Cât mai durează modernizarea a două locuri de joacă. Contract prelungit și majorat din nou (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Cât mai durează modernizarea a două locuri de joacă. Contract prelungit și majorat din nou (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Două dintre cele trei locuri de joacă pe care Primăria municipiului Galați se tot străduiește să le modernizeze cu fonduri europene au ratat, din păcate, termenul de finalizare - 30 noiembrie 2022. În schimb, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), contractul pentru execuția lucrărilor a fost din nou majorat substanțial, la 1.977.979 de lei fără TVA, și prelungit până pe 30 aprilie 2023.

"Cât îi trebuie Primăriei Galaţi să modernizeze, cu bani europeni, trei locuri de joacă. Lucrări mai scumpe şi prelungite", scriam în ediția din 14 septembrie 2022 a ziarului „Viața liberă”. Este vorba despre locurile de joacă situate în Micro 38 - blocurile B3-B4, Micro 39C - blocurile G-A9, Micro 39A - blocurile W2-W3, pentru modernizarea cărora Primăria a semnat, în 2021, un contract de finanțare europeană și unul de execuție a lucrărilor. În septembrie 2022, cel mai avansat dintre locurile de joacă, cel din zona Supeco (blocurile B3-B4), avea infrastructura realizată în proporție de 85 la sută, iar echipamentele instalate 70 la sută. În zona blocurilor G-A9, infrastructura ajungea la 45 la sută, echipamentele urmând să fie instalate, iar în zona blocurilor W2-W3, infrastructura era de 10 la sută, echipamentele urmând să fie instalate. Dar autoritățile și panoul european de pe șantier ne dădeau asigurări că pe 30 noiembrie 2022 vor fi gata.

Suntem deja în luna decembrie și am fost curioși să vedem dacă termenul de 30 noiembrie a fost respectat. Am descoperit, la începutul acestei săptămâni, că doar locul de joacă din zona Supeco pare gata să-i primească pe copiii de toate vârstele: suprafață antitraumă, leagăne, tobogan, echipamente de joacă, mese de ping-pong, bănci și coșuri de gunoi. La polul opus, locul de joacă din Micro 39A are abia două alei amenajate cu dale și în rest nisip. Nici urmă de echipamente sau de muncitori.

Pe constructori - vreo trei la număr - i-am găsit la locul de joacă de lângă Grădinița "Arlechino" (zona blocurilor G-A9) și, pe frig și umezeală, făceau și ei ce puteau. Două stive mari de bucăți de tartan așteptau să fie montate, dar echipamentele de joacă păreau a fi instalate în mare parte.

În schimb, am remarcat că a dispărut gardul dublu care despărțea locul de joacă de grădiniță. Un fapt curios care ne-a fost semnalat, luna trecută, de un locatar al zonei.

Din gard în gard

Cele două împrejmuiri, înalte cât un stat de om, se aflau la numai o palmă distanță una de cealaltă! Prima - gardul Grădiniței "Arlechino", cealaltă - gardul părculețului, iar spațiul dintre ele era numai bun să colecteze gunoaiele pe care cetățenii mari și mici vor fi găsit de cuviință să le azvârle sau să le proptească între gratii.

"De ce ar fi nevoie de două garduri care să separe două spații de interes public - o grădiniță și un părculeț - ambele aparținând aceleiași instituții la fel de publice, Primăria Galați", fusese întrebarea justificată a gălățeanului. Administrația locală ne-a asigurat atunci că situația este doar temporară. Că împrejmuirea locului de joacă, fiind ruginită și avariată, urmează a fi înlocuită. Iar conducerea grădiniței a solicitat ca, pentru siguranța copiilor și a instituției de învățământ preșcolar, să nu rămână fără gard, nici măcar temporar. Prin urmare, s-a apelat la această soluție de compromis, în cele din urmă o singură împrejmuire urmând să separe grădinița de părculeț. Nu au fost doar vorbe. La câteva zile distanţă, vechiul gard a fost eliminat, așa cum se vede și din imaginile noastre.

Întrebându-i pe constructori dacă termină părculețul până la finele anului, ne-au răspuns că totul depinde de vreme. Greu de spus  însă dacă vremea va mai ține cu ei.

Cert este că, pe 7 decembrie 2022, a fost publicată o a patra modificare a contractului de execuție a lucrărilor, încheiat de Primăria Galați cu Asocierea Moviland Met - Fraicom. Concret, contractul a fost prelungit până la data de 30 aprilie 2023, iar valoarea lucrărilor a fost suplimentată la 1.977.979 de lei fără TVA.

Reamintim că valoarea inițială cu care contractul a fost atribuit anul trecut, pe criteriul "cel mai bun raport calitate - preț", a fost de 1.502.463 de lei fără TVA. 

Foto: Anca Melinte

Citit 3281 ori Ultima modificare Marți, 13 Decembrie 2022 14:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.