Scăderea populației, boală incurabilă pentru Galați. Un județ în plin proces de depopulare
Foto: Marian Calestru

Scăderea populației, boală incurabilă pentru Galați. Un județ în plin proces de depopulare
Evaluaţi acest articol
(39 voturi)

La scurtă vreme de la Revoluția din 1989, populația județului Galați a intrat în picaj. Avortul a devenit din nou o practică permisă de legile statului, iar anii negri ai începutului de tranziție au dus la prăbușirea natalității. An după an, populația a devenit din ce în ce mai îmbătrânită, iar acest lucru a însemnat și o creștere a numărului deceselor. În consecință, județul Galați a cunoscut un grav fenomen de depopulare, tendință care continuă și astăzi. Astfel, chiar și într-o lună în care au fost înregistrate foarte multe nașteri, populația Galațiului a continuat să scadă.

În luna august a acestui an, în județul Galați s-au înregistrat 476 de născuți-vii, mai mult cu 67 decât în luna precedentă și cu 116 mai mulți decât în luna corespunzătoare a anului trecut, arată ultimele date centralizate de Direcția de Statistică Galați. Vorbim astfel de o creștere a natalității de aproape 25 la sută, de la un an la altul. În același timp, numărul deceselor înregistrate în august 2021 a fost de 543, mai puțin cu 56 de cazuri față de luna iunie 2021 și în scădere cu 58 de cazuri față de luna august 2020.
A rezultat astfel un spor natural negativ de 67 de persoane, dat de diferența dintre numărul deceselor și cel al nașterilor. Chiar dacă vorbim de una dintre cele mai mici diferențe din ultimii ani, vedem totuși că populația județului a continuat să scadă. Luna august a precedat venirea valului patru al pandemiei de COVID-19. Pe tot parcursul ultimei luni de vară, în județul Galați s-au înregistrat șapte decese provocate de complicațiile date de infecția cu SARS-CoV-2. Lucrurile s-au înrăutățit însă foarte mult de atunci, astfel încât, în ultimele săptămâni, județul Galați s-a confruntat cu sute de decese provocate de COVID-19.

Situație la fel de "neagră" și pe plan național

Anul 2020 a fost cel de-al 31-lea an consecutiv în care România a înregistrat un declin demografic, adică numărul morților a fost mai mare decât cel al nou-născuților. În 2020, potrivit Institutului Național de Statistică, citat de dw.com, s-au născut cu 40.000 de copii mai puțin decât în 2019, fără ca această scădere să aibă legătură cu pandemia de coronavirus. Au murit, în schimb, cu 25.000 de oameni mai mult față de 2019, din care mai bine de 15.000 au fost infectați cu SARS-CoV-2.
Cifrele dramatice au legătură cu sărăcia din multe zone ale țării, cu spitale fără posibilități, dar și cu voința de a trăi mai bine a milioanelor de români plecați din țară, care se adaugă și ei la scăderea demografică a României. Atâta vreme cât nivelul de trai din țară va fi net sub cel din Vest, oamenii vor continua să plece, iar cei care vor rămâne nu e sigur că vor dori să contribuie la creșterea natalității.

Mai puțini locuitori în toată Europa

Declinul populației este o problemă care afectează aproape tot continentul, nu doar România. Potrivit Eurostat, în 2020, în 19 dintre cele 27 de țări din cadrul UE s-a înregistrat un declin natural al populației. Dintre acestea, patru țări au fost afectate și de migrația externă a populației, declinul populației având astfel două surse. Este vorba despre România, Croația, Letonia și Italia. În Italia, în 2020, din cauza pandemiei, numărul de decese a fost cu 18 la sută mai mare față de anul 2019.

Citit 15116 ori Ultima modificare Marți, 09 Noiembrie 2021 17:42

Mai multe din această categorie:

