Unor profesori gălăţeni li se cer înapoi zeci de mii de lei. "Cadou" ministerial de Sărbători

Unor profesori gălăţeni li se cer înapoi zeci de mii de lei. "Cadou" ministerial de Sărbători
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Ministerul Educaţiei Naţionale le-a făcut un foarte frumos "cadou" înainte de Sărbători profesorilor gălăţeni care au obţinut doctoratul în ultimul timp. Aceştia au fost somaţi să restituie sume care ajung chiar şi până la 30.000 de lei. Sindicatul le sfătuieşte, însă, pe respectivele cadre didactice să refuze să restituie banii, precizând că sunt şanse să câştige aceste drepturi în instanţă.

Departamentul Audit al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi a cerut, înainte de Sărbători, unităţilor de învăţământ care au cadre didactice cărora li s-a echivalat gradul didactic cu doctoratul să trimită în termen de 10 zile modul în care respectivii profesori vor restitui sumele de care au beneficiat din prisma acestei echivalări. Luni, 27 decembrie, în urma semnalelor primite din şcoli, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a prorogat termenul până la 1 februarie. În plus, inspectoarea generală Gina Brînzan susţine că va avea o şedinţă cu directorii şcolilor care au cadre didactice în această situaţie, pentru a reanaliza concluziile auditului.

"A fost dat Ordinul de ministru 3993/2021, prin care cadrele didactice care au echivalat doctoratul cu gradul didactic I înainte de 2017 aleg între titlul de doctor și indemnizație. Până în iunie 2021, școlile au acordat indemnizația de doctorat în continuare, în baza adresei Ministerului Muncii 3276/L.O.V./04.09.2017 prin care se transmitea că acele cadre didactice care au echivalat înaintea aplicării legii salarizării din 2017 rămân în plată atât cu indemnizația, cât și cu gradul didactic I. Școlile care au astfel de cadre didactice au fost înștiințate de către departamentul audit al ISJ că trebuie să recupereze prejudiciul, care se ridică la sume de aproximativ 30.000 de lei (300 milioane de lei vechi) pentru fiecare cadru didactic", ne scrie unul dintre profesorii gălăţeni aflați în această situaţie.

De la preşedinta Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, Lidia Antoniu, am aflat că sunt cadre didactice care au dobândit doctoratul după data de 1 iulie 2017, care au beneficiat, în baza adresei respective, de echivalarea gradelor didactice cu doctoratul. Aceasta le sfătuieşte pe cadrele didactice să nu restituie sumele cerute: "Doar prin două modalităţi se pot restuitui aceşti bani, acordul salariatului şi hotărâre judecătorească. Dacă salariatul nu-şi dă acordul, angajatorul va merge în instanţă. Noi, sindicatul, îi vom reprezenta în instanţă. Sunt foarte mari sorţi de câştig în instanţă pentru cadrele didactice care au obţinut echivalarea gradelor cu doctoratul înainte de 2017. Există un ordin de ministru care a stabilit acest lucru. Însă nu garantăm şi pentru profesorii care au beneficiat de această echivalare după data respectivă", a mai spus Lidia Antoniu.

Citit 15971 ori Ultima modificare Sâmbătă, 01 Ianuarie 2022 12:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.