Un gălățean a murit, după ce a fost plimbat zile în șir între spitale

Un gălățean a murit, după ce a fost plimbat zile în șir între spitale
Florin Chirilă era un bărbat sănătos și încă tânăr (Foto: Facebook)
Evaluaţi acest articol
(60 voturi)

* ”Moartea domnului Lăzărescu” la Spitalul Județean Galați

Un caz tulburător, petrecut recent, aduce din nou în prim-plan numele Spitalului Județean de Urgență Galați. Un bărbat de 46 de ani, fără alte probleme de sănătate, a murit de o banală pneumonie, care s-a agravat, însă, după ce gălățeanul nu a primit, zile în șir, niciun tratament medical și a fost plimbat în mod inutil de la un spital la altul. Este o poveste revoltătoare, care arată fața cea mai urâtă a spitalelor din România și care expune starea jalnică a unui sistem sanitar care de multe ori ucide în loc să aducă alinare.

Pe 29 octombrie, Florin Chirilă s-a trezit cu o durere de spate. Bărbatul muncea în construcții și a pus durerea pe seama efortului făcut la serviciu. Și-a luat liber în ziua respectivă, pentru a-și reveni. Departe însă de a se simți mai bine, până a doua zi, starea sa de sănătate era vizibil înrăutățită, spune soția.

În imagine, Adriana Chirilă, soția bărbatului

”Sâmbătă, am sunat la Ambulanță și le-am spus că pe soțul meu îl doare spatele și că face febră. Le-am mai spus și că era vaccinat încă din vară și că testul rapid pe care i-l făcusem acasă ieșise negativ la COVID-19. Cei de la Salvare au spus că va veni o salvare, dar peste două zile, deoarece sunt foarte multe solicitări. Când am auzit de două zile, am mers la Spitalul Județean Galați. Când ne-au văzut cei de la containere, ne-au întrebat de ce am venit. Le-a explicat soțul ce simptome are, dar cei de la containere au spus că ei tratează doar COVID-19. Am intrat la UPU, dar fetele de acolo ne-au spus că nu poate să-l vadă niciun medic până când nu i se face un test pentru COVID-19. Și de acolo, ne-au spus să mergem acasă și să așteptăm salvarea să vină să-l testeze, peste două zile. Ne-am simțit de parcă eram egali cu zero, nu oameni între oameni”, spune Adriana Chirilă, soția bărbatului.

12 ore a așteptat în frig rezultatul testului RT-PCR

Duminică dimineață, gălățeanul se simțea și mai rău. A fost sunată din nou Ambulanța, iar echipajul care a venit l-a dus la Spitalul Județean.

„Este vorba despre un pacient de 46 de ani, vaccinat cu vaccinul Pfizer, doza a doua o avea în august, pentru care am fost solicitați să intervenim pentru semne gripale, febră, tuse. Echipajul a ajuns la fața locului, l-a găsit cu impregnare virală, testul rapid antigenic a fost negativ. A fost transportat la Spitalul Județean, la serviciul de Urgență. Asta pe 31 octombrie. Ulterior, pe data de 1 noiembrie, a fost din nou transportat de la domiciliu la spital, cu tensiune și puls stabil, iar în data de 1 noiembrie, după-amiază, a fost transportat la Spitalul TBC, pentru consult de specialitate, și apoi a fost transportat înapoi la Spitalul de Urgență”, a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul medical al Serviciului Județean de Ambulanță Galați.

În imagine, dr. Mihai Polinschi, SJA Galaţi

Potrivit familiei, la Spitalul Judeţean nu i-a fost administrat niciun tratament medical. De la 8,30 dimineață și până la ora 20,00, Florin Chirilă a așteptat rezultatul testului RT-PCR pentru a vedea dacă are sau nu COVID-19. Într-un final, după aproape jumătate de zi de stat în frig, a semnat că vrea să plece acasă.

”În tot acest timp, a așteptat în curtea spitalului, pe o bancă, în frig. A venit din nou acasă, pe propriile picioare, cu semnătură pe propria răspundere. La ora 20,00, nu mai putea să vorbească, avea gura încleștată de frig. În tot acest timp, i-au luat doar analize de sânge și i-au făcut o radiografie la plămâni. A venit acasă, toată noaptea i-a fost foarte rău, iar luni dimineață a venit iarăși salvarea, l-a dus la spital, unde l-au băgat într-un container și i-au pus o mască de oxigen la gură. Între timp, și testul RT-PCR ieșise negativ. Abia luni după-amiază l-a văzut un medic internist, care a spus că trebuie transferat la Spitalul TBC, deoarece are saturația mică. L-au plimbat degeaba la TBC, unde a fost refuzat, pentru că ei nu au concentratoare de oxigen mari. A fost trimis înapoi la Spitalul Județean, unde a mai așteptat câteva ore. Abia spre seară m-a sunat și mi-a spus că-l transferă la ATI. Am sunat seara la ATI, iar doamna de acolo, foarte sec, de parcă am deranjat-o, mi-a zis: <Ce să-ți zic, dragă? E grav. Pentru că dacă nu era grav nu era aici>. A ajuns să fie grav din cauza lor, pentru că el a venit la spital încă de vineri, dar nu au vrut să se uite la el și să-i dea un tratament”, povestește Adriana Chirilă.

Marți dimineață, femeia a fost anunțată că bărbatul ei murise în spital. Acum, ea a depus o plângere la conducerea unității sanitare și spune că intenționează să sesizeze și Parchetul Galați.

„S-au demarat verificări”

„Cu privire la aspectele sesizate în plângerea depusă în cursul zilei de ieri (10 noiembrie – n.red.) la secretariatul unității, s-au demarat deja verificări, urmând ca rezultatele să fie comunicate petentei în termenul legal”, a precizat dr. Violeta Șapira, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Galați.

De asemenea, și reprezentanții Spitalului TBC Galați au oferit un punct de vedere în legătură cu acest caz revoltător. „Pacientul s-a prezentat pe data de 1 noiembrie, la ora 17,40, în spitalul nostru, trimis de Spitalul Județean, cu saturație scăzută, cu sindrom febril, cu stare generală alterată. El se prezentase și în data de 31 octombrie la Spitalul Județean, unde avusese o saturație foarte bună, acum avea o saturație proastă, o stare generală alterată. Imaginea radiologică se preta la diagnostice diferențiale severe, având în vedere evoluția în 24 de ore. Testul antigen rapid era negativ. A fost returnat pentru investigații de specialitate și pentru consulturi multidisciplinare către Spitalul Județean”, a precizat dr. Claudia Scorpan, purtătorul de cuvânt al Spitalul TBC Galați.

Foto: Marian Calestru

Citit 33105 ori Ultima modificare Vineri, 12 Noiembrie 2021 00:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.