18 copii de la ţară, ţinuţi la şcoală de tineri antreprenori gălăţeni

18 copii de la ţară, ţinuţi la şcoală de tineri antreprenori gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Patru tineri antreprenori din Galaţi, căliţi în diferite acţiuni de voluntariat, au decis, în urmă cu trei ani să înfiinţeze o asociaţie, "Prieteni pentru Galaţi", prin care şi-au propus să dea înapoi societăţii ceva din binele primit. Ei şi-au propus să ajute elevi din mediul rural să studieze la licee din Galaţi, finanţându-le cheltuielile legate de cazare şi masă, dar şi printr-un program de mentorat.

Cei patru sunt Răzvan Vlad Gheorghiu, Simona Iosifescu, Ana-Maria Mihai şi Andrei Ghenghea. Lor li s-au adăugat ulterior încă opt voluntari, astfel că asociaţia numără în prezent 12 mentori şi 18 elevi care beneficiază de ajutorul lor.

"Proiectul «Aripi» se adresează îndeosebi elevilor din mediul rural cu posibilități materiale foarte reduse sau spre zero. El există pentru ca studiile copiilor să nu se termine după clasa a VIII-a. În funcție de nivelul și mediile fiecăruia, vrem să îi susținem pentru a-şi continua parcursul educațional la liceu sau școala profesională. Mulți dintre părinții acestor copii sunt oameni simpli pe care nu îi interesează în mod special soarta celor mici și nu ar face nici cel mai mic efort pentru a se deplasa să îi înscrie la școli, să îi instaleze la un cămin sau să se intereseze ce opțiuni au scris pe fișa de înscriere. Poate primul și cel mai important pas este acesta: să îi scoatem din mediul lor, să vadă altă lume, să cunoască alți copii, să aibă alte orizonturi și să cunoască altă viață. Odată ajunși la Galați, la liceu sau la profesională, noi le vom asigura cazarea (cămin, apartament, gazdă), hrana și o sumă minimă pe săptămână, bani pentru buzunar. Fiecare copil va avea un mentor, cu care va ține legătura, căruia îi va cere ajutorul dacă are nevoie, care îi va fi ca un frate mai mare. Fiecare copil va avea responsabilități minime în ceea ce  privește comportamentul său de zi cu zi, dar și unele cerințe referitoare la activitatea lui școlară, pe care i le vom aduce la cunoștință de la început. Acestea vor fi unele generale, dar și unele particulare în funcție de fiecare adolescent. Când numărul de copii va crește, o să apelăm pentru mentorat la studenții din anii terminali care doresc să facă voluntariat, iar aceștia vor fi îndrumați de câte un membru mai vechi. Vom lua legătura cu diferite firme și antreprenori, pentru ca acei copii care sunt la școli de meserii să poată să meargă să facă practică la firme de profil și să vadă cum e în câmpul muncii, în meseria lor. În caz că unii dintre ei au o înclinație spre ceva anume sau le place foarte mult un obiect sau o activitate și doresc să exceleze sau să aprofundeze acel domeniu, suntem dispuși să îi înscriem la diferite cursuri", ne spune, dintr-o suflare, unul dintre membrii fondatori, Răzvan Vlad Gheorghiu.

Toţi tinerii din proiectul "Aripi" sunt cazaţi la internatul Liceului "Radu Negru", unde asociaţia a găsit multă înţelegere, primind şi o cămăruţă pe care au amenajat-o ca sală de lectură. Aici, mentorii, fraţii mai mari, se întâlnesc cu protejaţii lor, le vorbesc despre antreprenoriat, despre cum pot reuşi în viaţă fiind buni şi responsabili în domeniile în care se pricep. Bineînţeles că, fiind oameni care şi-au croit propriul drum în viaţă, sunt un bun exemplu pentru cei 18 copii care provin din comune precum Iveşti, Nămoloasa, Jorăşti, Vlădeşti, Lieşti, dar şi de peste Dunăre, de la I. C. Brătianu.

