Primăria Galaţi se împrumută ca să demoleze sediul PSD. Credit de 150 milioane de lei
Foto: David Tudor

Primăria Galaţi se împrumută ca să demoleze sediul PSD. Credit de 150 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Un proiect de hotărâre privind contractarea unei finanţări rambursabile interne, în valoare de 150 de milioane de lei, pentru realizarea de investiţii publice de interes local, va fi supus aprobării consilierilor locali la şedinţa de săptămâna viitoare. Primul obiectiv de pe lista de investiţii, cu cea mai generoasă finanţare alocată, vizează demolarea sediului organizaţiei judeţene a PSD Galaţi pentru construirea unei parcări subterane pe strada Eroilor nr. 1.

Primăria municipiului Galaţi îşi doreşte un nou credit, cu o maturitate de 15 ani. Un proiect de hotărâre privind aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 150 milioane de lei a fost iniţiat de primarul Ionuţ Pucheanu şi a ajuns, spre avizare, la comisiile Consiliului Local. Conform documentelor, împrumutul este necesar pentru realizarea unor investiţii publice de interes local, a căror listă este anexată la proiectul de hotărâre.

Prima pe lista obiectivelor propuse a fi finanţate din credit este "Parcare subterană strada Eroilor nr. 1", a cărei realizare implică, aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", demolarea clădirii care găzduieşte acum sediul judeţenei PSD. Proiectul a fost deja votat de consilierii locali, cu o valoare totală calculată la peste 43,31 milioane de lei, şi prevede o parcare subterană cu o capacitate 140 de locuri, cu un nivel de subsol, amenajarea unui parc şi a unui drum. Acestei investiţii îi este propusă cea mai generoasă alocare din împrumut - 40 milioane de lei.

Următorul obiectiv care ar urma să fie finanţat din credit vizează modernizarea parcului şi amenajarea unei parcări subterane la Spitalul de Copii „Sf. Ioan”, proiect în valoare de 39,48 milioane de lei, pentru care ar urma să fie alocată o sumă de 34,9 milioane de lei din banii împrumutaţi.

Pentru construirea unei parcări supraterane în Micro 21, pe strada Victor Vâlcovici, zona blocurilor L6, D7, D8, ar urma să fie repartizate 23 de milioane de lei din împrumut, în condiţiile în care investiţia ar necesita costuri de 29,78 milioane de lei.

Construirea unei parcări supraterane în Micro 39C, pe bulevardul Milcov, zona Talcioc, blocurile B5, B6, ar urma să beneficieze de o finanţare de 14 milioane de lei, costurile totale fiind estimate la 16,65 milioane de lei.

Un alt obiectiv îl reprezintă modernizarea Parcului de la Elice, pentru care se propune o sumă de 3,1 milioane de lei din credit.

Reabilitarea Parcului de la Turnul TV figurează pe listă cu o sumă de 7 milioane de lei.

Pentru modernizarea străzii Domnească, pe tronsonul strada Gamulea - strada Gării, valoarea propusă din credit este de 18 milioane de lei, costurile totale fiind estimate la 21,78 milioane de lei.

Iar ultima pe listă este „Modernizare Cimitir Eternitatea”, cu o finanţare de 10 milioane de lei, deşi valoarea totală a investiţiei depăşeşte 20 de milioane de lei.

„Semnarea contractului se va face în urma obţinerii unei oferte avantajoase, precum şi a avizului Comisiei de Autoritare a Împrumuturilor Locale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice”, se precizează în proiect. „Perioada de tragere a creditelor este de un an de la semnarea contractelor, termenul de rambursare va fi de 15 ani, cu o perioadă de graţie de trei ani, termen de plată rată şi dobândă lunar, costurile fiind ROBOR 1L plus marjă”, se precizează în proiect.

Credite contractate anul trecut

„Eu vă pot spune ce am plătit în ultimii patru ani - 168 de milioane de lei am rambursat! Plăteşti, iei alţii, plăteşti, iei alţii, cam aşa se dezvoltă!”, declara primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, anul trecut, când consilierii au aprobat contractarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 100 de milioane de lei şi a uneia de 143.498.226,12 lei. Prima finanţare rambursabilă contractată la EximBanK a fost destinată finanţării unor investiţii europene. Cel de-al doilea împrumut a avut ca scop refinanţarea datoriei publice locale, mai precis a două credite contractate de administraţia locală în 2015 şi 2017.

Citit 5609 ori Ultima modificare Marți, 02 August 2022 11:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.