Noul preț al gigacaloriei la Galaţi, încă așteptat, după ce ANRE a cerut clarificări

Noul preț al gigacaloriei la Galaţi, încă așteptat, după ce ANRE a cerut clarificări
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a dat undă verde scumpirii căldurii și a apei calde în toată țara, după ce prețurile de producție avizate de instituție aproape s-au dublat.

Cele mai mari creșteri ale gigacaloriei livrate de CET-uri din întreaga țară se vor înregistra la Oradea, Arad și Bârlad, unde scumpirile sunt de 95-96 la sută. Alte creșteri mari de prețuri vor fi în Botoșani, Bacău, Giurgiu și Brașov, cuprinse între 87 și 94 la sută. În București, majorarea este de 86 la sută. Cele mai mici scumpiri sunt la CET Craiova și CET Govora, de 21, respectiv, 22 la sută.

Prețurile majorate cu aceste procente nu vor fi însă prețurile finale plătite de populație, ci reprezintă doar prețurile la care centralele livrează agentul termic. La acestea, se adaugă tarifele de transport și distribuție.

Conform unui comunicat ANRE, aceste majorări sunt determinate de o creștere medie a prețului gazelor, de circa 120 la sută pentru gaze naturale livrate din rețeaua de distribuție, de 140 la sută a prețului gazelor naturale livrate din rețeaua de transport și cu circa 23 la sută a prețului cărbunelui, față de valorile luate în calcul pentru bonusul și prețurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021. De asemenea, prețul certificatelor de dioxid de carbon care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45 la sută față de cel luat în calcul la ultima ajustare de bonus și preț al energiei termice.

ANRE încă mai calculează pentru Galați

Conform reprezentanților Calorgal, ANRE nu a comunicat încă prețul aprobat pentru gigacalorie la Galați. Autoritatea a cerut clarificări, acestea au fost transmise luni, iar răspunsul va veni... când va veni. Noul tarif care va fi avizat de ANRE va trebui discutat și aprobat în ședință de Consiliu Local, când se va stabili și nivelul subvenției ce va fi plătit de CL pentru sprijinul populației care încă mai beneficiază de sistemul termic centralizat.

Situația Galațiului este în mare parte diferită de cele ale orașelor menționate mai sus, în condițiile în care Calorgal furnizează agent termic în sistem centralizat unui număr mult mai mic de apartamente, circa 6.000, față de cele 90.000 pentru care a fost proiectat sistemul inițial de termoficare al orașului.

Citit 2533 ori Ultima modificare Joi, 04 Noiembrie 2021 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.