Galați - orașul dintre ape cu locuri limitate la înot. Un talent ca David Popovici s-ar pierde la noi
Foto: arhivă VL

Galați - orașul dintre ape cu locuri limitate la înot. Un talent ca David Popovici s-ar pierde la noi
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Uluitoarele performanțe la o vârstă atât de fragedă ale lui David Popovici, dublu campion mondial la natație, au adus un val uriaş de simpatie. Doar că, uitându-ne la infrastructura de care dispunem, repetarea unui astfel de caz este, practic, imposibilă.

Galațiul este recunoscut, în primul rând, pentru faptul că este înconjurat de ape (fluviu, râuri, lacuri). Cu toate acestea, locurile unde copiii pot să învețe să înoate sunt limitate, din cauza numărului mic de bazine din oraş. De sport de performanță devine aproape imposibil de discutat, în condițiile în care bazinul olimpic din Complexul "Dunărea" este inactiv de atât de mult timp încât gălățenii au și uitat că există.

Peste 1.000 de copii înscrişi la înot

Am depistat cinci locuri din Galați unde se fac cursuri de inițiere pentru înot: Baia Comunală, Terra Clinique, Delfinul, Piticot și Tirighina. În aceste bazine, peste 1.000 de copii vin săptămânal să înoate, dar locurile sunt limitate, întrucât infrastructura nu acoperă cerințele. Tarifele sunt de la 25 de lei în sus și pot ajunge până spre 50 lei pe oră, în funcție de locație. Beneficiile înotului sunt de necontestat, fiind un sport recomandat de medici pentru copii încă de la cele mai mici vârste.

"Sincer vă spun, încă dinainte de performanțele lui David Popovici erau foarte multe solicitări, iar acum au ajuns la un nivel și mai mare. Nu mai avem suficiente locuri încât să-i cuprindem pe toți cei care doresc. Efectiv, nu știm unde să-i mai primim. Înotul este un sport vital pentru oricine, este primul sport pe care un copil poate să-l deprindă", ne-a spus un instructor din Galați.

Natația de performanță, practic imposibilă

Ultimul nume important dat de Galați în natație este Bianca Costea, participantă la Olimpiada de la Tokyo în 2021, dar mutată în Germania de mai mult timp, pentru a avea condiții să facă natație la nivel de performanță. În Galați nu există niciun bazin funcțional în care să se poată desfășura antrenamente adecvate pentru cel mai înalt nivel. Pe lângă infrastructura precară, aglomerația din bazin nu le permite antrenorilor să poată lucra individual cu sportivii.

Erica Grigore (11 ani), legitimată la CSM Galați, s-a remarcat în ultimul an prin performanțele sale și a dovedit talent în această disciplină sportivă, dar șansele ei de a ajunge la un nivel apropiat de cel al lui David Popovici ar presupune din start să-și caute alt oraș sau, mai bine zis, altă țară în care să se poată pregăti.

Pe lângă secția de la Clubul Sportiv Municipal, în Galați mai sunt două cluburi cu natație de performanță - CS Școlar și Aqua Sport (club privat).

Bazinul Olimpic, scos din circuit de 17 ani

Peste puţină vreme, Bazinul "Olimpic" face majoratul de când a fost scos din circuit. Locul în care se putea face sport de performanță a ajuns în paragină, cu boscheți crescuți de parcă sunt aliniați în formație. Doar câțiva câini își mai duc veacul pe acolo, iar gălățenii au început deja să dea uitării că a fost cândva bazin de înot. Această bază sportivă, aflată în Complexul "Dunărea" (lângă Sala Sporturilor), se află în grija Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST), care, la rândul ei, aparține de Ministerul Sportului.

"Am făcut foarte multe demersuri de-a lungul timpului, dar nu am primit de foarte mulți ani niciun ban pentru investiții. Şi anul acesta bugetul este zero lei", a spus Anamaria Vasiliu, din partea DJST Galați, în condițiile în care reabilitarea bazinului este estimată la 6.000.000 de lei.

Astfel, Galațiul rămâne un oraș înconjurat de ape cu paradoxul de a nu avea posibilități concrete să pună la dispoziția comunității locuri special amenajate pentru cursuri de înot și, mai ales, pentru natație de performanță.

