Cablurile de telecomunicații sunt agățate ilegal pe blocuri și case

Cablurile de telecomunicații sunt agățate ilegal pe blocuri și case
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Administratorul blocului D de pe strada Domnească (Romarta nouă), Manole Istrate, ne-a sesizat că fațada imobilului a fost restaurată și anvelopată și că toate cablurile pozate pe pereții exteriori dăunează estetic clădirii. Domnia sa ar vrea să rezolve problema, iar în acest sens s-a adresat nu numai Primăriei, ci și operatorilor de cablu, dar fără să primească vreun răspuns.

"Viața liberă" vine cu precizări, care sunt valabile pentru toate asociațiile de proprietari, dar și pentru proprietarii de imobile private.

Legea 159/2016 reglementează regimul infrastructurii fizice a rețelelor de comunicații electronice, unde se arată că operatorii de date pot să-și instaleze cablurile în următoarele condiții:

a) să existe un contract civil cu titularul dreptului de proprietate privată, privitor atât la exteriorul, cât și la interiorul imobilelor;

b) contractul poate prevedea o chirie pentru găzduirea rețelelor, așa cum s-a făcut, spre exemplu, cu proprietarii antenelor instalate pe blocurile turn;

c) operatorii trebuie să trimită proprietarilor o solicitare în acest sens;

d) dacă proprietarii se simt lezați în dreptul lor, au dreptul să se adreseze instanței, care are obligația de a judeca litigiile de urgenţă şi cu precădere.

e) furnizorul de reţele de comunicaţii electronice are obligaţia de a readuce în starea iniţială proprietatea afectată de realizarea lucrărilor de acces pe proprietăţi sau, prin acordul părţilor, poate plăti titularului dreptului de proprietate sau de alte drepturi reale contravaloarea cheltuielilor determinate de aducerea în starea iniţială a proprietăţii afectate.

Ca urmare, singura modalitate de soluționare a problemei este aceea de a-i acționa în instanță pe operatorii de cablu care și-au pozat ilegal instalațiile, cerând fie îndepărtarea lor de pe bloc, fie o chirie pentru a le menține acolo.

 

Citit 2297 ori Ultima modificare Joi, 10 Noiembrie 2022 17:18

4 comentarii

 • postat de Remus Vlas
  Sâmbătă, 12 Noiembrie 2022 14:48
  93.122.251.***
  Este atâta prostie în cadrul asociațiilor de nu va vine sa credeți.
  La majoritatea Asociațiilor de proprietari
  Șef este si face numai ce dorește chiar dacă este în defavoarea cetățenilor Domnul și Sfântul Administrator .
  La noi Administratorul este un fel de Șef al Asociației

  Din păcate cetățenii NU știu legea și nimeni Nu dorește sa I învețe (respectiv Primaria)

  Ei NU cunosc faptul ca PRESEDINTELE Asociației este
  Alesul proprietarilor și el este SEFUL
  Președintele poate elibera din funcție Administratorul.

  Administratorul este un angajat al Asociației

  La noi însă merge prosteala Administratorul "taie și spanzura cum doreste el.

  Le am dat legea la unii Președinți sa o citească dar ei susțin sus ca Admin l a pus pe el Președinte.

  Ne mai revenim
  0
  0
  Raportează
 • postat de carmen
  Vineri, 11 Noiembrie 2022 16:58
  195.32.91.***
  ceva nu se leaga ,cand iti trebuie sa te legi la gaze se face dosar ptr tot ce trece prin pamant(electric ,gaze ,telecomunicatii ,canalizari ) si ai taxa cand depui dosarul la ei , ,,iti ia banii si iti da o fituica ca e liber sau nu ,deci sunt tuburi cu cablaje .de ce nu se baga pe acolo ?ca tot nu se mai folosesc sau atunci sa ni se deie banii inapoi la cei care au hartie ca nu trece ceva din partea electrica sau telefonie inapoi ...e simplu c
  0
  1
  Raportează
 • postat de Citizen
  Vineri, 11 Noiembrie 2022 07:58
  109.103.134.***
  Tăiate toate dacă nu sunt ale lor și să vezi cum apar imediat la sesizări ca a căzut netul, TV-ul. Nu au nici o treaba ei. Montează unde și cum vor, lasă mizerie după ei pentru ca nu se înjosesc să facă și curat după ce instalează. Când e vorba sa facă plata se fac ca ploua... Vor numai profit... Dacă tu ai datorii la ei te deconectează... Așa că să fie egal trebuie TĂIATE.
  0
  24
  Raportează
 • postat de Dani
  Joi, 10 Noiembrie 2022 22:26
  86.124.202.***
  Se pare că toată lumea se face că plouă.
  Nimeni nu recunoaște că ar fi cablurile lor.
  Sunt vechile cabluri rămase de la fostele firme de internet care au fost achiziționate de granzii din domeniu
  La rândul lor, asociațiile de proprietari nu fac nimic, nu sesizează autoritățile, firme responsabile și uite așa stăm cu mațăraia asta înșirată pe blocuri
  0
  53
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.