"Am trimis mailuri la şcoli în tot judeţul, însă nu de la toate am primit răspuns, de aceea avem câte doi, trei copii din comunele menţionate", ne-a mai spus membrul fondator.

Cheltuielile cu cazarea şi masa se ridică undeva la 500 de lei lunar de copil, la care se adaugă cele legate de banii de buzunar şi cele destinate cursurilor extraşcolare, dar şi tabere pentru cei cu rezultate frumoase la învăţătură.

Fondurile au venit iniţial de la ei înşişi, apoi de la prietenii care au crezut în visul lor, de la antreprenorii pe care i-au convins că merită să investească în nevoile unor copii care s-ar pierde şi ar rămâne cu opt clase. Însă de anul viitor doresc să mai adune şi alţi copii care au nevoie ajutor şi au nevoie de sprijin financiar.

În prezent, au tineri pe care-i susţin să înveţe un instrument, să practice arte marţiale, au copii plecaţi cu proiecte "Erasmus", iar planurile nu se opresc aici.

"Cei care doresc să ne susțină activitatea, o pot face donând cu încredere în contul Asociației «Prieteni pentru Galați»: RO23BTRLRONCRT0563745201 Banca Transilvania, SWIFT-BTRLRO22. Important de știut e faptul că Asociația «Prieteni pentru Galați» nu are angajați și niciun punct de lucru care generează costuri (chirie, utilități, etc.). Toți banii pe care îi primim sunt direcționați exclusiv către nevoile copiilor", mai spune Răzvan Vlad Gheorghiu.

