Redeşteptarea „frumoasei adormite” pe Faleză. Ewerdt Hilgemann, despre renaşterea sculpturii sale

Redeşteptarea „frumoasei adormite” pe Faleză. Ewerdt Hilgemann, despre renaşterea sculpturii sale
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

"Resurgence of a sleeping beauty: Stacked Column, 1991 (Homage to Brancusi)" - "Renaşterea unei frumoase adormite: Stacked Column, 1991 (Omagiu lui Brâncuşi)", aşa numeşte sculptorul Ewerdt Hilgemann gestul autorităţilor gălăţene de a expune, în sfârşit, lucrarea pe care a realizat-o şi dăruit-o oraşului nostru. Vestea că, după 32 de ani, sculptura sa este ridicată din iarbă şi pusă în valoare aşa cum se cuvine a fost făcută publică pe pagina de internet a lui Ewerdt Hilgemann.

"După 32 de ani în care a ruginit în buruieni, pe Faleza Inferioară, la Trecere Bac, sculptura «Omagiu lui Brâncuşi», operă a lui Ewerdt Hilgemann, a fost restaurată şi ridicată pe un soclu, în apropiere de locul în care a zăcut abandonată atâta vreme", anunţam în ediţia din 16 martie 2023 a ziarului "Viaţa liberă". Ei bine, aceste veşti au ajuns şi la Ewerdt Hilgemann, care a ţinut să le promoveze pe pagina sa de internet.

"Împărtășim cu bucurie cu voi entuziasmul nostru cu privire la renașterea «Stacked Column» în Galați, România", spune sculptorul.

Cum s-a născut "Omagiu lui Brâncuşi"

Artistul îşi aminteşte ce anume l-a inspirat în crearea operei sale de la Galaţi: "În august 1991, am pornit din Amsterdam pentru a ne întâlni cu colegi artiști participanți la tabăra internațională de sculptură în metal din orașul Galați, România. Conducând tot drumul (2.357 km), am făcut prima oprire din România la Târgu Jiu, pentru a vedea «Coloana fără sfârșit» a celebrului sculptor român Constantin Brâncuși. În loc să văd o imagine într-o carte, să mă uit la lucrare în realitate m-a impresionat atât de mult, încât am vrut să creez «cea mai înaltă piesă de până acum» și i-am făcut un omagiu.

Am decis să folosesc forme dreptunghiulare care să poată fi stivuite (ca bucățile de carne pe o frigăruie). Modelate de presiunea aerului natural, patru bucăți de câte trei metri fiecare, au realizat o înălțime totală de 12 metri, în timp ce rotirea cutiilor face posibilă sesizarea asemănărilor, precum și a diferențelor de forme, din orice unghi ar fi privite", mărturiseşte artistul despre lucrarea sa.

Celebrul sculptor explică într-un mod elegant, ceea ce s-a petrecut cu opera sa, mai bine de trei decenii: "Deși municipalitatea din Galați urma să instaleze sculptura într-o poziție verticală, «frumusețea» a fost așezată în iarbă, pe faleza fluviului Dunărea, unde s-a odihnit aproape 32 de ani. Mulțumită opiniei publice, care a ridicat problema, au fost luate măsuri pentru a începe procesul de «trezire» a ei", spune Ewerdt Hilgemann, comparând istoria lucrării sale cu povestea "Frumoasei adormite".

"Sunt foarte bucuros că am creat o lucrare care ar putea deveni un simbol al puterii orașului Galați, al moștenirii sale industriale și al determinării", mărturiseşte artistul în finalul mesajului său.

Semnalul de alarmă tras în 2016

Reamintim că ziarul nostru a adus în atenţia opiniei publice şi a autorităţilor realitatea: "Sculptura unui cunoscut artist german, abandonată de autorităţile gălăţene", în ediţia din 18 mai 2016. Articolul atrăgea atenţia opiniei publice că, în vreme ce lucrările lui Ewerdt Hilgemann sunt expuse în toate marile oraşe ale lumii, municipalitatea gălăţeană ţine aruncată în iarbă cea mai impozantă sculptură a germanului.

Numită "Omagiu lui Brâncuşi", sculptura înaltă de 12 metri înfăţişează o coloană "turtită", formată din paralelipipede vidate. Deşi planul iniţial era ca opera să fie amplasată la Potcoava de Aur sau pe Faleza Inferioară a Dunării, ea a fost lăsată să ruginească lângă punctul de Trecere Bac.

La doi ani de la publicarea articolului în "Viaţa liberă", costurile punerii în valoare a sculpturii au fost aprobate de Consiliul Local. Proiectul votat de aleşi prevedea: restaurarea sculpturii, zincarea cutiilor metalice și montarea acesteia pe Faleza Inferioară a Dunării, la intrarea dinspre parcarea Trecere Bac, pe o fundație din beton armat, placată cu plăci de granit. Terenul de fundare va fi consolidat, zona de amplasare va fi sistematizată vertical, iar întregul ansamblu va fi iluminat cu patru reflectoare.

A fost necesară şi o expertiză pentru că autorităţile nu erau sigure că sculptura mai poate fi salvată. Pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor s-au organizat mai multe achiziţii publice, iar multe dintre ele au eşuat. Abia în noiembrie 2022, sculptura a fost ridicată din iarbă pentru restaurare. Tot atunci a început şi amenajarea soclului. Lucrările sunt executate de firma Edilgalcon din Schela, după un proiect realizat de Arhidesk SRL Galați.

Citit 3861 ori Ultima modificare Joi, 06 Aprilie 2023 19:36

4 comentarii

  • postat de winn
    Luni, 03 Aprilie 2023 10:45
    5.13.129.***
    Bravo, felicitări Viața Liberă ca ați ridicat problema. Nu avem prea multe opere de artă în Galati, iar cele pe care le avem trebuie să le prețuim și să avem grijă de ele.
    0
    0
  • postat de pro
    Luni, 03 Aprilie 2023 10:33
    82.208.137.***
    O veste buna. Asteptam si finalizarea Muzeului de Arta Vizuala conform proiect.
    0
    0
  • postat de Vertical, este altceva. Prinde, frumos.
    Luni, 03 Aprilie 2023 09:26
    109.166.129.***
    Culcată și ruginită, am crezut că este ceva rest de la construcții, cofrat sau ceva recipiente pentru apă și amestec betoane, nisip, uitată pe faleză, dar în poziție verticală, cofratul a prins viață, ''botezată '' Omagiul lui Brâncuși, imediat te duce gândul la Coloana Infinitului a lui Brâncuși,
    0
    0
  • postat de cetatean
    Luni, 03 Aprilie 2023 09:22
    5.13.221.***
    lucrarile s-au terminat ?

    termenul de realizare a fost la a 25 martie

    saptamana trecuta am admirat movilele de pamant excavat, fiarele beton iesite din postament

    "lucrarile" se admirau in toata spendoarea...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.