15 comentarii

 • postat de Ion
  Vineri, 26 Noiembrie 2021 15:46
  213.233.88.***
  Bravo! Planul de depopulare merge strună!
  1
  4
  Raportează
 • postat de Un curios
  Miercuri, 10 Noiembrie 2021 08:42
  5.13.238.***
  Elucubratii debitezi tu ,,afara,, sau unabucata….tunelul gandit si demarat de Stan, ar fi scos galatiul din prabusirea orhestrata de stapanii tai, care, pentru a nu strica afacerea, trecere bac, a matusalemicului eurodeputat, a blocat tot, urmand ca galatenii sa platesca daunele rezilierii contractului.
  Intrebarea este de ce galatenii trebue sa plateasca, si nu cel ce a blocat proiectul, din motivele mai sus aratate?
  3
  19
  Raportează
 • postat de rodax
  Luni, 08 Noiembrie 2021 18:06
  92.83.34.***
  bibane,daca asta intelegi tu prin investitii profitabile(spital regional) e clar de ce nu merg treburile in Galati.
  3
  15
  Raportează
 • postat de AFARA !!!
  Luni, 08 Noiembrie 2021 16:10
  77.111.246.***
  Numai comentarii useristo-penelisto-diasporiste pe aici....Elucubratii de genul "tuneluri pe sub Dunare"...
  Nu ati vrut "o tara ca afara"?! Uite ca acum v-au dat peneleu usereu si diaspora, care au distrus si ruinat si dezertat din Romania de doi ani de zile incoace...O TARA CA AFARA !
  ASTA ATI VOTAT ... ASTA AVETI !!!
  Rugamintea mea la voi, astia, diasporejii si peeeneeeleee si uuuuseeereee, este sa votati si la urmatoarele alegeri tot asa: PEEE-NEEE-LEEE + UUUU-SEEE-REEE...poate am si eu parte sa va vad plecati pe toti de aici din orasul meu si sa am parte traiesc si sa ma plimb si sa respir linistit intr-un oras eliberat de voi, toate deseurile toxice care l-ati populat pana acum...
  26
  3
  Raportează
 • postat de Bibanul
  Luni, 08 Noiembrie 2021 12:01
  188.24.228.***
  Domnule Sergiu, cred că trebuie să învățați să vă mai temperați. O soluție pentru această regiune o reprezintă proiectele de anvergură regională, gen un spital regional, nu visele "umede" ale unui tunel pe sub Dunăre.
  Luând în derogatoriu locuitorii orașului Brăila nu aduce nimic de câștigat pentru aceste două orașe amărâte, ci doar arată cât de pueril priviți lucrurile. Atât s-a putut...
  30
  14
  Raportează
 • postat de florin
  Luni, 08 Noiembrie 2021 10:47
  86.124.203.***
  Galatiul a devenit un oras prafuit ,vechi .Un oras unde nu se intimpla nimic bun social!Si nu numai PSD-ul este vinovat!PNL este mai vinovat ca PSD !Pentru ca intodeauna au propus oameni ca Stinga de exemplu!Ca tinar pregatit la nivel inalt de ce ai ramine in Galati???Ca tinar care a terminat liceul de ce ai ramine in Galati???In oras din pacate ramin persoanele care nu sunt pregatite nu au chef de munca si le ajunge mincarea de la cantina lui Picu!!Locurile de munca pentru tineri sunt prost platite in Galati!Urmaresc de multi ani ce se intimpla pe piata muncii!Angajeaza combinatul,Palmexul ,doua firme care au contracte pe platforma,curieri ,soferi si cam atit pentru cei care au pregatire medie!Toate pe salariu minim!Din pacate daca aceleasi firme se chinuie sa angajeze personal de ani de zile si nu reusesc oare care este cauza????De aceea trebuia ca politicienii locali sa faca tot posibilul sa avem un parc industrial functionabil!O zona libera functionala!Dar nu avem si sigur in anii care urmeaza nu o sa avem uitindu-ne la criza care ne paste!Un oras care doreste sa se sprijine pe salarii mici pe firme care platesc putin nu are cum sa se dezvolte!Tinerii destepti vor pleca rapid din tara chiar!Sau cel putin in Bucuresti,Iasi ,Cluj ,Constanta!Galatiul va imbatrini ,cei cu pensii mici vor muri rapid din pacate cei cu pensii din combinat se vor tirii!Ceausescu a condus aceasta tara 26 de ani!Si s-a construit ceva in acest oras!Dupa 30 de ani de democratie am ajuns din pacate ca acum 56 de ani!Un oras ponosit,distrus ,imbatrinit!Un oras unde nu doreste sa opreasca nici un vas de pasageri care se plimba pe Dunare!Un oras de unde trenurile care pleaca au maxim 4 vagoane!Un oras care este tranzitat rapid de camionagii blestemindusi zilele pe drumurile de rahat ale Galatiului!Un tirg de rahat!Din pacate!
  14
  78
  Raportează
 • postat de Cineva
  Luni, 08 Noiembrie 2021 10:14
  178.138.99.***
  Nu mă bag în domeniile în care nu am fost dar pentru mine mai important este sa se simtă bine fiecare gălățean în parte. Unii se simt mai bine alături de cei dragi alții nu
  30
  20
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Luni, 08 Noiembrie 2021 09:59
  5.2.205.***
  Poate ii trimiteti articolul si domnului primar care saracul a facut de toate in afara de a crea locuri de munca, atragerea investitorilor, etc.

