Transportul județean de călători din Galați, la mâna Guvernului
Foto: Marian Calestru

Transportul județean de călători din Galați, la mâna Guvernului
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Transportul județean de pasageri prin curse regulate ar putea rămâne "în aer", începând cu data de 31 decembrie 2021, când, conform prevederilor legale în materie, încetează valabilitatea programelor de transport de pasageri la nivelul UAT-urilor - consilii județene din întreaga țară, avertizează Federația Operatorilor Români de Transport (FORT). Situația este la fel de sensibilă și în județul Galați.

FORT afirmă, într-un comunicat de presă, că a încercat, prin toate mijloacele de dialog instituțional legale, să determine o modificare legislativă cu caracter de urgență, pentru a asigura continuitatea acestor programe până la expirarea licențelor, ce au valabilitate până în luna iunie 2023. "La jumătatea lunii în curs, un număr redus de CJ-uri aveau demarate procedurile legale pentru aprobarea noilor programe de transport sau a condițiilor competitive de atribuire, prin licitație, a programelor ce urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Din cauza multiplelor probleme ce țin de proasta elaborare a legislației în domeniu, dar și pe fondul neimplicării Ministerului Dezvoltării, marea majoritate a consiliilor județene nu au făcut niciun pas concret în direcția organizării licitațiilor, iar cele ce au demarat procedurile sunt în afara calendarului care să permită continuitatea necesară. Scandalurile și acuzațiile de corupție se țin lanț, din cauza lipsei de transparență și modului extrem de politizat în care anumite județe au înțeles să aplice legea. Cu toate că Regulamentul CE 1370/2007 prevede o serie de condiții clare pentru atribuirea contractelor de servicii publice, acordarea drepturilor exclusive sau compensarea serviciului prestat sunt tratate în România cu total dezinteres, consecințele negative urmând să apară chiar și în condițiile unei atribuiri forțate. FORT solicită Ministerului Dezvoltării abordarea urgentă a unei modificări legislative prin care să se asigure continuitatea serviciilor și pregătirea temeinică, în 2022, a aplicării corecte a Reg. CE 1370", afirmă comunicatul FORT.

Pentru a nu se bate pasul pe loc, în județul Alba, de exemplu, s-a încercat o "interpretare" a actualelor norme, dar s-a reușit atribuirea traseelor într-o proporție foarte mică, de numai 30 la sută din total. Contestațiile apărute au blocat, pur și simplu, acest demers.

La Galați, hotărârea de CJ este contestată în instanță

Situația de la Galați este la fel ca în celelalte județe. Mai mult, actuala formă a Contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public județean este contestată în instanță. Conform președintelui FORT Galați, Sorin Amarinei, Consiliul Județean a adoptat Hotărârea 174, în vara acestui an, prin care s-a stabilit forma Contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public județean, valabil până la 31.12.2021, formă contestată însă de operatorii de transport județean, în cadrul consultărilor prealabile cu reprezentanții CJ Galați. "Acest contract prevede practic doar obligații ale operatorilor de transport și nu oferă nici compensații, nici exclusivitate, lucruri stipulate clar în Regulamentul european 1370/2007. În acest moment Hotărârea CJ 174/2021 este contestată în instanță.

În al doilea rând, în lipsa unui studiu al fluxului de călători, nu se poate construi un program de transport care să răspundă clar nevoilor de mobilitate. De altfel, fluxul de călători este grav afectat de pandemie, dar și de "pirateria" efectuată cu mijloace de transport neautorizate.

Chiar și în aceste condiții, operatorii de transport gălățeni au investit în mijloace noi, Euro 6, încercând să răspundă cât mai bine nevoilor cetățenilor județului Galați. Deoarece ne aflăm la jumătatea perioadei de creditare pentru achiziționarea acestor mijloace de transport, considerăm esențială prelungirea programului de transport până în 2023, așa cum avem specificat pe actualele licențe de traseu", a declarat Sorin Amarinei, pentru "Viața liberă".

CJ Galați: ”Se lucrează la procedurile necesare”

"În acest moment, la nivelul instituției se lucrează la procedurile necesare pentru elaborarea programului de transport, în condițiile în care sunt necesare și o serie de clarificări din partea autorităților competente de la București. Este o procedură complexă, la care se lucrează cu maximă responsabilitate, în colaborare cu factorii implicați în transportul public județean de persoane. În acest moment, licențele de traseu sunt valabile, fiind prelungite de către Autoritatea Rutieră Română până în iunie 2023", ne-au declarat reprezentanții Consiliului Județean Galați.

În aceste condiții, este evident că singura soluție viabilă pentru deblocarea situației o reprezintă o așteptată decizie a Ministerului Dezvoltării, care întârzie deocamdată să apară.

Citit 7296 ori Ultima modificare Luni, 01 Noiembrie 2021 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.