După dispute privind preţul, aleșii locali au aprobat achiziția garajului de 11.000 de euro
Foto: Anca Melinte

După dispute privind preţul, aleșii locali au aprobat achiziția garajului de 11.000 de euro
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Cu 20 de voturi "pentru", două "împotrivă" şi o abţinere, a fost aprobată cumpărarea, cu 11.000 de euro, a imobilului situat pe strada Costache Conachi nr. 1A, format din teren în suprafață de 60 mp și construcție (garaj) în suprafață de 28 mp. Este vorba, aşa cum aţi putut afla din "Viaţa liberă", despre una dintre cele două construcţii care "parazitează" restructurarea urbană începută în Micro 19, lângă Spitalul Judeţean. Pentru a putea demola garajul, Primăria este nevoită să-l cumpere cu tot cu teren, de la proprietarul lui, care a obţinut suprafaţa respectivă prin Legea retrocedării. Decizia a stârnit discuţii în Consiliul Local.

Proiectul de hotărâre privind achiziţia garajului şi a terenului de sub el a fost iniţiat nu doar de primarul Ionuţ Pucheanu, ci şi de consilierii care au participat la negocierile cu proprietarul imobilului - Sorin Enache, Viorel Bogatu, Dumitru Poalelungi, Rodica Ciucă (PSD), Laurenţiu Onose şi Adriana Silion (PNL), Daniela Şarpe (USR PLUS).

Discuţiile din şedinţa de ieri a Consiliului Local au fost deschise de grupul USR PLUS, prin consilierii Daniel Zinica şi Flavia Susnoschi, care au cerut clarificări asupra modului în care s-a ajuns la preţul de 11.000 de euro. Ca argument au fost adus faptul că, în ianuarie anul acesta, Consiliul Local a aprobat vânzarea unui garaj situat pe strada Basarabiei nr. 6B, cu suprafaţa construită desfăşurată de 32 mp, cu preţul de 3.216 euro fără TVA.

"Achiziţionăm nu doar construcţia, ci şi terenul", a fost explicaţia viceprimarului Sorin Enache, precizând că în situaţia de pe Basarabiei nr. 6B a fost vândută doar construcţia, nu şi terenul de sub ea. Din culisele negocierii garajului din Micro 19 vă putem spune că serviciul Primăriei venise cu o ofertă de 9.000 de euro, proprietarul a cerut 12.000 de euro şi în urma discuţiilor s-a ajuns la 11.000, pentru care s-a bătut palma.

"Eu zic că a fost o înţelegere profitabilă pentru ambele părţi, pentru că nu se blochează proiectul. Nu mai facem aceleaşi greşeli care s-au făcut la <<Palatul Gheorghiu>>, când i s-a oferit proprietarului apartamentului 10.000 de euro şi am stat trei ani în procese până când a hotărât instanţa să-i dăm 55.000 de euro. Am ratat două proiecte europene care se mulau exact pe specificul <<Palatului Gheorghiu>>", a explicat viceprimarul Enache.

Politicianul a extins discuţia, arătând situaţia terenului pe care este ridicată sala de spectacole a Liceului de Arte, aflat în litigiu: "I-am oferit proprietarului 140 de euro/mp, dar nu a fost de acord, pentru că voia 170. Când i-am oferit 170, nu a fost de acord, că a vrut 190. Ne dăduse în judecată, avea prezumţia că va câştiga. I-am oferit 190 de euro, nu mai vrea. Este eficient pentru o administraţie publică? Tragem de o mie de euro şi pierdem patru ani de dezvoltare?".

La întrebarea punctuală a lui Daniel Zinica - preţul pe metru pătrat în cazul imobilului din Micro 19 - city managerul Cezar Bichescu a răspuns: "Nu m-aş uita chiar atât de mult la preţul pe metru pătrat, ci la timpul pe care îl putem pierde în cazul în care nu ajungem la un consens. Dacă rămâne un singur garaj pe locul respectiv, nu putem duce la bun sfârşit investiţia. Ne vor da în judecată şi blocăm aceste proiecte nu pentru câteva luni, ci pentru ani. 11.000 de euro nu ştiu dacă e mult sau puţin. Nu ştiu dacă putem să cuantificăm timpul pe care îl pierdem în 500 sau 1.000 de euro".

Conform explicaţiilor oficiale, ar fi un preţ de 183 de euro pe metru pătrat, fără a fi luată în calcul valoarea construcţiei.

"Din analiza noastră, a rezultat clar că este oportună achiziţia, preţul este rezonabil şi din perspectiva altor costuri care se pot genera. Orice întârziere de lucrări va duce cheltuieli suplimentare pentru finalizarea respectivei parcări", a punctat consilierul PNL Laurenţiu Onose.

Proiectul a fost supus la vot şi surprinzător, una dintre iniţiatoarele lui, Daniela Şarpe, s-a abţinut. Consiliera a explicat că, în calitate de supleant la comisia de negociere, a fost de acord cu oportunitatea achiziţiei, dar s-a schimbat opţiunea partidului din care face parte...

Citit 3318 ori Ultima modificare Joi, 21 Aprilie 2022 23:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.