Galați - orașul dintre ape cu locuri limitate la înot. Un talent ca David Popovici s-ar pierde la noi
Foto: arhivă VL

Galați - orașul dintre ape cu locuri limitate la înot. Un talent ca David Popovici s-ar pierde la noi
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Uluitoarele performanțe la o vârstă atât de fragedă ale lui David Popovici, dublu campion mondial la natație, au adus un val uriaş de simpatie. Doar că, uitându-ne la infrastructura de care dispunem, repetarea unui astfel de caz este, practic, imposibilă.

Galațiul este recunoscut, în primul rând, pentru faptul că este înconjurat de ape (fluviu, râuri, lacuri). Cu toate acestea, locurile unde copiii pot să învețe să înoate sunt limitate, din cauza numărului mic de bazine din oraş. De sport de performanță devine aproape imposibil de discutat, în condițiile în care bazinul olimpic din Complexul "Dunărea" este inactiv de atât de mult timp încât gălățenii au și uitat că există.

Peste 1.000 de copii înscrişi la înot

Am depistat cinci locuri din Galați unde se fac cursuri de inițiere pentru înot: Baia Comunală, Terra Clinique, Delfinul, Piticot și Tirighina. În aceste bazine, peste 1.000 de copii vin săptămânal să înoate, dar locurile sunt limitate, întrucât infrastructura nu acoperă cerințele. Tarifele sunt de la 25 de lei în sus și pot ajunge până spre 50 lei pe oră, în funcție de locație. Beneficiile înotului sunt de necontestat, fiind un sport recomandat de medici pentru copii încă de la cele mai mici vârste.

"Sincer vă spun, încă dinainte de performanțele lui David Popovici erau foarte multe solicitări, iar acum au ajuns la un nivel și mai mare. Nu mai avem suficiente locuri încât să-i cuprindem pe toți cei care doresc. Efectiv, nu știm unde să-i mai primim. Înotul este un sport vital pentru oricine, este primul sport pe care un copil poate să-l deprindă", ne-a spus un instructor din Galați.

Natația de performanță, practic imposibilă

Ultimul nume important dat de Galați în natație este Bianca Costea, participantă la Olimpiada de la Tokyo în 2021, dar mutată în Germania de mai mult timp, pentru a avea condiții să facă natație la nivel de performanță. În Galați nu există niciun bazin funcțional în care să se poată desfășura antrenamente adecvate pentru cel mai înalt nivel. Pe lângă infrastructura precară, aglomerația din bazin nu le permite antrenorilor să poată lucra individual cu sportivii.

Erica Grigore (11 ani), legitimată la CSM Galați, s-a remarcat în ultimul an prin performanțele sale și a dovedit talent în această disciplină sportivă, dar șansele ei de a ajunge la un nivel apropiat de cel al lui David Popovici ar presupune din start să-și caute alt oraș sau, mai bine zis, altă țară în care să se poată pregăti.

Pe lângă secția de la Clubul Sportiv Municipal, în Galați mai sunt două cluburi cu natație de performanță - CS Școlar și Aqua Sport (club privat).

Bazinul Olimpic, scos din circuit de 17 ani

Peste puţină vreme, Bazinul "Olimpic" face majoratul de când a fost scos din circuit. Locul în care se putea face sport de performanță a ajuns în paragină, cu boscheți crescuți de parcă sunt aliniați în formație. Doar câțiva câini își mai duc veacul pe acolo, iar gălățenii au început deja să dea uitării că a fost cândva bazin de înot. Această bază sportivă, aflată în Complexul "Dunărea" (lângă Sala Sporturilor), se află în grija Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST), care, la rândul ei, aparține de Ministerul Sportului.

"Am făcut foarte multe demersuri de-a lungul timpului, dar nu am primit de foarte mulți ani niciun ban pentru investiții. Şi anul acesta bugetul este zero lei", a spus Anamaria Vasiliu, din partea DJST Galați, în condițiile în care reabilitarea bazinului este estimată la 6.000.000 de lei.

Astfel, Galațiul rămâne un oraș înconjurat de ape cu paradoxul de a nu avea posibilități concrete să pună la dispoziția comunității locuri special amenajate pentru cursuri de înot și, mai ales, pentru natație de performanță.

Citit 3778 ori Ultima modificare Luni, 11 Iulie 2022 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.