Autoportretul unui gălăţean, trimis pe Lună, într-o capsulă a timpului

Autoportretul unui gălăţean, trimis pe Lună, într-o capsulă a timpului
Evaluaţi acest articol
(39 voturi)

Darius Cojocaru este primul gălăţean şi, probabil, primul român căruia i se va trimite o lucrare de artă într-o capsulă a timpului, direct pe Lună. Un soi de mesaj în sticlă pentru viitor, dar într-o variantă modernă, cea digitală. Alături de lucrarea lui, vor fi trimise sute de opere realizate de unii dintre cei mai talentaţi artişti ai momentului, din lumea întreagă, premiaţi ai unor concursuri.

Pe site-ul proiectului "Lunar Codex" (www.lunarcodex.com) scrie că "Manifestul pentru Lună foloseşte tehnologia digitală pentru a păstra arta, literatura, muzica şi alte produse de acest gen, închise într-o capsulă a timpului, care va fi lansată pe Lună". Printre sutele de opere de artă din toate domeniile a fost selectat şi "Autoportretul" lui Darius Cojocaru, absolvent al Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri", actualmente student la Cluj-Napoca la Universitatea de Artă şi Design. Capsula va fi lansată de NASA în colaborare cu SpaceX, firma lui Elon Musk, care produce rachetele Falcon Heavy, una dintre acestea fiind folosită în proiectul "Lunar Codex".

"Viaţa liberă" a scris despre Darius încă de anul trecut, când "Autoportretul" său a fost selectat printre lucrările finaliste la un concurs de artă figurativă organizat la New York, unde au fost peste 5.000 de participanţi din întreaga lume. Este vorba de International ARC Salon Competition, aflat la a 16-a ediţie, unul dintre cele mai importante concursuri de artă figurativă. Nu numai că lucrarea a fost printre cele câteva sute care au avut cinstea de a rămâne în finală, ci a câştigat şi o Menţiune de onoare, lucrarea sa fiind practic printre cele mai bune din lume. Toţi finaliştii şi premianţii de la această a 16-a ediţie se vor regăsi într-un catalog de mare ţinută, iar lucrările lor vor fi expuse la una dintre cele mai celebre galerii de artă din lume - Sotheby's. În plus, copii digitale ale lucrărilor finaliste şi premiate la a 16-a ediţie a International ARC Salon Competition se vor afla printre operele de artă trimise pe Lună.

Darius nu este primul tânăr gălăţean care a obţinut o menţiune la International ARC Salon Competition, dar, cu siguranţă, este primul care are o lucrare în capsula timpului.

La ediţia a 15-a a aceleiaşi competiţii internaţionale, o altă gălăţeancă, Andra Claudia Riza, actualmente studentă la Arte la noi în oraş, a câştigat tot o Menţiune de onoare.

Ce au în comun cei doi tineri, în afară de faptul că sunt extrem de talentaţi şi muncitori, este faptul că l-au avut ca mentor pe profesorul Cornel Corcăcel.

"Am început să fac grafică încă din clasa a VI-a, sub îndrumarea domnului Corcăcel şi pot spune că victoria se datorează în parte şi muncii pe care a depus-o cu mine. Este un model pentru mine, fiind un artist, un profesor şi un om extraordinar, care a ştiut să mă motiveze să ajung la varianta care sunt astăzi, m-a încurajat să aleg ca drum arta, deşi eu la liceu am terminat Matematică-informatică. Ştie să lucreze cu copiii, e mentorul la care începi să te raportezi nu numai când desenezi, dar şi în viata de zi cu zi. Are un echilibru: nu exagerează cu laudele, dar nici nu te lasă în suferinţă când îţi spune ce nu e bine", spune Darius despre cel care l-a format ca artist.

Recunoaşte că se aştepta ca "Autoportretul" său să facă o "figură" bună la concurs, dar nu se aştepta să fie premiat şi trimis pe Lună.

Lucrează foarte bine în acuarelă, are un simţ deosebit al culorii, de desen figurativ nu mai vorbim şi, cu toate acestea, pe viitor doreşte să lucreze în domeniul graficii digitale sau al designului industrial: "Sunt mai ofertante şi îţi dau foarte multe oportunităţi", spune el, cu siguranţa omului care ştie ce vrea.

De cealaltă parte, profesorul său, Cornel Corcăcel, susţine că Darius nu excelează doar în ceea ce priveşte talentul: "Are o voinţă extraordinară, dublată de o capacitate impresionantă de muncă şi de inteligenţă. Mă bucur nespus că am, prin aceşti copii premiaţi la un concurs de un asemenea nivel, o recunoaştere şi a muncii mele, dar şi o confirmare că reuşesc să le valorizez potenţialul şi să scot ce-i mai bun din ei", consideră mentorul lui Darius.

Citit 4512 ori Ultima modificare Duminică, 05 Februarie 2023 07:33

1 comentariu

  • postat de Ilie Luciana
    Miercuri, 25 Ianuarie 2023 08:23
    95.76.2.***
    Emoționant articol, un tânăr cu mult talent, răbdare, perfecțiune, arta e pasiunea lui,tot respectul pentru cei ce l-au condus spre acest drum, ne mândrim cu tine Darius, felicitări și succes în continuare!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.