Gruparea gălățeană are de restituit o sumă destul de importantă de bani, din cauza faptului că folosește palmaresul ce fusese scos la licitație de la falimentul vechii entități roș-alb-albastre.
Oțelul de astăzi are brandul și palmaresul acelui club care a purtat cele mai mari performanțe din istoria fotbalului gălățean, fapt împlinit în 2017, la scurt timp de la reînființarea echipei. Doar că acest lucru atrage și o problemă destul de arzătoare pentru momentul actual, pentru că gruparea gălățeană are de plătit procent din drepturile TV, în primii doi ani de după promovare, către entitatea proprietară a palmaresului.
”Casa de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, reprezentantul juridic al cedentului, deținea drepturile cu privire la denumirea și palmaresul clubului „Oțelul Galați”, cu privire la care s-a emis certificatul de adjudecare nr. 154 din data de 07.07.2017. Părțile au convenit că prețul cesiunii, plătibil de către cesionar cedentului sau reprezentantului convențional al acestuia, este egal cu plata unei cote de 5% (cinci procente) din drepturile de televizare care vor fi încasate de clubul de fotbal SC Oțelul Galați (seniori) în cazul în care acesta promovează în prima ligă, calculate pe primii doi de activitate în prima ligă”, se arată în comunicatul Oțelului din 2017, referitor la preluarea palmaresului.
Astfel, la concret, Oțelul ar avea de primit circa un milion de euro din drepturile TV pentru primul sezon de Superligă, ceea ce înseamnă că 50.000 de euro (în primele 5 zile de la prima tranșă primită) se vor îndrepta către proprietarul de drept al palmaresului. La această sumă se adaugă un alt procent de 5% din drepturile TV din al doilea an de primă ligă al gălățenilor. Palmaresul a fost scos la licitație pentru suma de 9.000 de euro la vremea respectivă, iar proaspăt înființatul club SC Oțelul n-a participat pentru a-l achiziționa, sub mandatul președintelui Cornel Moisescu (în acea perioadă). Iar acum Oțelul va avea de plătit aproximativ 100.000 de euro pentru palmares, mai bine de zece ori decât suma necesară inițial.
Altfel, o altă datorie care o bântuie pe Oțelul ar fi suma de 10.000 de euro pe care gruparea roș-alb-albastră o are de plătit către Școala de Fotbal ”Dani Coman”, pentru transferul lui Andrei Udeanu din 2017. Oțelul se obliga la acea vreme să plătească această sumă în cazul unei promovări în al doilea eșalon.
Surpriză la Liești
Echipa lieșteană a încheiat sezonul cu o mare surpriză neplăcută, 2-4, pe propriul teren, cu Dinamo Bacău – una dintre codașe. Având asigurat primul loc în play-out, la care s-au adăugat și câteva indisponibilități, Sporting a pierdut din concentrare și determinare. A fost condusă de două ori, a egalat prin Crihană și Chiriac, iar de aici s-a ajuns la 2-4 pe final de meci. De notat că oaspeții aveau mare nevoie de victorie, iar cu aceasta au evitat retrogradarea!
Echipa aliniată: A. Brăneț – Ștefănescu, Munchiu, Iacob, Dima – Iordache, Crihană, Mihu, Stan – Grigoraș, Costea. Au mai intrat: Chiriac, Călin, Cucu și Angheluță.
Celelalte rezultate, tot cu surprize: Brăila – Ianca 2-0, Focșani – Limpeziș 1-2. Sporting Liești a încheiat pe primul loc în play-out (locul 5 la general), în seria a doua din al treilea eșalon, iar Brăila și Limpeziș au retrogradat.
Florin Radu, Gheorghe Arsenie