Banii Galaţiului pentru anul 2022. Proiectul de buget, în consultare publică
Foto: Anca Melinte

Banii Galaţiului pentru anul 2022. Proiectul de buget, în consultare publică
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Peste 441,39 milioane de lei pentru funcţionarea oraşului şi 322,53 milioane de lei pentru dezvoltarea lui, aşa arată proiectul bugetului local de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe 2022, lansat în consultare publică pe portalul Primăriei.

Dacă anul trecut Primăria Galaţi a "mimat", mai degrabă, consultarea publică a proiectului de buget, publicând documentele pe portalul propriu cu doar o săptămână înainte de aprobarea de către Consiliul Local, iată că în 2022 dă dovadă de ceva mai multă transparenţă. Proiectul bugetului general de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe anul 2022 a fost lansat în consultare publică.
Potrivit anunţului de pe site-ul Primăriei, locuitorii municipiului pot depune sugestii şi propuneri privind proiectul de buget. "Propunerile se pot transmite la Direcţia Financiar Contabilitate din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, astfel: prin e-mail la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; prin poştă la adresa strada Domnească nr. 54; la sediul instituţiei din strada Domnească nr. 54. Termenul de depunere a propunerilor este 25 ianuarie 2022", precizează Primăria.

Deşi nu există raport de specialitate sau alte documente explicative, ci doar 38 de pagini de tabele cu secţiuni, capitole bugetare şi sume, le-am analizat pentru dumneavoastră şi vă putem spune cele mai importante date cuprinse în buget.

Potrivit documentelor, proiectul bugetului local de funcţionare a oraşului în 2022 se bazează pe venituri şi cheltuieli totale de 441,39 milioane de lei. Pentru dezvoltare sunt prevăzute venituri şi cheltuieli totale de 322,53 milioane de lei. Aici ar merita precizat că, după cum arată cifrele, în veniturile pentru dezvoltare sunt cuprinse sume primite de la UE/alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări aferente cadrului financiar 2014-2020 de 147,76 milioane de lei şi subvenţii de la bugetul de stat către bugetele locale necesare susţinerii şi derulării proiectelor finanţate din fonduri externe de 22 milioane de lei.

Principalele cheltuieli de funcţionare

În topul cheltuielilor de funcţionare, conduce detaşat suma alocată capitolului "Asigurări şi asistenţă socială" - 102,37 milioane de lei. Urmează capitolul "Transporturi" - 55 milioane de lei, din care transport în comun - 35 milioane de lei. Clasamentul cheltuielilor continuă cu domeniile: "Cultură, recreere şi religie" - 54,94 milioane de lei, "Învăţământ" - 52,42 milioane de lei, "Autorităţi publice şi acţiuni externe" - 43,38 milioane de lei, "Protecţia mediului" - 27,64 milioane de lei, "Sănătate" - 26,93 milioane de lei şi "Ordine publică şi siguranţă naţională" - 21,04 milioane de lei.

Rămâne de văzut forma finală a bugetului, care va fi supusă votului aleşilor locali.


Citit 3175 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Ianuarie 2022 00:11

2 comentarii

 • postat de Inutil
  Sâmbătă, 15 Ianuarie 2022 07:51
  5.102.20.***
  Desființarea poliției locale ar aduce mulți bani la investiții. Avem poliție națională, jandarmi, au competențe pe ordine publică. Sunt prea bine plătiți și tot nu dau randament. Primarul ar trebui să îi tragă de urechi, să îi facă de mirul lumii polițiștii și jandarmii câtă frunză și iarbă să iasă în stradă la muncă. Să se ducă la prefect, la ministrul de interne să dea cu ei de pereți. Păi câte creșe, grădinițe, școli s-ar putea face cu banii economisiți.
  0
  8
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Vineri, 14 Ianuarie 2022 11:33
  5.2.205.***
  Era interesant de facut public cat insumeaza salariile din Primarie.......
  3
  30
  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro