Patru firme gălățene, în topul național al constructorilor de drumuri

Patru firme gălățene, în topul național al constructorilor de drumuri
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Tancrad și două dintre firmele fostului imperiu Vega, Citadina 98 și Lemacons, se clasează pe locuri fruntașe într-un top național al constructorilor de drumuri și autostrăzi, realizat de revista Arena Construcțiilor, pe baza cifrelor de afaceri realizate pe parcursul anului 2020. În partea inferioară a acestui clasament și-a găsit loc și o a patra firmă gălățeană, Gendav.

Topul drumarilor realizat de Arena Construcțiilor include 100 de constructori de drumuri și autostrăzi din toată țara, departajați pe baza cifrelor de afaceri realizate anul trecut. Clasamentul include numai firmele cu cod CAEN 4211 - Lucrări de construcții drumuri și autostrăzi. Unele firme mari de profil nu au fost incluse în top pentru că obiectul lor principal de activitate este încadrat pe alt cod, și anume pe codul CAEN 4120 - Lucrări de construcții clădiri rezidențiale și nerezidențiale, precizează realizatorii clasamentului.

Topul național al drumarilor este condus autoritar de băcăuani, mai exact de firmele omului de afaceri Dorinel Umbrărescu. Spedition UMB, Tehnostrade SRL și SA & PE Construct SRL ocupă locurile 1, 2 și 4, cu o cifră de afaceri cumulată de peste 2,5 miliarde de lei și cu un număr mediu de angajați de 1.660. Paradoxal, liderul topului, Spedition UMB, cu o cifră de afaceri de 1,02 miliarde de lei, a avut doar 48 de angajați în 2020, iar "sora mai mică", SA & PE Construct a avut 12 angajați cu care a făcut o cifră de afaceri de 556 milioane de lei. Grosul forței de muncă l-a asigurat Tehnostrade - 1.600 de angajați și o cifră de afaceri de 936 milioane de lei, firmă care are și cea mai mare profitabilitate (raportul dintre profitul net și cifra de afaceri) dintre cele trei, de 28%. Între cele trei firme ale familiei Umbrărescu, pe locul 3, sunt spaniolii de la FCC Construccion SA Barcelona Sucursala București, cu o cifră de afaceri de 807 milioane de lei și cu un număr mediu de 311 angajați.

Pe locul 5 apare prima firmă gălățeană din acest top, Tancrad SRL, cu o cifră de afaceri de 433,7 milioane de lei, cu o medie de angajați de 974 și cu o profitabilitate de 2%.

O altă firmă din Galați, Citadina 98, ocupă locul 17 în clasament, cu 127,4 milioane de lei cifră de afaceri, 358 de angajați și o profitabilitate de 3%.

Puțin mai jos, pe locul 28, s-a situat Lemacons, cu o cifră de afaceri de aproximativ 106 milioane de lei, un număr mediu de 303 salariați și o profitabilitate de 1%.

Cea de-a patra și ultima firmă gălățeană din top, Gendav SRL, ocupă poziția 91, cu o cifră de afaceri de 41 milioane de lei, 83 de angajați și o profitabilitate de 4%.

Toate aceste firme de construcții drumuri și autostrăzi lucrează pe bani publici, statul fiind cel mai important investitor în domeniul infrastructurii rutiere. De multe ori, firmele câștigă contracte pe asocieri cu alte firme, iar banii se împart. Se practică și încheierea unor acorduri-cadru cu autoritățile contractante, iar sumele inițiale suferă de multe ori majorări substanțiale. Fără a da nume, dar de multe ori se lucrează scump și prost (pe bani publici, reamintim), fiind necesare intervenții de refacere a obiectivelor uneori chiar și imediat după finalizarea lor.

Lemacons, liderul contractelor cu Primăria Galați, în 2020

Conform articolului "Cine a luat <potul cel mare> din contractele cu Primăria. Top 10 al câștigătorilor licitațiilor în 2020", publicat de "Viața liberă" pe 19 ianuarie 2021, Lemacons a fost lider al contractelor atribuite de Primăria Galați în cursul anului trecut, cu un total de peste 92,65 milioane de lei, în calitate de lider al asocierilor care și-au adjudecat aceste investiții. "Cel mai valoros este proiectul european de <Modernizare linii de tramvai și carosabil străzile Traian Vuia, Henri Coandă, George Coșbuc (tronson Henri Coandă - Al Măcelaru)>, în valoare de 82,1 milioane de lei, atribuit asocierii Lemacons (lider), Add Global Design SRL, Mari-Vila Com SRL, Tancrad. Generos este şi contractul pentru <Amenajare strada Brăilei între strada Roşiori şi Potcoava de Aur> (proiectare şi execuţie), care depăşeşte 10,55 milioane de lei, câştigat de asocierea Lemacons (lider), Btfarch Ro Company, Tancrad”, se menționează în articolul citat.

Tot în topul contractelor atribuite de Primăria Galați în 2020, pe locul 5 s-a situat Gendav. "Primăria şi-a asumat proiectarea și execuția lucrărilor suplimentare şi de deviere a utilităţilor la proiectul european de extindere și modernizare a Drumului de Centură, derulat de Consiliul Judeţean. Investiţia nu poate fi decontată din fonduri europene. Contractul, care sare de 15,15 milioane de lei, a fost atribuit asocierii Gendav SRL (lider), SC Genymar 2008 SRL, SGM Contractor SRL, SC Alitec Solution SRL, RBX Electric Flash LED", mai scria "Viața liberă", la începutul acestui an.

Citit 6653 ori Ultima modificare Vineri, 10 Septembrie 2021 23:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.