Gălățenii protestează în social-media. Se draghează și lacul Brateș!

Gălățenii protestează în social-media. Se draghează și lacul Brateș!
Lacul Brateș, Delta noastră, a gălățenilor
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Fiecare zonă cu problemele sale. Dacă mulți români s-au inflamat pe seama celor petrecute în Delta Dunării, și nu avem încă dovezi că lucrurile stau altfel, gălățenii au sărit ca arși că sunt planuri nelalocul lor și vizavi de lacul Brateș. Dragări în sus, dragări în jos. Pe ce lume trăim?

Se militează pentru orice

Povestea cu Canalul Bîstroe, care, dacă e să ne luăm după președinte și influenceri, e mai mult decât o banală teză manipulatorie, ne antrenează patriotismul, iar acest lucru nu poate decât să bucure. Dacă altă dată ai fi văzut românii comentând doar rezultatele concursului de muzică Eurovision, luându-se de favoriții Conchitei Wurst și de alte nimicuri, acum ai noștri au devenit chiar foarte activi pe Facebook și pe celelalte rețele sociale. Unii - chestiune fără echivoc - sunt chiar activiști și nu mai au somn din cauza problemelor de urbanism, ecologie și alte politici care le zdruncină "feed"-ul din viața reală. N-o să vă vină să credeți pentru ce militează mai nou câțiva oameni din Țiglina I și din Bădălan.

Chiar așa, pe cine deranjează?

"Nenorociților, jos labele de pe lacul Brateș, și pe ăsta vreți să-l dragați? Ca pe canalul ăla din Deltă? Cu voi chiar ajungem la sapă de lemn", e una dintre lozincile care circulă în social-media, iar o asemenea veste n-are de ce să întristeze. Lacul Brateș, declarat arie de protecție specială avifaunistică printr-o Hotărâre de Guvern de mai bine de zece ani, e o capcană și pentru vietățile subacvatice, nu doar pentru temerarii care, pe timp de vară, își plănuiesc aici o baie. "Dacă prin acțiunile voastre n-o să mai putem merge la plajă, să mai facem un grătar și să mai ascultăm o manea frumoasă?", vine o altă părere care susține protestul neașteptat din Galați.

Și, totuși, nu există asemenea planuri

Pe de altă parte, autoritățile neagă că ar fi plănuite acțiuni de dragare a lacului dintre reședința de județ, or, nici acest răspuns nu e de dorit. Dar e deja alt subiect. "Contribuabilii trebuie să știe că orice se va întâmpla în județ va fi și anunțat în mod oficial. Pe cinstite, dacă nu apărea povestea asta pe Facebook, noi am fi uitat de Brateș, că avem atâtea pe cap. Ne dorim autostradă pe aici, vrem și aeroport, spitale și altele, așa că numai de lacul acela nu ne arde, ca să răspundem colocvial", s-a exprimat un consilier județean căruia nu i-am reținut numele. Altfel, despre Bîstroe s-a mai aflat ceva nou?

Dragări de mare risc 

Alte glume despre lacul Brateș

* Conspiraționiștii sunt de părere că dragarea lacului Brateș ar avea o strânsă legătură cu porțiunea de cale ferată din imediata apropiere. "De când se merge cu 5 kilometri la oră prin zona Tulucești, cine a mai luat trenul prin acea direcție? Ajungi poimarți la destinație. Dacă ei vor să aranjeze lacul, e clar că se urmărește eliberarea șinei de o presiune, deci să se meargă mai cu viteză. Adică ni se va flutura pe sub nas varianta trenului, ca să mai lăsăm mașinile în parcare și să nu mai poluăm planeta", ne-a scris un gălățean din cartierul Bădălan. Nu i-am răspuns încă.

* O doamnă din Micro 18 ne-a trimis un e-mail prin care își arată disprețul față de hotărârea - care nu există, ne-o spun autoritățile - de a se curăța aria naturală protejată din sud-estul județului. "Sigur are legătură cu vreun festival de rock care ar urma să fie adus pe acea plajă, miroase a rău, vă spun cu mâna pe inimă. Ce au manelele noastre care sunt vara acolo? Pe cine deranjează, e cumva și Bruxelles-ul implicat?" Nici acestui mesaj nu i-am oferit o replică. 

* La rând sunt câțiva proprietari de casă din cartierul Barboși care spun că, de câteva zile, se aud câteva utilaje pe lângă lacul Cătușa. Le-am explicat că nici acolo nu și-a băgat nimeni nasul, dar ni s-a spus că ținem cu ursul.

Bădăland of Legends 

Adunarea Gunoaielor

Adunaţi gunoaiele de pe stradă

şi duceţi-le unde le este locul, timpul şi vremea lor,

adunaţi-le cu grebla, cu mătura şi cu făraşul -

nu vedeţi că sunt nişte substantive cu iz ucigător?

Adunaţi gunoaiele de sex normal şi de sex opus,

gunoaiele albe, negre şi tehnicolore -

nu vedeţi că sunt nişte inutile contagioase

şi periculoase şi numeroase şi repede reproducătoare?

Adunaţii gunoaiele de pe stradă,

cât nu transformă cetatea în focar de infecţie -

nu vedeţi că sănătoşii sunt din ce în ce mai puţini

şi lipsiţi de imunitate şi de protecţie?

Adunaţi gunoaiele de dinăuntru şi de dinafară

şi duceţi-le în separeul pentru reparaţii şi purificare -

altfel, candoarea se îndoaie şi se sfărâmă,

văzduhul se sufocă şi cade din picioare!

Submarin Cosorescu

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Veste proastă pentru interlopii gălățeni

Nici nu știm cum să redactăm o asemenea știre. Să ne bucurăm, aruncând basca în sus, sau să devenim din cale-afară de prudenți? După ce am anunțat zilele trecute că angajații Poliției Locale Galați (foto), pentru a fi și mai motivați în lupta cu fărădelegile, își vor mări salariile, au început să se simtă anumite modificări în viața orașului. Vestea nu le-ar fi picat bine interlopilor zonei care, pentru a fi în siguranță, n-au așteptat intrarea în vigoare a legii. "Nu se știe cum, printr-o eroare, li se mărește de mâine salariul. Apoi s-or pune pe noi", a comentat unul dintre ei la ieșirea dinspre bariera Traian. 

DIICOTu’ & Pișcotu’

*Precizare: Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

 

 

 

Citit 9292 ori Ultima modificare Duminică, 26 Februarie 2023 18:38

1 comentariu

  • postat de costel
    Duminică, 26 Februarie 2023 09:32
    89.39.81.***
    Bun articol !
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.