După greva care a paralizat transportul în comun, revendicările salariaţilor Transurb au fost acceptate

După greva care a paralizat transportul în comun, revendicările salariaţilor Transurb au fost acceptate
Evaluaţi acest articol
(44 voturi)

UPDATE. O grevă spontană a paralizat transportul public în comun, vineri, 5 noiembrie 2021, până la prânz. Şoferii şi vatmanii Transurb au refuzat să iasă pe trasee, protestul durând de la ora 4,30 până în jurul orei 12,00, spre nemulţumirea gălăţenilor cu abonamente de transport. Pentru gălăţenii dependenţi de transportul public, găsirea unui taxi a devenit o "vânătoare", alternativa fiind mersul pe jos şi întârzierea la locul de muncă.

"Protest spontan în această dimineață la autobaza şi la depoul Transurb. Șoferii și vatmanii au decis să nu mai iasă pe traseu. Ne cerem scuze călătorilor pentru acest incident", a fost anunţul postat, vineri dimineaţă, pe pagina publică de Facebook a companiei de transport în comun.

Din păcate pentru gălăţenii care nu au verificat Facebook-ul Transurb înainte de a pleca de acasă, asta a însemnat timp pierdut degeaba în staţii şi întârzierea la locul de muncă sau acolo unde ar fi trebuit să ajungă! "Măcar să fi anunţat pe panourile de informare din staţii că sunt în grevă şi că nu circulă mijloacele de transport. Am stat degeaba în staţie mai bine de o jumătate de oră, iar în cele din urmă am plecat pe jos la serviciu. Am ajuns cu o oră mai târziu la birou!", ne-a declarat o gălăţeancă.

De o adevărată aventură au avut parte şi cei care au încercat să îşi comande un taxi. Dispecerii fie le dădeau timpi de aşteptare foarte mari, fie nu au avut cu ce să-i ajute, pentru că nu existau maşini disponibile. Taximetriştii au preferat să-şi găsească singuri clienţii printre gălăţenii care căutau disperaţi, pe stradă, un mijloc de transport.

Negocieri

Protestul angajaţilor Transurb nu ar fi trebuit să fie o surpriză pentru autorităţi. Reamintim că nemulţumirile de la Transurb au dat în clocot luni, 1 noiembrie, când în curtea societăţii a avut loc un protest spontan, care nu a afectat transportul public. Vestea că orele suplimentare efectuate în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie 2021 le vor fi recompensate abia din februarie 2022 i-a nemulţumit pe salariaţii Transurb şi în special pe şoferii de pe mijloacele de transport. Iar reducerea activităţii controlorilor sâmbăta şi duminica - zile plătite cu spor de sută la sută - îi va afecta financiar pe angajaţii cu cele mai mici salarii din compania de transport local. Cele două măsuri au fost propuse şi asumate de către directorul general al Transurb, Dorian Dumitru, pe motiv că bugetul societăţii nu acoperă salariile angajaţilor pe luna decembrie.

Potrivit surselor noastre, vineri dimineaţă, Vergiliu Vals, director executiv în cadrul Primăriei Galaţi, a venit la Transurb pentru a discuta cu protestatarii. În prima fază, salariaţii operatorului nu au fost de acord cu propunerile acestuia şi au refuzat să reia activitatea. Angajaţii au susţinut că vor să participe şi ei la discuţiile dintre directorul Transurb, Dorian Dumitru, şi directorul Vergiliu Vals, nu doar reprezentanţii sindicatului.

Vestea bună pentru gălăţeni a fost că în jurul orei 12,00 s-a reluat circulaţia mijloacelor de transport. Vestea bună pentru angajaţii operatorului a fost că revendicările lor au fost acceptate.

Ce s-a obţinut

"Revendicările noastre au fost acceptate. Rata inflației, care nu a fost acordată de la începutul anului, va fi plătită de la 1 noiembrie. Am pierdut zece luni, se va plăti anul acesta doar pe noiembrie și decembrie. Orele suplimentare vor fi plătite în luna următoare, ca și până acum.

