Cât va costa abonamentul pentru un loc de parcare din 2023. Tarif rotunjit în plus, cu mai mult decât indicele inflației

Cât va costa abonamentul pentru un loc de parcare din 2023. Tarif rotunjit în plus, cu mai mult decât indicele inflației
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Cu 14 voturi „pentru” - toate din partea consilierilor locali PSD - și 12 voturi „împotrivă”, ale aleșilor PNL, USR și PACT, tariful de bază al abonamentului pentru utilizarea unui loc în parcările de reședință a fost majorat de la 120 de lei la 140 de lei/an, din 2023. Autoritățile s-au prevalat de o prevedere din Regulamentul de atribuire a locurilor de parcare conform căreia tariful de bază al abonamentului "poate fi indexat anual, pe baza indicelui de inflaţie aferent unei perioade de 12 luni". După cum a sesizat, însă, consiliera locală USR Daniela Șarpe, creșterea aplicată depășește, de fapt, indicele de inflație, care și el a fost ales cu valoarea cea mai mare.

„Se aprobă tariful de bază al abonamentului pentru utilizarea unui loc de parcare în parcările de reședință în cuantum de 140 lei/an”, prevede hotărârea care modifică Regulamentul de atribuire a locurilor de parcare rezidenţiale. Așa cum ați putut afla din ziarul „Viața liberă”, acesta a fost votat de aleşi în iunie 2021 şi prevedea că „tariful de bază al abonamentului pentru utilizarea unui loc de parcare în parcările de reședință este în cuantum de 120 lei/an”. Propunerea de majorare a generat reacții din partea aleșilor.

Anamaria Hărăbor, liderul grupului liberal din Consiliul Local, a anunțat într-o conferință de presă, care a precedat ședința ordinară a aleșilor, că PNL va vota împotriva acestei majorări: „Având în vedere că foarte mulți gălățeni care și-au adjudecat un loc de parcare deja au încheiat contracte cu o valabilitate de cinci ani, considerăm că nu este corect ca aceștia să plătească un tarif mai mare. Totodată, dat fiind faptul că toate prețurile au crescut - pentru energie, pentru transport, pentru alimente - ar fi împovărător pentru cetățeni să plătească o sumă suplimentară. Tocmai de aceea consilierii liberali vor vota împotriva acestui proiect de hotărâre, prin care tariful de bază ar crește cu o șesime”.

Inflația, depășită de creștere

„Această mărire de tarif pe care o propuneți respectă indicele de inflație general doar într-o anumită proporție”, a remarcat, în ședință, consiliera USR Daniela Ancuța Șarpe, care a arătat că, în locul unei creșteri de 15,32 la sută, majorarea efectivă este de fapt, de la 120 la 140 de lei, deci de 16,67 la sută: „Întrebarea mea este: am vrut să facem așa pentru că oricum inflația o să mai crească și să ne asigurăm că o respectăm sau de ce se propune o creștere mai mare decât cea a indicelui de inflație? Nu mai vorbesc că indicele de referință luat este cel din octombrie. Nu înțelegem de ce acela și nu unul dinainte, când inflația era ceva mai mică?”.

„N-aș fi vrut eu să vă dau un asemenea răspuns, dar s-a rotunjit”, a spus primarul Ionuț Pucheanu.

„Și de ce nu s-a rotunjit în minus? Că rotunjirea merge și în sus, și în jos!”, a replicat consiliera USR.

„Îl susțin pe domnul primar, ca întotdeauna. L-am rotunjit! Vă dați seama, ar fi ieșit 138 de lei și 78 de bani. E o chestiune dificilă mai ales că nu se fac numai plăți online, vin și la ghișeu. Da, s-a rotunjit în plus, așa este”, a explicat directorul executiv al Direcției Servicii Comunitare de Utilităţi Publice din cadrul Primăriei, Vergiliu Vals.

Numai că Daniela Șarpe nu a epuizat tirul întrebărilor: „De ce ați ales valoarea din octombrie și de ce a indicelui general? Că aveați, de exemplu, indicele care este inferior, al serviciilor, care au crescut doar cu 8 la sută. Ăsta e un serviciu! De ce nu ați mărit cu 8 la sută? Ce lege ne spune să alegem indicele, de ce acela din octombrie și de ce acesta general?”.

„Pentru că așa se alege! Ca și regulă, se dă indicele total”, a replicat Vergiliu Vals.

Consiliera USR a mai insistat, însă, cu o întrebare: „Regulamentul spune că tariful «poate fi indexat». Trebuia neapărat să o facem?!”. „Da!”, a conchis directorul Vals.

În cele din urmă, proiectul a fost supus la vot și a trecut, grație consilierilor PSD. Pe scurt, după scumpirile din transportul public local, iată o majorare și pentru gălățenii care au abonamente pentru locuri de parcare.

Citit 6754 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2023 07:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.