Medicul chirurg Paul Ichim: "Nevaccinații îi au pe conștiință pe cei ce mor la ușa spitalelor"

Medicul chirurg Paul Ichim: "Nevaccinații îi au pe conștiință pe cei ce mor la ușa spitalelor"
Evaluaţi acest articol
(88 voturi)

În urmă cu o săptămână, după ce valul de pacienți COVID-19 a umplut secțiile de Terapie Intensivă și a blocat activitatea normală a spitalelor, Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat suspendarea, timp de o lună, a internărilor și a operațiilor care nu sunt urgențe în spitalele publice din România. Măsura, deși una necesară în condițiile crizei sanitare actuale, este discriminatorie pentru numeroși bolnavi cronici. Mai mult, închiderea spitalelor va face ca multe persoane să fie diagnosticate cu cancer abia în stadii avansate ale bolii, este de părere medicul chirurg gălățean Paul Ichim. Trist este că toate aceste neajunsuri ar fi putut fi evitate, dacă lumea ar fi mers să se vaccineze anti-COVID în număr mai mare.

- Domnule doctor, cine este cel mai afectat de această nouă închidere a spitalelor?

- Problema pe care o pot numi criminală și pe care am observat-o noi în urma valului precedent a fost faptul că lumea nu a mai avut acces la fel de ușor la evaluările din mediul spitalicesc, inclusiv la cele din policlinică. Au fost atunci situații în care patologia oncologică (cazurile de cancer  - n.red.) aflată la început a rămas nedescoperită și neevaluată, iar respectivii bolnavi au venit ulterior cu afecțiuni oncologice în stadii foarte avansate, atunci când tu, ca medic, nu mai reușești să faci mare lucru. Aici a fost pierderea cea mai mare, cea a pacienților care ar fi fost descoperiți la timp, dacă ar fi mers sistemul sanitar în mod normal.

La fel, există situația particulară a bolnavilor cronici, care de frica pandemiei au preferat să rămână acasă și nu au mai venit la acele controale periodice necesare pentru evaluarea stării de sănătate. Au existat și aici numeroși pacienți care au venit decompensați sau cu boala în stadii avansate. Este important de știut că, mai ales în cazul afecțiunilor oncologice, vizita la medic nu trebuie amânată, pentru că orice lună de amânare, orice săptămână chiar, contează în prognosticul ulterior. Altfel spus, șansele de vindecare ale pacientului cu cancer scad.

- Cât de frecvente au fost astfel de situații, în ultimul an și jumătate?

- În practică, au apărut din ce în ce mai multe cazuri cu pacienți bolnavi de cancer în stadii avansate. E adevărat că și incidența cancerelor la nivel global, național, dar și local, este mai mare, dar și blocarea sistemului sanitar a determinat creșterea incidenței cancerelor venite la spital în stadii avansate.

- Unde trebuie să meargă gălățenii, dacă au anumite simptome care le creează îngrijorare?

- În principiu, policlinicile au fost deschise și sunt încă deschise. După medicul de familie, aici ar trebui să meargă oamenii, pentru consult de specialitate. Dar trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Dacă noi, ca nație, în loc să facem atâta teorie cu vaccinarea și cu scepticismul promovat pe toate canalele, am fi fost "inculți" ca portughezii, ca danezii, ca spaniolii sau ca evreii și ne-am fi vaccinat în masă, fără să mai facem tot felul de scenarii apocaliptice pe seama unui vaccin, n-am fi ajuns în situația asta.

Țările unde rata de vaccinare este mare și foarte mare nu au acum sistemul sanitar depășit, cum îl avem noi la ora actuală, și asigură asistență medicală pentru toată lumea, nu doar pentru urgențele medicale. Astfel, mesajul este unul foarte simplu: terminați cu prostiile! Duceți-vă și vaccinați-vă odată!

- Putem pune această neîncredere în vaccin pe seama lipsei de educație?

- Este o lipsă evidentă de educație, fără comentarii. Nu poate să-mi spună nimeni că portughezii, care au peste 95 la sută din populație vaccinată, trăiesc într-o teroare sau într-o dictatură. Acolo oamenii au înțeles scopul vaccinului și au mers să se vaccineze. În țările nordice, aceeași poveste. În Franța, la ora actuală, este inițiativă de lege pentru ca vaccinarea să devină obligatorie.

Și la noi, personalul medical și cel din învățământ trebuie vaccinat obligatoriu. Spui că asta nu mai e democrație? Bine, atunci te testezi periodic, dar pe banii tăi și am terminat discuția.

- Dacă este o problemă cu lipsa de educație, atunci cum se explică faptul că inclusiv unii medici au refuzat să se vaccineze?

- Sincer, nu pot să înțeleg ce gândesc colegii mei care refuză vaccinarea. Trebuie înțeles un lucru: nu există vaccin care să fie garantat sută la sută. Chiar vaccinurile pe care le-am făcut noi în copilărie au capitole de contraindicații sau de reacții adverse. Dar tu ești medic, tu trebuie să dai un exemplu. De exemplu, la Spitalul Județean Galați, 70 la sută dintre cadrele medicale s-au vaccinat. Nu a făcut nimeni nicio complicație, nici miocardită, nici pericardită. Revenim iarăși la discuția anterioară. Dacă statul îți pune la dispoziție o metodă de prevenție și tu o refuzi, trebuie să te testezi pe banii tăi.

Toți cei care refuză vaccinul, cadre medicale sau nu, trebuie să se gândească la următorul aspect: adică toți în Europa sunt idioți, numai noi, românii, suntem geniali?! Iar mesajul meu pentru ei este următorul: dacă o să moară oameni stând pe la porțile spitalului, nu dați vina pe noi, cei vaccinați, ci să dați vina pe voi, cei care contaminați, blocați paturile de spital și blocați accesul restului pacienților la asistență medicală normală.

- Riscăm un scenariu cum a fost cel din Italia, de la începutul pandemiei?

- Deja suntem acolo! Este un lucru confirmat, deoarece paturi de Terapie Intensivă nu mai sunt, deja se moare într-o frenezie. Sunt peste 300 de decese pe zi, adică un român la câteva minute. Majoritatea victimelor, peste 90 la sută, provin din rândul persoanelor nevaccinate. Atunci când ni se comunică faptul că pacienți aflați la un pas de intubare stau cu masca de oxigen, în containere, la UPU, așteptând ca în spital să moară un pacient, pentru a se elibera un loc, vă dați seama că suntem în scenariul acesta de mult. Lucrurile pot deveni însă și mai grave, din păcate, iar cei nevaccinați trebuie să știe că îi au pe conștiință, că și ei sunt responsabili pentru bolnavii cu restul afecțiunilor care ne mor la ușa spitalelor.

Citit 8258 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Octombrie 2021 00:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.