Două noi terapii gratuite împotriva hepatitei C, pentru sute de pacienți gălăţeni

Două noi terapii gratuite împotriva hepatitei C, pentru sute de pacienți gălăţeni
Noile terapii sunt cu mult mai eficiente decât cele disponibile până acum
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Tratamentul pentru pacienții cu diverse forme de hepatită C și de ciroză hepatică cu virus de tip C este asigurat, începând din această lună, prin derularea unor contracte încheiate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Vestea bună este că, pe lângă terapiile disponibile până acum, pacienții pot avea acces și la două noi molecule pangenotopice specifice, introduse în Lista de medicamente compensate și gratuite de la 1 februarie 2022. Doar pe parcursul anului trecut, sute de gălățeni cu hepatite cronice au beneficiat de tratament prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Galați.

Tratamentul pacienților adulți cu hepatită C este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie și boli infecțioase, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări din 16 județe, printre care și din Galați, precum și cu CAS AOPSNAJ, potrivit CNAS. De asemenea, pentru adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, tratamentul este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie pediatrică și boli infecțioase, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate din 11 județe (București, Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Mureș, Sibiu, Timiș) și cu CAS AOPSNAJ.

Medicamentele se eliberează indiferent de casa de asigurări de sănătate în evidența căreia se află asiguratul, cu condiția ca furnizorul de medicamente să fie în contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu care se află în relaţii contractuale și medicul care a emis prescripția medicală.

„Reamintim că, începând cu luna iulie 2021, există în derulare și un contract de tip cost-volum-rezultat, în cadrul căruia pot beneficia de tratament pacienții adulți fără ciroză hepatică sau cu ciroză hepatică compensată, care în urma tratamentelor anterioare cu AAD (medicamente cu acțiune antivirală directă) nu au obținut răspuns terapeutic”, se arată într-un comunicat de presă al CNAS.

Tratamente în valoare de milioane de euro

Ultimii ani au adus schimbări majore în tratamentul hepatitei C și al cirozei hepatice provocate de virusul hepatic C. Astfel, vechea terapie cu interferon, care era destul de puțin eficientă și care avea efecte adverse greu de suportat de pacient, a fost înlocuită cu o serie de terapii inovatoare.

Noile terapii sunt mult mai eficiente și incomparabil mai ușor de suportat de către organism față de tratamentul pe bază de interferon. Și costurile sunt însă pe măsură, așa că, fără intervenția statului, noile tratamente ar fi rămas inaccesibile pentru cei mai mulți pacienți din România.

„Pe parcursul anului 2021, CAS Galați a decontat tratament pentru bolnavii cu virusuri hepatice B, C și cu ciroză hepatică cu virus de tip C în valoare de 10.384.000 de lei (peste două milioane de euro - n.r.). La nivelul anului trecut, s-au aflat în evidențele noastre 560 de astfel de bolnavi”, a precizat George Toderașc, directorul general al CAS Galați.

O problemă de sănătate publică

Două studii făcute, în 2013, la intervale relativ mici de timp, de Ministerul Sănătăţii şi de Institutul Clinic Fundeni, au ajuns la rezultate foarte asemănătoare: cinci la sută dintre români sunt infectaţi cu virusul hepatic C, în vreme ce alţi șapte la sută sunt purtători ai virusului B. Deși datele au suferit modificări de-a lungul celor nouă ani, hepatita C rămâne, în continuare, o problemă de sănătate publică, în țara noastră.

„Din fericire, studiile au demonstrat că terapiile fără interferon pot vindeca hepatita C, care reprezintă o problemă de sănătate publică. Facem încă un pas în îndeplinirea indicatorilor necesari pentru respectarea angajamentului României față de organismele internaționale, de eradicare a infecției cu virus hepatic C, până în anul 2030”, a declarat Adela Cojan, președintele interimar al  CNAS.

Pe site-ul CNAS sunt afișate, atât pentru asigurați, cât și pentru medicii curanți, toate informațiile referitoare la includerea în tratament a pacienților eligibili.

Ce sunt hepatitele cronice

Hepatita B este o infecţie virală a ficatului transmisă prin folosirea drogurilor injectabile, prin contactul sexual sau intim cu o persoană infectată şi prin expunerea la fluide umane cum ar fi sperma, secreţiile vaginale şi laptele de mamă. Mulţi oameni care dobândesc hepatita B nu prezintă simptome, dar unii pot avea o stare asemănătoare cu cea provocată de gripă. Vaccinul împotriva hepatitei B există şi este foarte eficient.

Hepatita C este tot o infecţie virală a ficatului împrăştiată prin contact direct cu sângele unei persoane infectate. Virusul poate fi transmis sexual. Mulţi oameni care capătă hepatită C nu vor prezenta simptome, dar unii pot avea o boală asemănătoare cu gripa, care ţine câteva săptămâni. În acest moment, nu există vaccin pentru hepatita C.

Citit 2372 ori Ultima modificare Marți, 15 Februarie 2022 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.