Scăderea populației, boală incurabilă pentru Galați. Un județ în plin proces de depopulare
Foto: Marian Calestru

Scăderea populației, boală incurabilă pentru Galați. Un județ în plin proces de depopulare
Evaluaţi acest articol
(39 voturi)

La scurtă vreme de la Revoluția din 1989, populația județului Galați a intrat în picaj. Avortul a devenit din nou o practică permisă de legile statului, iar anii negri ai începutului de tranziție au dus la prăbușirea natalității. An după an, populația a devenit din ce în ce mai îmbătrânită, iar acest lucru a însemnat și o creștere a numărului deceselor. În consecință, județul Galați a cunoscut un grav fenomen de depopulare, tendință care continuă și astăzi. Astfel, chiar și într-o lună în care au fost înregistrate foarte multe nașteri, populația Galațiului a continuat să scadă.

În luna august a acestui an, în județul Galați s-au înregistrat 476 de născuți-vii, mai mult cu 67 decât în luna precedentă și cu 116 mai mulți decât în luna corespunzătoare a anului trecut, arată ultimele date centralizate de Direcția de Statistică Galați. Vorbim astfel de o creștere a natalității de aproape 25 la sută, de la un an la altul. În același timp, numărul deceselor înregistrate în august 2021 a fost de 543, mai puțin cu 56 de cazuri față de luna iunie 2021 și în scădere cu 58 de cazuri față de luna august 2020.

A rezultat astfel un spor natural negativ de 67 de persoane, dat de diferența dintre numărul deceselor și cel al nașterilor. Chiar dacă vorbim de una dintre cele mai mici diferențe din ultimii ani, vedem totuși că populația județului a continuat să scadă. Luna august a precedat venirea valului patru al pandemiei de COVID-19. Pe tot parcursul ultimei luni de vară, în județul Galați s-au înregistrat șapte decese provocate de complicațiile date de infecția cu SARS-CoV-2. Lucrurile s-au înrăutățit însă foarte mult de atunci, astfel încât, în ultimele săptămâni, județul Galați s-a confruntat cu sute de decese provocate de COVID-19.

Situație la fel de "neagră" și pe plan național

Anul 2020 a fost cel de-al 31-lea an consecutiv în care România a înregistrat un declin demografic, adică numărul morților a fost mai mare decât cel al nou-născuților. În 2020, potrivit Institutului Național de Statistică, citat de dw.com, s-au născut cu 40.000 de copii mai puțin decât în 2019, fără ca această scădere să aibă legătură cu pandemia de coronavirus. Au murit, în schimb, cu 25.000 de oameni mai mult față de 2019, din care mai bine de 15.000 au fost infectați cu SARS-CoV-2.

Cifrele dramatice au legătură cu sărăcia din multe zone ale țării, cu spitale fără posibilități, dar și cu voința de a trăi mai bine a milioanelor de români plecați din țară, care se adaugă și ei la scăderea demografică a României. Atâta vreme cât nivelul de trai din țară va fi net sub cel din Vest, oamenii vor continua să plece, iar cei care vor rămâne nu e sigur că vor dori să contribuie la creșterea natalității.

Mai puțini locuitori în toată Europa

Declinul populației este o problemă care afectează aproape tot continentul, nu doar România. Potrivit Eurostat, în 2020, în 19 dintre cele 27 de țări din cadrul UE s-a înregistrat un declin natural al populației. Dintre acestea, patru țări au fost afectate și de migrația externă a populației, declinul populației având astfel două surse. Este vorba despre România, Croația, Letonia și Italia. În Italia, în 2020, din cauza pandemiei, numărul de decese a fost cu 18 la sută mai mare față de anul 2019.

Citit 20482 ori Ultima modificare Marți, 09 Noiembrie 2021 17:42

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.