Angajaţii unităţilor de învăţământ, în grevă de avertisment

Angajaţii unităţilor de învăţământ, în grevă de avertisment
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Timp de două ore, personalul didactic şi cel nedidactic din grădiniţele, şcolile şi liceele din judeţul Galaţi au intrat miercuri, 19 ianuarie, în grevă de avertisment, timp de două ore, în intervalul 11,00 - 13,00. În cele mai multe situaţii, cadrele didactice au stat în clase şi au supravegheat copiii, iar acolo unde în respectivul interval orar era sfârşitul sau începutul programului, după caz, elevii au fost trimişi acasă sau li s-a spus să vină cu o oră mai târziu.

De la lidera Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP), Lidia Antoniu, am aflat că în jur de 66 la sută dintre membrii organizaţiei s-au aflat în grevă de avertisment. "La referendumul din decembrie, au semnat pentru grevă de avertisment 2.214 membri, dintre cei 2.714 care au răspuns la chestionar. Participanţi au fost mai mulţi decât semnatarii: 2.462 de angajaţi. Au fost şi persoane care au ales să protesteze, deşi nu sunt membri la niciun sindicat. Din fiecare instituţie de învăţământ, angajaţii au trimis premierului şi guvernanţilor scrisori prin care şi-au cerut drepturile. Aşteptăm să vedem care va fi reacţia lor", spune Lidia Antoniu.

În scrisoarea trimisă celor de la conducerea ţării, angajaţii din învăţământ se plâng de subfinanţarea sistemului de învăţământ, dar şi de faptul că nu se respectă prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

"Noi ne regăsim în pătrimea inferioară a grilelor de salarizare stabilite prin Legea-cadru nr. 153/2017. Salariul mediu în învățământ este cu 30 la sută mai mic decât cel din administrația publică; cuantumul sporurilor, indemnizațiilor este limitat, fiind raportat la un alt salariu de bază („istoric”) decât cel efectiv în plată; nu se acordă sporurile pentru condiții de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017", se arată în documentul semnat de membrii SIP. 

Citit 2374 ori Ultima modificare Vineri, 21 Ianuarie 2022 00:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.