Cablurile de telecomunicații sunt agățate ilegal pe blocuri și case

Cablurile de telecomunicații sunt agățate ilegal pe blocuri și case
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Administratorul blocului D de pe strada Domnească (Romarta nouă), Manole Istrate, ne-a sesizat că fațada imobilului a fost restaurată și anvelopată și că toate cablurile pozate pe pereții exteriori dăunează estetic clădirii. Domnia sa ar vrea să rezolve problema, iar în acest sens s-a adresat nu numai Primăriei, ci și operatorilor de cablu, dar fără să primească vreun răspuns.

"Viața liberă" vine cu precizări, care sunt valabile pentru toate asociațiile de proprietari, dar și pentru proprietarii de imobile private.

Legea 159/2016 reglementează regimul infrastructurii fizice a rețelelor de comunicații electronice, unde se arată că operatorii de date pot să-și instaleze cablurile în următoarele condiții:

a) să existe un contract civil cu titularul dreptului de proprietate privată, privitor atât la exteriorul, cât și la interiorul imobilelor;

b) contractul poate prevedea o chirie pentru găzduirea rețelelor, așa cum s-a făcut, spre exemplu, cu proprietarii antenelor instalate pe blocurile turn;

c) operatorii trebuie să trimită proprietarilor o solicitare în acest sens;

d) dacă proprietarii se simt lezați în dreptul lor, au dreptul să se adreseze instanței, care are obligația de a judeca litigiile de urgenţă şi cu precădere.

e) furnizorul de reţele de comunicaţii electronice are obligaţia de a readuce în starea iniţială proprietatea afectată de realizarea lucrărilor de acces pe proprietăţi sau, prin acordul părţilor, poate plăti titularului dreptului de proprietate sau de alte drepturi reale contravaloarea cheltuielilor determinate de aducerea în starea iniţială a proprietăţii afectate.

Ca urmare, singura modalitate de soluționare a problemei este aceea de a-i acționa în instanță pe operatorii de cablu care și-au pozat ilegal instalațiile, cerând fie îndepărtarea lor de pe bloc, fie o chirie pentru a le menține acolo.

 

Citit 2790 ori Ultima modificare Luni, 27 Martie 2023 07:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.