Ce se demolează şi ce mai rămâne din Palatul "Gheorghiu". 23,8 milioane de lei pentru ruina din Domnească nr. 24

Ce se demolează şi ce mai rămâne din Palatul "Gheorghiu". 23,8 milioane de lei pentru ruina din Domnească nr. 24
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Demolarea clădirii existente, cu excepţia faţadelor dinspre strada Domnească şi strada Gamulea - care vor fi consolidate şi restaurate - şi construcţia unei clădiri noi; noua construcţie va fi ridicată în spatele faţadelor păstrate, se va subordona acestora şi va respecta caracteristicile volumetrice generale ale imobilului existent, dar nu va copia stilul arhitectural. Asta prevede proiectul de hotărâre prin care Primăria încearcă să salveze Palatul "Simion Gheorghiu", de pe strada Domnească nr. 24, transformându-l în spaţiu destinat cercetării, dezvoltării şi inovării în domeniul tehnologiilor informaţionale moderne, creând oportunităţi care să "stopeze migraţia cetăţenilor oraşului către alte zone ale ţării sau chiar în străinătate".

Costurile şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenții la obiectivul "Reabilitare imobil situat în Galați strada Domnească nr. 24", aferent proiectului "Sintetic - sistem integrat de network pentru transferul şi exploatarea tehnologiei informaţiei în cluster" au ajuns pe masa aleşilor locali. Proiectul de hotărâre ar putea fi supus dezbaterii şi votului în Consiliul Local chiar în şedinţa de astăzi, 27 ianuarie 2022.

Proiectul porneşte de la realitatea că imobilul situat pe strada Domnească nr. 24 este clasat ca monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local şi a fost construit în perioada 1923-1925. "Edificată într-un stil neo-românesc modern, de început de secol XX, construcția prezintă, în prezent, pericolul real al unor prăbușiri, ce ar urma unor grave desprinderi de componente (planșee, părți de acoperișuri, plăci de balcoane, elemente decorative etc.). Necesitatea realizării proiectului este cu atât mai stringentă, cu cât starea structurală a clădirii se deteriorează constant din cauza lipsei parţiale a acoperişului, a infiltrării apei în fundaţia clădirii, zidul estic având porţiuni prăbuşite", se arată în proiect.

Ce propune documentaţia

Potrivit documentaţiei realizate de firma ATU Consulting, lucrările propuse cuprind: restaurarea şi consolidarea faţadelor care se păstrează din strada Domnească şi strada Gamulea, demolarea clădirii existente cu excepţia faţadelor amintite, construcţia propriu-zisă a clădirii noi, compartimentarea spaţiilor interioare ale noii clădiri conform necesităţilor destinaţiilor viitoare, racorduri şi instalaţii interioare şi exterioare de apă-canal, electrice, termice şi de gaze, finisaje interioare şi exterioare, căi de acces şi pietonale, preluarea apelor meteorice prin conducte şi rigole, amenajarea şi împrejmuirea terenului, realizarea a 33 de locuri de parcare.

"Clădirea cu valoare de monument trebuie să reprimească aspectul și caracterul originar prin suprimarea adăugirilor, mai puțin a celor cu valoare istorică, arheologică sau arhitecturală intrinsecă. În acest ultim caz, ele se vor restaura în același regim cu clădirea. În acelaşi timp, noua clădire ce se va construi în spatele faţadelor existente se va subordona acestora şi va respecta caracteristicile volumetrice generale ale imobilului existent, dar nu va copia stilul arhitectural", prevede proiectul de hotărâre.

Valoarea totală a investiției este calculată la 23.866.664,78 de lei, durata de realizare este de 24 de luni, iar sursa de finanțare o reprezintă bugetul local, fonduri europene şi/sau bugetul de stat. Şi asta deoarece proiectul este propus pentru finanţare prin Programul Operațional Competitivitate, Axa prioritară Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI).

Proiect pilot

"Prin realizarea proiectului se prevede reabilitarea clădirii în vederea desfăşurării activităţilor de cercetare, dezvoltare, inovare", explică autorităţile arătând că salvarea imobilului este "o necesitate investiţională".

"Fiind un proiect pilot pentru oraşul Galaţi "Sintetic - sistem integrat de network pentru transferul şi exploatarea tehnologiei informaţiei în cluster" ar putea să creeze oportunităţi pentru cei care doresc să se implice în tehnologii informaţionale moderne, cu aplicaţii directe în proiectele de informatizare a instituţiilor statului și mediului antreprenorial. Acest fapt va stopa migraţia cetăţenilor oraşului către alte zone ale ţării sau chiar în străinătate. Astfel, pe lângă avantajul economic, această investiţie poate aduce şi un avantaj demografic, care ulterior se va resimţi pozitiv pe plan economic local", argumentează Primăria Galaţi.

Citit 10603 ori Ultima modificare Joi, 12 Ianuarie 2023 15:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.