul falezei?!

  Este bine de retinut aceasta atitudine a primarului ca dovada a incapacitatii de decizie si luare imediata de masuri pentru prabusirea iminenta a falezei construita cu eforturi umane mari de catre inaintasii nostri, pentru a fi tras la raspundere!
  6
  39
  Raportează
 • postat de maurice
  Sâmbătă, 24 Iulie 2021 11:36
  86.124.201.***
  Nu inteleg sensul reparatiilor de saptamana asta de pe faleza, dupa reasfaltare e mult mai rau.
  2
  39
  Raportează
 • postat de alz
  Sâmbătă, 24 Iulie 2021 08:27
  178.138.99.***
  Senzația este ca suntem conduși de niște habarnisti care au scăpat lucrurile din mana...
  4
  69
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Sâmbătă, 24 Iulie 2021 03:32
  5.13.168.***
  Vedeti si trotuarul ce duce catre Selgros -Fcultatea Danubius e un parculet acolo , trotuarul e rupt in in doua de viituri si nimeni din primarie nu a trecut pe acolo , poate isi face cineva timp sa vada surparea aparuta in zona
  9
  38
  Raportează
 • postat de Nicu
  Sâmbătă, 24 Iulie 2021 00:52
  5.13.201.***
  Se mai realizeaza ceva cu multpromisele (din 2020) investiţii de regenerare urbană din Tiglina 1, Tiglina 2, Micro 19, Micro 20 si Micro 21 ?
  16
  34
  Raportează
 • postat de Soldatul sovietic
  Sâmbătă, 24 Iulie 2021 00:22
  5.13.130.***
  In traducere libera:
  Se va demola iar aleea dintre P-uri si inlocuiti ultimii copaci ( majoritatea de 50 de ani ) cu niste beton dragut.
  Inca o zona care se va duce pe copca...
  9
  72
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.