Citit 3231 ori Ultima modificare Luni, 11 Iulie 2022 00:26

8 comentarii

 • postat de Marcu D
  Miercuri, 06 Iulie 2022 11:24
  5.2.209.***
  ""Am făcut foarte multe demersuri de-a lungul timpului, dar nu am primit de foarte mulți ani niciun ban pentru investiții". Serios ? Dumneavoastra dna Director Vasiliu sunteti in acesata functie inca de pe vremea guvernarii PDL, pusa si sustinuta atunci de Mircea Toader. Puteti sa aratati presei, concret, ce demersuri ati facut, ce variante ati incercat sa gasiti? Existau variante de finantari europene, mai exista Compania Nationala de Investitii, bani cu nemiluita ce s-au dat prin Ministerul Dezvoltarii. In ultimii 15 ani s-au derulat si materializat zeci, sute de proiecte, unele poate nejustificate de a fi puse in practica.
  Ma indoiesc serios si nu pot sa cred ca daca ar fi fost implicare si profesionalism nu s-ar fi gasit solutii si resurse pentru acest bazin olimpic.
  Din cate stiu, in portofoliul Directiei Județene pentru Sport și Tineret se mai afla si Tabara de la Garboavele, o alta ruina abandonata balariilor si degradarii.
  Aceste doua obiective, daca va implicati si le reabilitati, la ora actuala ar fi fost un mare punct de atractie si, implicit surse aducatoare de venituri consistente.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Un cetățean
  Miercuri, 06 Iulie 2022 10:44
  178.138.98.***
  Un talent ca Popovici nu se mai poate naste la Galați.Copiii din Galați vor sa fie pești cand se fac mari ,nu înotători.Iar pentru asta,nu au nevoie de bazin olimpic.
  1
  0
  Raportează
 • postat de florin
  Miercuri, 06 Iulie 2022 10:41
  86.124.202.***
  In Romania sportul de masa a disparut complet!Mai este in stare Ministerul Sportului sa organizeze o Daciada anual?Cind elevii de toate virstele incepeau sa concureze de la nivelul claselor???Mai avem profesori de sport?La bazinul olimpic functiona si o sala de atletism !Ca idee!
  Nu putem avea sport de performanta cind totul este REFORMAT !Si aceste REFORME inseamna de fapt PRIVATIZAREA TUTUROR TERENURILOR,SALILOR DE SPORT!Cind accesul pe un teren din curtea scolii a devenit interzis MASELOR!In anii 70-80 pe terenul scolii 5 din Galati vara seara era forfota!In afara de fotbal se juca tenis de cimp,baschet sau volei!Acum este interzis!Acum vorbim de inot pentru ca au aparut acesti copii minunati!Popovici si Glinta!Dar acesti copii au avut un mare noroc ca parintii si-au permis financiar sai ajute!Dar ce facem cu miile de copii talentati care locuiesc la tara si nu ii vede nimeni???Marii campioni ai tarii au fost majoritari din familii normale sarace !Si statul roman a intervenit asigurindu-le tot ce este necesar pentru a performa !Dupa anii 2000 mai vedeti descoperit vreu jucator de fotbal provenit dintr-o familie saraca?Sau de hanbal?Mai avem gimnastica??Nu toti sunt copii care fac sport au parinti potenti financiar!Care le asigura banii pentru deplasarile necesare!Pentru cantonamentele necesare!Sa de aducem aminte ca acum recent un copil a fost omorit de un gard la un campionat de fotbal pentru copii!Bazele sportive sunt toate prabusite !Sunt niste cazaturi!A face inot in prezent a devenit un lux!Din pacate!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Mihnea
  Miercuri, 06 Iulie 2022 09:46
  5.13.223.***
  Dar aceasta persoana Anamaria Vasiliu, din partea DJST Galați incaseaza lunar un salariu (deloc urat) de bugetar ministerial. PENTRU CE ?
  0
  3
  Raportează
 • postat de das
  Miercuri, 06 Iulie 2022 00:26
  89.137.231.***
  Nu avem un bazin olimpic in conditiile in care s-a investit deja niste bani pt un bazin olimpic dar s-au abandonat lucrarile. De ce nu avem bazin olimpic? Cer urgent ca in maxim 3 ani sa fie construit un bazin olimpic in orasul dintre ape !
  3
  18
  Raportează
 • postat de paloma
  Marți, 05 Iulie 2022 22:49
  5.13.206.***
  Orasu Galati este plin de paradoxuri negative !!!... Dar avem betoane...la greu !!!
  3
  22
  Raportează
 • postat de paloma
  Marți, 05 Iulie 2022 22:46
  5.13.206.***
  Mergeti la Braila !!! Din nou ne-au luat fata !!!
  9
  14
  Raportează
 • postat de Ion
  Marți, 05 Iulie 2022 22:38
  109.166.139.***
  Fantasmagorii!
  David și-a început cariera într-un bazin privat.
  Dacă nu e rentabil, în privat nu se face, așa că o dăm pe spatele statului, chiar dacă nu e rentabil.
  Performanța ține și de antrenori. Avem?
  14
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.