UPDATE Fraudă cu taxe judiciare la Universitatea „Dunărea de Jos”. Fost prorector acuzat de delapidare și fals

UPDATE Fraudă cu taxe judiciare la Universitatea „Dunărea de Jos”. Fost prorector acuzat de delapidare și fals
Evaluaţi acest articol
(48 voturi)

UPDATE. Tribunalul Galați a admis, în urmă cu câteva minute, arestarea preventivă pentru 30 de zile, a fostului prorector al Universității "Dunărea de Jos", Dragoș Alexandru Opreanu. Acesta va fi încarcerat în arestul poliției.


Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați au cerut vineri, 3 iunie, arestarea preventivă a unuia dintre principalii suspecți în frauda cu taxe judiciare de timbru, neregulă semnalată în vara anului trecut în urma unor verificări ale Corpului de Control de la Ministerul Educației. Este vorba despre Dragoș Alexandru Opreanu, director al Direcției Juridice din cadrul Universității "Dunărea de Jos" și fost prorector pe linie de resurse umane, acesta fiind acuzat de delapidarea a peste 270.000 de lei din bugetul instituției și de sute de falsuri în documente.

Controlul inițiat anul trecut de Ministerul Educației la Universitatea din Galați a avut vineri, 3 iunie 2022, o primă apariție în instanța de judecată, odată cu propunerea procurorilor de arestarea preventivă a principalului suspect în mega-frauda cu taxe judiciare de timbru descoperită în contabilitatea instituției. Cel indicat ca principal suspect a fost, în ultimii ani, un personaj-cheie în organigrama universității. Este vorba de Dragoș Alexandru Opreanu, director al Direcției Juridice și Resurse Umane și fost prorector responsabil cu managementul resurselor umane și activitatea juridică, cu drept de gestiune în ceea ce privește resursele bănești.

În virtutea acestor atribuții, vreme de cinci ani, în perioada 2016-2021, au reținut procurorii, Opreanu și-ar fi însușit peste 270.000 de lei, bani predați de cinci consilieri juridici și de o angajată în funcția de administrator de patrimoniu la universitate. Cei șase ar fi fost determinați de Opreanu să ceară banii în numerar la casierie. În cele 68 de solicitări de fonduri, juriştii specificau, conform indicațiilor primite, că banii urmau să fie folosiți pentru plata unor taxe de timbru necesare acțiunilor în instanță inițiate de universitate. Lucru nereal, mai ales în condițiile în care conform legii, universitatea, ca instituție publică, nu plătește decât în mod excepțional taxe de timbru.

Astfel, banii ar fi ajuns la Opreanu, care, pentru a-și acoperi "cheltuielile" și a justifica mai apoi plata taxelor care nu fuseseră niciodată plătite, a alterat nu mai puțin de 610 chitanțe emise de Poșta Română. Mai exact, le-a falsificat datele și cifrele înscrise, astfel ca sumele ce apăreau ca achitate să fie chiar și de o sută de ori mai mari decât cele specificate în documentele originale. Concomitent cu falsificarea chitanțelor, ar fi determinat mai mulți funcționari din universitate să semneze peste 400 de referate de necesitate, angajamente, dispoziții de plată, cu specificarea necesității eliberării din casierie a diferitor sume de bani.

Fostul prorector a fost pus sub acuzare pentru delapidare în formă continuată, fals material în variantă agravată și în formă continuată, uz de fals în formă continuată și fals intelectual în formă continuată.

Vineri, la ora închiderii ediției, propunerea de arestare preventivă formulată de Parchet se afla încă pe masa Tribunalului Galați, care urma să dea o soluție.

Citit 11227 ori Ultima modificare Duminică, 05 Iunie 2022 20:03

6 comentarii

 • postat de Vladescu
  Luni, 06 Iunie 2022 15:45
  81.67.60.***
  Se adevereste astfel ca Vlad Tepes împreuna cu justitiari onesti revin în forta cu solutia care s-a dovedit de vremuri seculare ca fiind singura ce poate rezolva problema coruptiei gulerelor albe si al oligarhilor institutionali, pedepsind pe cei ce saracesc tara, îsi însusesc bunuri materiale si bani cu "acte si hârtii în regula" semnate în cârdasie cu cei de la nivele superioare, punând la zid sau fugarind de mai bine de 25 de ani putinii oamenii de valoare care au mai ramas în tara....Dreptatea si Adevarul au triumfat întotdeauna în istoria milenara al omenirii...
  0
  9
  Raportează
 • postat de radu
  Sâmbătă, 04 Iunie 2022 21:07
  193.231.148.***
  La multi ani dupa gratii,alaruri de cei cu are ai furat, Dragos Opreanu!
  1
  33
  Raportează
 • postat de X
  Sâmbătă, 04 Iunie 2022 19:39
  46.97.176.***
  Tris ce se întâmplă in țara asta, băiat tinăr care in loc să se gândească la viitor s-a gândit cum să își "rotunjească" venituile...din curiozitate l-am căutat pe google și mi-a apărut declarația de avere!!!Nu e posibil când câștigi 7000 de Euro/luna net sa mai bagi in așa rahaturi...iar instituția să nu reactioneze, ba chiar sa il promoveze...trist
  0
  37
  Raportează
 • postat de valll
  Sâmbătă, 04 Iunie 2022 07:43
  92.86.55.***
  Primarul violator de minore de prin Ilfov e de cativa ani bine-mersi. Guru corupator periculos isi asteapta verdictul acasa. Autori de uriase tunuri date avutului public sunt lasati s-o stearga si sa-si cheltuiasca banii adunati in Romania pe justitia din alte tari, sa traiasca acolo pe picior mare... Iar un universitar galatean care a facut o paguba mica in raport cu celelalte, este arestat!
  Ce fel de justitie e asta? Sau legile sunt prea lălai si sentinta depinde de starea sufleteasca a judecatorului, sau judecatorii sunt incompetenti, sau sunt corupti.
  30
  11
  Raportează
 • postat de D
  Vineri, 03 Iunie 2022 20:37
  188.26.124.***
  Un articol, recidivist acuzat de crima este sub "control judiciar", pentru ca nu prezintă pericol public și un alt articol, un profesor universitar este în arest preventiv pentru ca a falsificat niște taxe de timbru, pentru xa este un pericol public. Încurcate sunt căile dreptății do a justiției.
  24
  43
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 03 Iunie 2022 17:45
  46.97.176.***
  Dacă-l saltă, e bai mare, nu va fi singurul. Se poate ca în viitor să aibă o filială și pe Traian, Pandaimos University cu înscrieri și absolviri fără taxă de timbru.
  7
  44
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.