Infiltrații vizibile în zidul de susținere de la Plaja "Dunărea", la scurtă vreme de la inaugurare
Foto: Marian Calestru

Infiltrații vizibile în zidul de susținere de la Plaja "Dunărea", la scurtă vreme de la inaugurare
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Nici nu a apucat să se usuce vopseaua la noua Plajă "Dunărea" și problemele au început deja să apară la investiția în valoare de aproximativ 6 milioane de euro. O bună parte a zidului de beton care susține platoul bazinelor este brăzdată de infiltrații vizibile, iar apa din bazine inundă în mod constant terasa unde sunt amplasate șezlongurile. Astfel, deși costisitoare pentru bugetul local, lucrările din bani publici efectuate pentru amenajarea noului parc de distracții trădează deja o calitate îndoielnică a execuției, așa cum, din păcate, ne-am obișnuit deja.

Indiferent de zi, cele 1.500 de locuri disponibile la Plaja "Dunărea" se dovedesc insuficiente pentru numărul mare de gălățeni doritori să se relaxeze la soare sau să se bucure de activitățile oferite de parcul acvatic. Marți, imediat după ora amiezii, peste 100 de oameni de toate vârstele așteptau la coadă eliberarea unui loc în zona de agrement. Toate cele 1.500 de brățări au fost epuizate în doar câteva ore de la deschidere. Astfel, cu cel mult zece persoane în fața noastră, am așteptat exact o oră înainte de a putea intra pe platoul bazinelor. Partea proastă e că o bună parte din timp ești nevoit să aștepți direct sub razele neiertătoare ale soarelui torid. Cât timp am așteptat ca cineva să iasă și să se elibereze noi brățări, o fată a leșinat la unul dintre rândurile alăturate.

Încă de la casa de bilete am fost informați că nu mai sunt locuri pe șezlonguri și nici pe pernele cu puf. Înăuntru, în lipsa umbrelelor, oamenii de pe șezlonguri își făceau umbră cu ce aveau la îndemână. Totuși, cei mai mulți nu păreau deranjați peste măsură de acest neajuns, din moment ce fie stăteau în apă, fie erau la rând pentru a intra în tobogane. Prima impresie generală pe care Plaja "Dunărea" ți-o face este una bună. Instalațiile și bazinele sunt încă noi, iar șezlongurile și restul mobilierului par de o calitate decentă. Cu toate acestea, efectul de încântare pălește destul de repede, atunci când te uiți cu puțin mai multă atenție la detalii.

Excesul de apă din bazine a afectat zidul de susținere

Primul detaliu care atrage în mod neplăcut atenția constă în faptul că zona șezlongurilor este în mod constant inundată. Apa iese din bazine, trece fără probleme de rigolele de preaplin, care, în mod normal, ar trebui să o oprească, umple și jgheaburile care împrejmuiesc bazinele și inundă terasele unde sunt amplasate șezlongurile. Luați pe nepregătite, clienții își adună cât de repede pot lucrurile, pentru a nu le fi udate.

Lucrurile devin însă cu adevărat revoltătoare atunci când vezi cum arată zidul care susține platoul bazinelor. Pe o distanță de cel puțin 100 de metri de la intrarea în zona de agrement, zidul este brăzdat de urme cât se poate de vizibile de infiltrații. Apa care iese din bazine se scurge prin canalul destinat eliminării apei pluviale și cauzează urmele evidente de umezeală din zid. Vorbim despre o investiție abia finalizată, care a costat în jur de șase milioane de euro, bani publici.

Din birourile Primăriei Galați, infiltrațiile care afectează deja o parte importantă a lucrării par doar "minore". "Ceea ce se observă pe zidul de sprijin sunt infiltrații minore provocate de deversări accidentale din bazinul cu valuri. În niciun caz nu sunt exfiltrații ale cuvei bazinului. Acest inconvenient se va remedia pe cheltuiala antreprenorului, în perioada de garanție, prin reglarea instalației de producere a valurilor, astfel încât să nu mai existe deversări accidentale", se arată într-un răspuns trimis redacției de Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galați.

O asociere de firme, multiple probleme

Antreprenorul la care autoritățile locale din Galați fac referire este asocierea de firme Tancrad SRL - Lemacons SRL. Aceleași firme au executat sau execută încă și alte lucrări importante de investiții în municipiul Galați, de la modernizarea zonei Potcoava de Aur - Trei Star, la modernizarea Pasajului "Dunărea" (lucrare de asemenea afectată de grave infiltrații) și la transformarea într-un spațiu preponderent betonat a zonei de la Spicu.

Singurul argument pe care autoritățile locale îl invocă în astfel de situații este că lucrările sunt în garanție și că problemele vor fi remediate de antreprenor. Însă, dacă încă din primele zile după finalizarea investiției, problemele sunt atât de vizibile, ne punem întrebarea legitimă la ce surprize ne putem aștepta pe termen mediu și lung, atunci când lucrările nu vor mai fi "în garanție" și, mai ales, pe cheltuiala cui vor fi atunci "remediate inconvenientele".

Foto: Marian Calestru

Citit 13364 ori Ultima modificare Duminică, 15 August 2021 11:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.