  Din birou toate par frumoase.
  16
  63
  Raportează
 • postat de Soleru
  Luni, 08 Noiembrie 2021 09:56
  5.13.142.***
  Uitativa la orase ca timisoara , cluj, arad , brasov si nu numai , care aproape ca si au dublat populatia, stiti de ce? pentru ca au stiut ce sa aleaga, cine sa i conduca, oameni devotati urbei, la galati de 30 de ani,,,conduce,, aceias ciuma rosie, care au facut dintrun oras puternic industrializat, un targ din care tinerii, cat si cei apti de munca fug unde vad cu ochii, de lipsa locurilor de munca, a orcarei perspective, a incompetentei celor ce ,,conduc,, scornind in schimb taxe nemai auzite inacest oras, astai grija ce o au.
  16
  67
  Raportează
 • postat de Lira
  Luni, 08 Noiembrie 2021 09:17
  5.13.212.***
  Lipsa locurilor de munca face cat tot mai multi sa plece din tara, copiii sa se nasca in alte tari. Tara in care educatia a ajuns la categoria si altele, este pierduta.
  13
  71
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 08 Noiembrie 2021 08:50
  5.13.200.***
  Aici cu exceptia prietenilor si rudelor ramase nu ai de ce ramane! Mai ai avantajul ca vorbesti propria limba... in rest? NIMIC! NADA! NOTHING!
  Maruntisul care-l primesti aici, in Vest i-l iei in 5 zile lucratoare... cu, cazarea si utilitatile INCLUSE in unele zone! Nu mai continui de infrastructura. sistem medical etc etc etc..
  Abia astept sa decolez iar!... aici totul este toxic... de la popor, motoritati... praff de stele.. verzi!
  18
  59
  Raportează
 • postat de Sergiu
  Luni, 08 Noiembrie 2021 08:38
  5.13.159.***
  E și "normal", previzibil...rezultatul analizei respective. Nu se mai merită să naști și să crești copii în orașul(cât și județul) ăsta. De vină e popvlația actuală, băștinașă gălățeană care s-a împotrivit mereu(chiar și prin inactivitate - nesusținere) realizării/construirii de proiecte mari de infrastructură AICI, ÎN/LA GALAȚI, de atragere a investițiilor, a investitorilor de creare a locurilor de muncă AICI ÎN GALAȚI...
  Când au vrut unii din GALAȚI să construiască tunel de subtraversarea Dunării(conexiune/conectarea DIRECTĂ a orașului vostru/nostru GALAȚI) pentru ca fluxul oamenilor/mărfurilor să tranziteze GALAȚIUL(și nu să-l ocolească) conectând GALAȚIUL de restul regiunilor țării, făcând și orașul nostru GALAȚI frecventabil, voi unii gălățeni nu ați vrut, ați băgat strâmbe, v-ați împotrivit, ați strâmbat din nas lăsându-vă manipulați de brăilițenii scl!f0siți(cât și de către unii gălățeni TRĂDĂTORI LOCALI ce nu țineau cu propriul oraș GALAȚI) v-ați lăsat manipvlați de brăilițeni care țineau cu propriul lor oraș...și care băgau strâmbe pe site-urile/forumurule gălățene pentru a-i păcăli pe gălățeni și să spună manipvlându-i că iată unii gălățeni preferă să susțină și să țină cu realizarea/construirea proiectelor de infrastructură pentru nodernizarea altor orașe(pod la Brăilița) în dauna GALAȚIULUI, în dauna gălățenilir ce din nou au rămas cu orașul viciat de realuzarea de proiecte mari de infrastruxtură de tranzitare/frecventare a propriului lor/nostru oraș GALAȚI.

  Iar acum vă "minunați"/mirați de depopularea GALAȚIULUI ca rezultat al pr0stiei gălățenilor(unora) care nu au/ați susținut realizarea/construirea tuturor proiectelor de infrastructură propuse/inițiate(de creare de locuri de muncă) AICI ÎN GALAȚI(TUNEL PE SUB DUBĂRE, AEROPORT INTERNAȚIONAL, etc.)...

  Aveți gălățeni ceea ce ați semănat...discordie, ură cât mai ales pr0stie. Lipsa totală de patriotism local gălățean a voastră(a unora dintre voi gălățenii) a dus la acest rezultat dezastruos pentru orașul nostru/vostru GALAȚI...migrația/plecarea definitivă a unor gălățeni cât și interesul tot mai scăzut a celor rămași(încă) ÎN/LA GALAȚI pentru creșterea natalității. Degeaba aveți buletine de gălățean dacă nu țineți cu GALAȚIUL și cu (REALIZAREA/CONSTRUIREA) proiectele propuse de Galați/gălățeni pentru a fi construite LA/ÎN GALAȚI tocmai pentru modernizarea propriului nostru oraș GALAȚI.

