Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, mare sărbătoare pentru toți creștinii

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, mare sărbătoare pentru toți creștinii
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Creștinii ortodocși din întreaga țară marchează marți, 8 noiembrie, marea sărbătoare a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Numele Mihail înseamnă „Acela care este ca Dumnezeu“ sau „Cine este cel care e ca Dumnezeu?“, în timp ce numele de Gavriil provine din ebraică şi înseamnă „Dumnezeu este puternic“, potrivit învăţăturilor teologice.

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt cei mai cunoscuţi îngeri din calendarul creştin ortodox, iar pomenirea lor se face în fiecare an la data de 8 noiembrie, încă din secolul al V-lea.

Mai mult, Arhanghelii Mihail şi Gavriil sunt conducătorii cetelor de îngeri şi purtătorii de biruinţă. Îngerii slujesc la apărarea şi călăuzirea oamenilor, ei duc rugăciunile noastre la Dumnezeu, îi ocrotesc pe cei drepţi şi îi sfătuiesc de bine pe oameni prin glasul conştiinţei.

În iconografia ortodoxă, cei doi Sfinţi Arhangheli sunt reprezentaţi împreună.

Arhanghelul Mihail apare în icoa­ne purtând în mâna dreaptă o sabie, iar în cealaltă mână poar­tă adesea un scut, o creangă de curmal, o lance sau un steag alb. Arhan­ghelul Gavriil apare în icoane îmbrăcat în veşminte albas­tre sau albe, purtând în mână un crin, o trâmbiţă, o făclie, o creangă din Rai dăruită lui de către Maica Domnului sau o lance, în timp ce în cealaltă mână poartă o oglindă de jasp, pe care apare litera Χ, prima literă a numelui lui Hristos în limba greacă.

Relatări despre Sfinţii Arhangheli întâlnim atât în Vechiul Testament, cât şi în Noul Testament. În toate situaţiile, îngerii le fac cunoscută pământenilor voia lui Dumnezeu. De exemplu, Arhanghelul Mihail poartă cheile Raiului, este un înfocat războinic împotriva diavolului şi veghează la căpătâiul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. Se crede că în stânga muribundului s-ar afla diavolul, gata să-i răpească sufletul.

Aşa că Arhanghelul Mihail are menirea să împiedice acest lucru. Arhanghelul Gavriil este cel care vesteşte soţilor Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria, dar şi cel care aduce Bunavestire - Naşterea Pruncului dumnezeiesc Iisus Hristos de către Fecioara Maria. Tot el a fost cel care a prăvălit piatra de pe mormântul Mântuitorului şi a şezut deasupra ei în momentul Învierii Domnului. Tot el a dus femeilor mironosiţe vestea Învierii.

Ca în fiecare an, în ziua de cinstire a Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri, mănăstirea gălăţeană „Sfinţii Arhangheli“ (Metoc) din Galaţi îşi va sărbători hramul. De asemenea, gălăţenii care poartă nume derivate din numele Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil îşi vor sărbători onomastica.

Potrivit statisticilor, la nivel naţional, peste 1,3 milioane de români îşi sărbătoresc ziua numelui în ziua Sfinţilor Arhangheli. Cele mai întâlnite nume sunt Mihai, Mihaela, Gabriel şi Gabriela. Dintre aceştia, mai bine de jumătate sunt bărbaţi, iar numărul celor care poartă numele Arhanghelului Mihail este preponderent

Citit 1980 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Aprilie 2023 19:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.