Citit 3278 ori Ultima modificare Duminică, 02 Aprilie 2023 09:51

7 comentarii

  • postat de Gigel
    Miercuri, 29 Martie 2023 17:27
    5.13.132.***
    @Special: nu se castiga peste tot bine sau decent pentru ca patronatele si administratorii firmelor s-au obisnut sa plateasca putin, lumea nu isi cere drepturile si nu cer sa le fie respectata munca. Preturile sunt ca afara dar plata nu. Dac astatul nu ar fi impus salarii minime nici atat nu ar fi platit dar pentru intretinerea boarfelor si schimbat masini la 2 ani au posibilitati. Invatati sa va cereti drepturile.
    1
    2
    Raportează
  • postat de Special
    Miercuri, 29 Martie 2023 10:01
    37.161.29.***
    @Gigel nu am aruncat cu noroi în careva. Spuneam doar că doar bugetarii de prin meai trăiesc decent, au salarii ok și isi permit să mai aibe copii. Nu am pomenit de nepotism, de șpăgi și alte nebunii . Desigur, sunt oameni cinstiți și acolo însă sunt puțini și marginalizați. În comparație cu bugetarii, cel puțin în Galați, un oraș mort dpdv economic, să lucrezi la privat abia trăiești de pe o zi pe alta. Prea puțini sunt cei ce câștigă bine la privat.
    0
    9
    Raportează
  • postat de Tot special
    Miercuri, 29 Martie 2023 09:23
    37.161.29.***
    Este lăudabil gestul acestor tineri care ajută acești copii dar nu este normal. Actuala putere psd, pnl,udmr, aur ,aruncă cu bani în speciali , paraspeciali cu mii de euro pensii și salarii. Noi plătim taxe de ne omorâm, anaful ne execută și pentru 2 lei să le plătim ăstora salarii și pensii speciale nesimțite de lux. Unii dintre beneficiari sunt chiar criminali la revoluție cum este parlamentarul aur francisc tobă sau mircea chelaru care a fost condamnat pentru că a furat case de la maps. Le dam ăstora lux de nici Monaco nu a văzut iar copiii ăștia măcar 4 clase nu pot face decent. Măcar de și-ar făcut treaba specialii ăștia pentru zecile de mii de euro pe care le încasează dar ei din contra, ne sabotează. Peste 10 ani nu știu ce copii vom mai avea în scoli în ritmul și în modul ăsta în România specială a lui iohanis.
    0
    9
    Raportează
  • postat de Gigel
    Miercuri, 29 Martie 2023 08:50
    5.13.132.***
    Antreprenorii unde sunt in poza aia?
    @Special: nu am nevoie de research stiu unde lucreaza parintii, unde invata copilul, si multi suntem din mediul privat. Faptul ca s-a angajat in MAI sau alte ministere un numar mai mare de oameni e una, sa arunci cu noroi gratuit e alta. Nu toti angajatii sunt pilele cuiva, se pot face pe parcurs, mai sunt si oameni onesti. E ca peste tot. Vrei sa-ti dau exemplu de firme unde nepotismul e lege? Iti pot da daca vrei. Daca esti unul care sustine ca doar la privat priceperea si competenta e la nivel maxim te inseli amarnic si exemple sunt din toate domeniile de la banci, medical, horeca, auto....
    0
    10
    Raportează
  • postat de eu
    Miercuri, 29 Martie 2023 08:46
    86.124.200.***
    Felicitări! În atenția iubitorilor de câini și de chisici .... Până să mă înjurați ( sau imediat după ) vă spun că am avut câini și în casă și la curte dar mințile nu mi le-am pierdut niciodată! Tot timpul m-am întrebat de ce să umbli pe străzi după câini și pisici când poți da un caiet unui copil care vrea să meargă la școală dar nu are cu ce...În orice caz, "iubirea" exagerată la adresa animalelor în dauna ființelor umane e simptom băieții, e inadaptare socială, e sociopatie, psihoză etc. Nu zice nimeni să ne comportăm precum barbarii cu animalele, dar înainte de a ne preocupa problema câinilor și a pisicilor cred că ar trebui să ne preocupe copiii. Plus că blesteme și înjurături cum primești de la un iubitor de animale....Uite așa vezi ce bine se împăca ura și blestemul cu "iubirea" de animale ! Mă lăsați....Bravo acestor oameni, salvarea nației ăstea aproape distruse de 50 de ani de comunism tot din mediul rural va veni, pentru că nu, veșnicia la sat s-a născut. Copiii din mediul rural sunt lăsați pradă telefoanelor smart, traiului precum animalele cu budă în spatele curții sau pe lângă gard, sport nu fac, scoală nici atât, meserie nu învață și noi putem să facem ceva dar "iubim" câinii și pisicile
    2
    9
    Raportează
  • postat de Mihai Nastasache
    Miercuri, 29 Martie 2023 08:36
    109.97.179.***
    Bravo , oameni buni , cu O mare ! Am si eu trei liceence de care sunt tare mandru , dar nu le pot ajuta mai mult decat am facut-o si o fac , desi mi-as dori ! Le pun cabanuta din parculetul creat de mine pe malul Barladului si vin acolo sa fie doar ele cu ele , intr-un mediu placut . Mi-ar placea sa fie si ele printre cei 18 , nu stiu si nici nu- mi permit sa le intreb !
    0
    4
    Raportează
  • postat de Special
    Miercuri, 29 Martie 2023 07:00
    51.179.39.***
    În România specialilor, copiii nu se mai pot duce la școală. Ciolacii, ciucii, iohanișii, grindenii și șleahta țin de pensiile speciale, de sinecurile nesimțite dar nu au ochi pentru copii amărâți care abandonează școala. A venit iohanis cu proiectul România educată, ăsta e? Fiți cu mare băgare de seamă în 2024 și nu ii mai votați pe ăștia că aproape ne-au distrus. Nu ma credeți, fiind un anonim pe această rubrică? Faceți un research cei care aveți copii la școală, unde lucrează părinții. O să aveți surpriza să aflați că marea majoritate sunt copii de bugetari milițieni, pompieri, rar spre deloc copii de oameni simpli care să lucreze la privat. O să vedeți cât s-a restrâns numărul de clase în ultimii 10 ani. Asta e România pensionară specială, nu România educată.
    2
    21
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.