Banii Galaţiului pentru anul 2022. Proiectul de buget, în consultare publică
Foto: Anca Melinte

Banii Galaţiului pentru anul 2022. Proiectul de buget, în consultare publică
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Peste 441,39 milioane de lei pentru funcţionarea oraşului şi 322,53 milioane de lei pentru dezvoltarea lui, aşa arată proiectul bugetului local de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe 2022, lansat în consultare publică pe portalul Primăriei.

Dacă anul trecut Primăria Galaţi a "mimat", mai degrabă, consultarea publică a proiectului de buget, publicând documentele pe portalul propriu cu doar o săptămână înainte de aprobarea de către Consiliul Local, iată că în 2022 dă dovadă de ceva mai multă transparenţă. Proiectul bugetului general de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe anul 2022 a fost lansat în consultare publică.

Potrivit anunţului de pe site-ul Primăriei, locuitorii municipiului pot depune sugestii şi propuneri privind proiectul de buget. "Propunerile se pot transmite la Direcţia Financiar Contabilitate din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, astfel: prin e-mail la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; prin poştă la adresa strada Domnească nr. 54; la sediul instituţiei din strada Domnească nr. 54. Termenul de depunere a propunerilor este 25 ianuarie 2022", precizează Primăria.

Deşi nu există raport de specialitate sau alte documente explicative, ci doar 38 de pagini de tabele cu secţiuni, capitole bugetare şi sume, le-am analizat pentru dumneavoastră şi vă putem spune cele mai importante date cuprinse în buget.

Potrivit documentelor, proiectul bugetului local de funcţionare a oraşului în 2022 se bazează pe venituri şi cheltuieli totale de 441,39 milioane de lei. Pentru dezvoltare sunt prevăzute venituri şi cheltuieli totale de 322,53 milioane de lei. Aici ar merita precizat că, după cum arată cifrele, în veniturile pentru dezvoltare sunt cuprinse sume primite de la UE/alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări aferente cadrului financiar 2014-2020 de 147,76 milioane de lei şi subvenţii de la bugetul de stat către bugetele locale necesare susţinerii şi derulării proiectelor finanţate din fonduri externe de 22 milioane de lei.

Principalele cheltuieli de funcţionare

În topul cheltuielilor de funcţionare, conduce detaşat suma alocată capitolului "Asigurări şi asistenţă socială" - 102,37 milioane de lei. Urmează capitolul "Transporturi" - 55 milioane de lei, din care transport în comun - 35 milioane de lei. Clasamentul cheltuielilor continuă cu domeniile: "Cultură, recreere şi religie" - 54,94 milioane de lei, "Învăţământ" - 52,42 milioane de lei, "Autorităţi publice şi acţiuni externe" - 43,38 milioane de lei, "Protecţia mediului" - 27,64 milioane de lei, "Sănătate" - 26,93 milioane de lei şi "Ordine publică şi siguranţă naţională" - 21,04 milioane de lei.

Rămâne de văzut forma finală a bugetului, care va fi supusă votului aleşilor locali.

Citit 4189 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Ianuarie 2022 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.