Protestele șoferilor la benzinării, impact nesemnificativ asupra distribuitorilor de carburanți

Protestele șoferilor la benzinării, impact nesemnificativ asupra distribuitorilor de carburanți
Sursa foto: Facebook
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Protestele pe care sute de șoferi din mai multe orașe le-au început la benzinării, inclusiv în Galați, par să nu aibă un impact economic major asupra acestora. Modul de protest ales - alimentarea de o sumă infimă, de 1-2 lei, apoi plata cu cardul, "pentru ca banca să le ia un comision cât mai mare" - nu are cum să afecteze economic marile rețele de distribuție a carburanților. Într-adevăr, este încetinită temporar activitatea benzinăriilor respective (câteva ore pe zi, poate două-trei zile la rând), pot apărea unele situații stresante pentru angajații acestora, dar impactul financiar este unul nesemnificativ, chiar inexistent. Aceasta este opinia reprezentanților a două bănci care activează și în Galați.

Conform acestora, politica de comisioane pentru plățile cu cardul ține de fiecare bancă în parte. De cele mai multe ori, comisionul perceput pentru o astfel de tranzacție este procentual, adică o anumită parte din suma încasată. Deci, comisionul încasat pentru o plată de 2 lei, să zicem, este oricum mai mic decât suma respectivă.

Există și cazuri în care comisionul nu este procentual, el poate fi, de exemplu, de 0,85 lei pe tranzacție. La acesta se mai poate adăuga un comision pentru plata cu carduri emise de o altă bancă, dar și acesta are tot o valoare modică, de ordinul zecilor de bani.

Pentru unii comercianți care dețin POS-uri, unele bănci impun o valoare minimă a tranzacțiilor lunare. Dacă aceasta nu este atinsă, se poate plăti un comision suplimentar de 50 de lei lunar. Chiar și în cazul în care o benzinărie este blocată temporar de șoferi pe durata protestelor, pentru un comerciant de o asemenea talie este imposibil să aibă probleme cu plafonul minim de încasări lunare.

De regulă, marii distribuitori de carburanți negociază "personalizat" cu băncile comisioanele pe care trebuie să le plătească. Este posibil chiar și ca aceste comisioane pentru plata cu POS să nu existe, caz în care protestul șoferilor chiar nu are niciun impact. "În orice condiții, e posibil ca protestele de la benzinării să nu impacteze în niciun fel. Benzinăriile au rulaje mari, au și abonamente, pot compensa foarte ușor", este concluzia celor doi reprezentanți ai băncilor gălățene cu care am vorbit.

Citit 2934 ori Ultima modificare Joi, 23 Iunie 2022 11:49

6 comentarii

 • postat de dim
  Marți, 21 Iunie 2022 01:10
  89.137.231.***
  Pe 30 iunie toata lumea sa fie la proteste pt ca nu se mai poate cu asa preturi la carburanti!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Rin
  Luni, 20 Iunie 2022 17:02
  109.166.131.***
  Prin oras merg cu bicla, mi- ar placea sa merg si la servici cu bicla, dar dus- intors inseamna 110 km.
  0
  1
  Raportează
 • postat de florin
  Luni, 20 Iunie 2022 13:03
  86.124.202.***
  Masinile electrice Daniel vor fi cea mai mare teapa!Mainile cu motoare termice SH in 5 ani se vor scumpi in draci!In momentul cind se va afla ca durata de viata a unei baterii electrice va fi de 5-6 ani si sa inlocuiesti bateria iti va trebui 5000-10000 de euro in functie de masina atunci sa vezi frenezie pentru masinile SH cu motoare termice!
  2
  13
  Raportează
 • postat de florin
  Luni, 20 Iunie 2022 09:07
  86.124.202.***
  Impactul major va fi atunci cind marii transportatori vor opri tirurile!Dar patronii nu au curaj sa faca acest lucru!Se vor trezi cu anaful la poarta asa ca.....Atunci se vor alatura si soferii amatori atrasi de un val de proteste urias!Sindicate noi nu mai avem......Asa ca scumpirile vor continua pina cind cererea va fi mult mai mica de cit oferta!Combustibilul se cumpara in draci la pretul acesta asa ca zilnic se va mai adauga cite 10 bani pina cind nu se va mai cumpara!
  3
  8
  Raportează
 • postat de Solaris
  Luni, 20 Iunie 2022 04:49
  95.76.2.***
  Minti luminate puturoase...cumparati-va biciclete!
  V-ati gandit vreodata ca cea mai buna forma de protest este sa nu mai
  cumparati carburant? Doar asa vor scadea preturile la carburant.
  Nu va mai saturati de masini...De putori ce sunt unii, pana si gunoiul il duc cu masina la ghena!
  4
  21
  Raportează
 • postat de Daniel
  Luni, 20 Iunie 2022 02:09
  5.13.209.***
  Ce vor sa obtina cand pe-afara pretul e peste 2 euro si tot creste?

  Economia Romaniei nu permite o plafonare cum a facut Ungaria pentru ca e deja pe butuci. Si inca n-a venit iarna cand statul va trebui sa plafoneze pretul la gaze care va fi imens.

  Probabil dupa multe iesiri in strada vom obtine prin August o scadere, de la 10 la 9 lei pe litru. YAY

  Lasati masinile acasa, treceti pe GPL sau electric. OPEC+ face leagea si nu vor sa creasca semnficativ productia de petrol astfel ca cererea e mult mai ridicata fata de oferta.
  6
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.