Activitatea unor categorii de angajați cu cele mai mici salarii, cum sunt controlorii, dispecerii, cei de la centrul de informare, nu va mai fi întreruptă sâmbăta și duminica, vor reveni la programul normal. Sunt circa 40 de oameni, care au și cele mai mici salarii. Cred că întreruperea activității lor sâmbăta și duminica nu ar fi făcut bine nici societății, pentru că ar fi scăzut încasările foarte mult. Sper că cine trebuie să tragă învățăminte a tras. Nu poți să funcționezi numai pe avarie. Când cumperi motorină, când consumi curent electric îl plătești, nu spui că nu mai ai bani. Nu mai putem accepta să se taie numai de la salariați. La rata inflației, cei 142 de lei, am pierdut 10 luni, ni se dau numai pe noiembrie și decembrie. Neplata orelor suplimentare ar fi însemnat o gaură de 800-1.000 de lei la un salariat. Din lipsă de șoferi, unii au stat câte 14 ore pe traseu, e o nebunie.

Acum suntem ok cu totul, ce va fi după 1 ianuarie vom vedea”, ne-a declarat George Preda liderul Sindicatului Şoferilor Liberi din Transurb.

Ce spune conducerea

"După negocieri de câteva ore, pentru ca cetățenii orașului să nu sufere, am reușit să cădem la un acord cu sindicatele. Indicele de inflație, de 2,6 la sută, va fi plătit din 1 noiembrie, urmând ca în ședința de CA din 11 noiembrie să încheiem un act adițional la Contractul Colectiv de Muncă, să modificăm grila de salarizare. În limita a 32 de ore suplimentare, acestea vor fi plătite în salariul pe luna respectivă. Pentru ce depășește 32 de ore suplimentare, se dă timp liber în compensare.

În ceea ce privește programul de lucru pentru sâmbătă și duminică, graficul va fi refăcut, urmând să facem o analiză împreună cu sindicatul și pe care să o prezentăm Consiliului de Administrație. În protocolul încheiat cu sindicatele, am stipulat că în decembrie există posibilitatea ca, în funcție de banii pe care îi vom avea, să se plătească salariile procentual, începând de la directorul general și până la ultimul salariat.

Până pe 17 decembrie, avem control de la Curtea de Conturi. Lichidarea pe decembrie se va achita pe 15 ianuarie 2022. Până atunci, trebuie să ne dăm seama cum putem plăti salariile integral", ne-a declarat directorul general al Transurb, Dorian Dumitru.


UPDATE, ora 12,00. Potrivit datelor noastre, în scurt timp va fi reluat transportul public în comun.


"Protest spontan în această dimineață la autobaza şi la depoul TRANSURB. Șoferii și vatmanii au decis să nu mai iasă pe traseu. Ne cerem scuze călătorilor pentru acest incident", este anunţul postat pe pagina publică a companiei de transport în comun.

În aceste condiţii, gălăţenii sunt nevoiţi să apeleze la taxi ori să meargă pe jos acolo unde au nevoie.

Reamintim că nemulţumirile de la Transurb au dat în clocot luni, 1 noiembrie 2021, când în curtea societăţii a avut loc un protest spontan, care nu a afectat transportul public. Vestea că orele suplimentare efectuate în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie 2021 le vor fi recompensate abia din februarie 2022 i-a nemulţumit pe salariaţii Transurb şi în special pe şoferii de pe mijloacele de transport. Iar reducerea activităţii controlorilor sâmbăta şi duminica - zile plătite cu spor de sută la sută - îi va afecta financiar pe angajaţii cu cele mai mici salarii din compania de transport local. Cele două măsuri au fost propuse şi asumate de către directorul general al Transurb, Dorian Dumitru, pe motiv că bugetul societăţii nu acoperă salariile angajaţilor pe luna decembrie.

Potrivit surselor noastre, Vergiliu Vals, director executiv în cadrul Primăriei Galaţi, a venit la Transurb pentru a discuta cu protestatarii. Salariaţii operatorului nu au fost de acord cu propunerile acestuia şi au refuzat că reia activitatea de transport. Angajaţii spun că vor să participe şi ei la discuţiile dintre directorul Transurb, Dorian Dumitru, şi directorul Vergiliu Vals, nu doar reprezentanţii sindicatului.

Vom reveni cu informaţii.

Citit 16501 ori Ultima modificare Luni, 08 Noiembrie 2021 00:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.