  Când nu susții și nu faci/construiești nimic la tine în oraș e și normal ca orașul tău să zacă în mocirla subdezvoltării/depopulării...Declinul natalității e ceva firesc la GALAȚI și nu mai miră pe mulți...poate miră doar pe cei care au tot băgat bețe-n roate realizării/consteuirii proiectelor de infrastructură propuse emancipării/deschiderii/conectării GALAȚIULUI. De ce credeți că pe lângă natalitate...și migrația reprezintă problema acestui oraș??? Pleacă lumea pe capete și nu se mai întoarce fiindcă au văzut ce soi de trădători locali ca voi(unii) trăiesc în acest oraș GALAȚI, voi(unii gălățeni) ce nu ați ținut/susținut (cu) proiectele GALAȚIULUI de realizare/construire/emancipare în GALAȚI a popvlației, a GALAȚIULUI.

  De ce credeți că, companii/investitori ca Yazaki Corporation și alte companii au ales să investească în orașul vecin(Brăilița, pentru brăilițeni - când noi gălățenii avem centru universitar -) și în alte orașe...neglijând/ocolind GALAȚIUL??? Pentru că au văzut că la GALAȚI gălățenii simandicoși nu vor nimic a se construi pentru/în orașul lor GALAȚI. Și ce? Ați avut voi gălățenii vreo ceva de câștigat de pe urma investiției/construirii a ceva într-un alt oraș(în orașul vecin) precum investiția celor de la Yazaki??? A avut GALAȚIUL vreun beneficiu, gălățenii au câștigat vreo ceva de pe urma nesusținerii unor investiții/proiecte de construire în alte orașe? Gălățenii nu au obținut nimic fiindcă gălățenii(voi, unii) nu ați știut să susțineți și să țineți cu realizarea/construirea propriilor proiecte de infrastructură propuse pentru propriul oraș GALAȚI, ÎN GALAȚI, de conectare. Și ați rămas mereu fără nimic la GALAȚI măi gălățeni, fiindcă nu ați susținut nimic pentru realizarea/construirii ÎN/LA GALAȚI a infrastructurii de conectare a orașului nostru de restul regiunilor țării cât și cu restul mapamondului. Vouă(unora dintre gălățeni) vă puțea ideea de a avea construit tunel de subtraversare a Dunării pe la GALAȚI și de frecventare/tranzitare a orașului vostru/nostru GALAȚI nu-i așa? Așa că încă o dată voi/noi gălățenii am rămas fără nimic realizat/construit ÎN/LA GALAȚI...
  Dar, nu-i așa ;) hai să ne plângem de natalitatea tot mai scăzândă/pr0astă din GALAȚI.

  Dar eu zic să mai triați, să mai cenzurați(voi părtinitori fiind) niște comentarii incomode vouă(care nu vă convin vouă) cenzurare a comentariilor unora dintre gălățeni, care tot încearcă să vă deschidă ochii și mințile pentru ca voi să susțineți și să țineți cu realizarea/construirea propriilor proiecte mari de infrastructură propuse de unii pentru emanciparea propriului vostru/nostru oraș GALAȚI, AICI ÎN GALAȚI(TUNEL PE SUB DUNĂRE, AEROPORT INTERNAȚIONAL, ETC.).
  23
  49
  Raportează
 • postat de plecat
  Luni, 08 Noiembrie 2021 08:34
  193.230.156.***
  Plecat din Galati de ani buni, pot sa spun ca acum, orasul natal inseamna oamenii si locurile dragi. De fiecare data cand ma intorc, orasul imi pare pustiu, plin de spatii inchise sau de inchiriat. strazi pustii, oameni tacuti si care privesc doar in jos. Cine spune ca se poate trai bine in Galati ori are un post caldut la stat, ori face parte din "echipa", ori ii vin bani din strainatate. sa fie orasul lor, oricum noi nu am contat niciodata. Cauzele nu cred ca mai e cazul sa le trecem in revista aici. Cu totii cred ca ne-am fi dorit sa fie altfel, dar acum, orasul inseamna doar oamenii si locurile dragi. Cand va insemna doar locurile dragi, vom veni mai rar. Sau deloc.
  15
  72
  Raportează
 • postat de florin
  Luni, 08 Noiembrie 2021 07:58
  92.85.145.***
  Sa citeasca si domnul primar articolul si sa se opreasca din constructia de gradinite si crese ca si asa sunt prea multe acum fata de cat e necesar.
  16
  49
  Raportează
 • postat de cristi borcea
  Luni, 08 Noiembrie 2021 02:09
  89.137.231.***
  Nimeni nu se mai incumeta sa faca copii pentru ca salariile sunt extrem de mici si nu ai siguranta zilei de maine.
  La spital nu esti tratat desi platesti asigurare si esti trimis la privat dar la privat e atat de scump incat nu iti permiti si multi mor sau se imbolnavesc grav. La orice institutie trebuie sa dai spaga ca sa rezolvi desi e dreptul tau.
  Sa mai faca si bogatii copii ca noi astia saraci nu ne permitem. Asta ati vrut, asta aveti!
  9
  109
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.