Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, izvor de pace, bucurie și lumină

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, izvor de pace, bucurie și lumină
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Mare sărbătoare, de suflet, pentru toți creștinii din Eparhia Dunării de Jos, este ziua de cinstire a Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al Galațiului și al întregului neam românesc! Catedrala Arhiepiscopală a Dunării de Jos a fost "inima" acestei însemnate zile, acolo unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Prea Sfințitul Părinte Casian, alături de un sobor de preoți și înalți ierarhi veniți din întreaga țară. Toate drumurile credincioșilor din județele Eparhiei Dunării de Jos - Galați și Brăila, dar și ale multor pelerini veniți din zone chiar mai îndepărtate au dus miercuri, 30 noiembrie, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați. Și cum să nu fie așa, când, după cum stă rânduit de ani și ani de zile, aici îi așteaptă Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, cel care a adus ocrotirea și binecuvântarea asupra acestor locuri și a întregii Românii.

Mai mult, un prilej de bucurie este și că, în acest an, se împlinesc trei decenii de când, la inițiativa ÎPS Casian și prin Hotărârea nr. 93/06.11.1992 a Consiliului Local Galați, municipiul Galați a fost primul oraș din țară care a primit ocrotirea spirituală a întâiului chemat la apostolie de către Mântuitorul Iisus Hristos!

A fost un moment care a anticipat, prin semnificația sa, cu cinci ani înainte, proclamarea Sfântului Apostol Andrei ca Ocrotitor al României (1997), ziua prăznuirii sale devenind și sărbătoare bisericească națională prin Hotărârea Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001.

Ca pregătire spirituală, marea sărbătoare a Sfântului Apostol Andrei a fost precedată de un întreg șir de manifestări culturale, educative, dar și social-filantropice, în cadrul cărora au fost sprijiniți numeroși semeni de-ai noștri aflați în suferință și nevoi materiale.

Izvor de pace, bucurie și lumină în viața credincioșilor a fost și prezența la Galați, în aceste zile, a moaștelor Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Încă de duminica trecută, 27 noiembrie, raclele cu moaștele celor doi sfinți - Sf. Apostol Andrei și Sf. Cuvios Paisie - au fost puse spre închinare într-un baldachin special amenajat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale.

Anul acesta, parcă mai mulți ca niciodată, credincioșii au venit la întâlnirea cu sfinții lui Dumnezeu. Nici lungul timp de așteptare pentru a parcurge rândul până la sfintele moaște, nici asprimea vântului, a frigului sau a ploii nu i-au putut opri pe pelerini să găsească în suflet puterea și răbdarea ziditoare pentru a trece peste toate încercările. Și asta pentru că, dincolo de neajunsurile lumești, atingerea sfinților este izvor de pace, bucurie și lumină!

După cum bine a arătat ÎPS Casian, prin rugăciune ”ieșim din oboseală, din suferință și, poate, din singurătatea în care ne aflăm”. ”De îndată ce începem să ne gândim la rugăciune, căutăm pe Cineva, nu ceva. Cineva care ne vindecă, ne dă pacea și liniștea lăuntrică și ne trimite dorul după sfinți, vindecătorii, miluitorii și apărătorii noștri”.

Așadar, acum, când Sfântul Andrei și Sfântul Paisie ne luminează calea, să le urmăm pașii. ”Aceasta înseamnă credință, bunătate, ceva iertare, ceva pace, liniște și împăcare în toate casele”, arăta ÎPS Casian.

Să nu uităm nici de vremurile de încercare prin care trec unii dintre semenii noștri. Nu departe de noi, războiul, cu toate nenorocirile lui, a venit cu noi suferințe după greaua și îndelungata perioadă a pandemiei de Covid-19.

Se cuvine așadar, după cum ne-au îndemnat sfinții ierarhi prezenți la Galați, să ne rugăm pentru noi, dar și pentru cei de lângă noi, să ne rugăm pentru familie, dar și pentru înțelegere între toți oamenii! Să ne întărim în credință, pentru că ea este aducătoare de pace și binecuvântare.

În marea zi a Sfântului Apostol Andrei, gălățenii s-au rugat pentru toate acestea, dar și mai important este să păstrăm spiritul acestei sărbători în toate zilele. Așa cum Sf. Apostol Andrei a fost cel Întâi Chemat, chemați suntem și noi pentru a primi în inimi binecuvântarea întru Hristos, pentru a o purta cu noi, ca o putere vindecătoare, aducătoare de pace și lumină, în toate colțurile lumii.

Foto: Ovidiu Amălinei

Citit 8336 ori Ultima modificare Luni, 27 Februarie 2023 11:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.