Direcţia de Impozite şi Taxe Locale se va muta în fostul sediu BCR
Foto: Marian Calestru

Direcţia de Impozite şi Taxe Locale se va muta în fostul sediu BCR
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Primăria Galaţi va plăti 1.300.000 de euro, preț nepurtător de TVA, pentru a cumpăra de la BCR fostul sediu al băncii, de pe strada Brăilei nr. 35. Asta au decis, în unanimitate, consilierii locali PSD, PNL şi USR PLUS, prezenţi la sedinţa ordinară de joi, 27 ianuarie. Imobilul, care ar trebui să fie preluat până la sfârşitul lunii iunie 2022, va fi declarat de interes public local şi va găzdui Direcția Impozite, Taxe și alte Venituri Locale.

În premieră în acest mandat, un proiect de hotărâre a fost semnat, în calitate de iniţiatori, de primarul Ionuț Pucheanu şi de câţiva dintre consilierii puterii şi opoziţiei. Este vorba despre Sorin Enache, Marcela Costea, Dumitru Poalelungi, Rodica Ciucă (PSD), Valeriu Onose, Anamaria Hărăbor (PNL) şi Flavia Susnoschi (USR PLUS). Aceştia formează Comisia de Buget-Finanţe a Consiliului Local, dar şi comisia de negociere în vederea achiziționării, în condiții de oportunitate și respectare a principiilor legalității și eficacității utilizării fondurilor publice, a unor imobile necesare desfășurării activității de administrație publică locală.

Proiectul prevede achiziționarea de către municipiul Galați, printr-un contract de vânzare - cu rezerva dreptului de proprietate - a imobilului de pe strada Brăilei nr. 35, proprietatea BCR, în vederea desfășurării activității aparatului de specialitate al primarului municipiului Galați. Este vorba despre trei construcții: clădirea principală, cu subsol, parter şi cinci etaje, cu o suprafață construită de 776,70 mp, şi anexele - garajul de 102,80 mp şi centrala termică. Terenul pe care este amplasat imobilul BCR este proprietatea municipiului Galaţi. Preţul total de vânzare a imobilului de 1.300.000 de euro, nepurtător de TVA, va fi achitat astfel: 35 la sută, respectiv 455.000 de euro plătibili în lei la cursul BNR practicat în ziua semnării contractului de vânzare - cu rezerva dreptului de proprietate, iar 845.000 de euro se vor plăti în termen de 30 de zile lucrătoare de la data predării imobilului către cumpărător, pe baza unui proces-verbal de predare-primire încheiat între părți. Primăria va suporta şi cheltuielile ocazionate cu autentificarea contractului de vânzare.

"Preluarea imobilului se va face până la data de 30 iunie 2022, cu posibilitatea prelungirii acestui termen, la opțiunea exclusivă a vânzătorului, în prealabil expirării acestui termen, cu o perioadă de maximum patru luni, prin simpla notificare a cumpărătorului, fără a fi necesare alte formalități sau demersuri în acest sens. Imobilul achiziționat se declară de interes public local, va intra în domeniul public al municipiului Galați și va fi destinat desfășurării activității aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Galați", se arată în documente.

De ce este necesar

Autorităţile au ajuns la concluzia că "spațiile în care își desfășoară activitatea Direcția Impozite, Taxe și alte Venituri Locale nu asigură condiții adecvate pentru asistenţa contribuabililor, încasarea impozitelor și a taxelor precum și condiții adecvate pentru completarea de către contribuabili a formularelor necesare și pentru informare". Vorbim despre sediile situate la parterul blocurilor: L de pe strada Domnească nr. 13, E4 de pe Brăilei nr. 232, J5 de pe Henri Coandă nr. 8 şi A16, de pe Basarabiei nr. 55. Pe lângă aglomeraţia care se creează la uşa lor în perioadele de vârf, fiind amplasate la parter de bloc, centrele Direcţiei de Impozite au avut parte de inundații, deversări de ape menajere, iar funcţionarii au ajuns la relații tensionate cu locatarii. Din cauza defecțiunilor, a fost degradată o parte a arhivei, se plâng autorităţile. Iar Direcţia acuză imposibilitatea gestionării adecvate a documentelor arhivate (declarații, acte de proprietate, decizii de impunere).

În consecință, cei 25 de aleşi PSD, PNL şi USR PLUS prezenţi la şedinţă au decis să cumpere sediul BCR pentru activitatea Direcției Impozite, Taxe și alte Venituri Locale. Trebuie precizat că, din motive obiective, cei doi consilieri PACT nu au putut participa la întrunire, care nu s-a desfăşurat în format hibrid - fizic şi on-line. Însă, conform poziţiei exprimate public de formaţiunea politică din care fac parte, voturile lor ar fi fost negative.

Citit 10089 ori Ultima modificare Luni, 31 Ianuarie 2022 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.