Doar 22 de gălățeni, beneficiari ai programului „Prima Conectare” la apă şi canalizare

Doar 22 de gălățeni, beneficiari ai programului „Prima Conectare” la apă şi canalizare
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Consilierii locali gălățeni au aprobat încheierea acordului de parteneriat între UAT Municipiul Galați și societatea Apă Canal SA, în vederea depunerii și implementării proiectului "Prima Conectare Galați", pentru obţinerea finanțării acestuia în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 1 - Managementul apei.

Programul constituie un mod practic de sprijinire a conectării populației cu venituri mici la rețelele de alimentare cu apă și canalizare existente. Proiectul vizează familiile și persoanele singure care au media lunară a veniturilor bănești mai mică decât salariul minim brut pe țară garantat în plată pe membru de familie. Aceste familii și persoane vor fi ajutate cu plata cheltuielilor de branșare la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, după ce Apă Canal va depune cererile de finanțare necesare.

Lista beneficiarilor eligibili ai programului "Prima Conectare" este stabilită de Primăria Galați, în urma unor anchete sociale. Totuși, este surprinzător de mic numărul beneficiarilor identificați ca fiind eligibili, numai 22 de gospodării, în condițiile în care pe lista gălățenilor care primesc ajutoare sociale sunt mii de oameni cu venituri reduse.

O posibilă explicație a numărului mic de beneficiari identificați pentru "Prima Conectare" ar putea-o constitui faptul că mulți dintre potențialii beneficiari nu și-au dat acordul, crede directorul general al Apă Canal Galați, Aurel Condurache. "În urma anchetelor sociale efectuate de Primărie, sunt doar 22 de beneficiari. Probabil sunt mulți care nu și-au dat acordul, deși au venituri mai mici decât salariul minim, iar acest acord este absolut necesar pentru introducerea datelor de identificare în sistem. Cei 22 de beneficiari sunt numai din municipiul Galați, primăriile din județ nu au venit cu solicitări. Pentru a putea participa în program, este obligatoriu s existe rețeaua stradală și sunt foarte puține străzi cu canalizare și fără racorduri.

Oricum, trebuie ca lucrurile să se miște destul de repede, pentru că finanțările se acordă după principiul «primul venit, primul servit». Odată ce avem lista de la primărie, noi facem toate demersurile în continuare. Avem toate documentele eligibile, le încărcăm în aplicație, iar după ce primim ok-ul, facem proiectele. Probabil că totul nu va dura mai mult de un an, depinde și de cât de repede se epuizează fondurile programului", ne-a spus directorul general al Apă Canal, Aurel Condurache.

Programul "Prima Conectare", derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), face parte din investițiile și reformele asumate în PNRR privind gestionarea sustenabilă a apei. Programul are un buget de 168 milioane de euro și va permite conectarea la sistemele de apă și canalizare existente a peste 88.400 de gospodării din toată țara.

Citit 3357 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Martie 2023 21:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.