Nu mai puţin de 525.085.913 lei cu TVA ar fi valoarea totală a investiției prin care Faleza Dunării ar urma să fie transformată şi valorificată din punct de vedere turistic
Cel puţin aşa au stabilit arhitecţii şi inginerii asocierii Expert Project Team - Arhideskvision - AMG Lorem Consult, care au realizat documentaţia proiectului "Revitalizarea turismului în Galați, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural și natural de pe Faleza Dunării". Pe baza acestei documentaţii, Primăria municipiului Galaţi vrea să obţină fonduri europene pentru realizarea lucrărilor prevăzute.
Documentația şi costurile (indicatorii tehnico-economici) pentru obiectivul "Revitalizarea turismului în Galați, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural și natural de pe Faleza Dunării" au ajuns pe masa aleşilor locali şi vor fi supuse aprobării la următoarea şedinţă ordinară.
Proiectul a fost realizat de asocierea Expert Project Team - Arhideskvision - AMG Lorem Consult, pe baza unui contract a cărui valoare a fost ajustată la 1.621.038 de lei fără TVA, conform datelor din portalul achiziţiilor publice. Aşa cum v-am informat, proiectarea este finanţată din fonduri europene prin Programul Operaţional de Asistenţă Tehnică (POAT 2014-2020).
Pentru punerea în operă a lucrărilor prevăzute, Primăria va solicita bani europeni prin Programul Regional Sud-Est 2021-2027.
Potenţial există, trebuie doar valorificat
"Spațiul nu are o identitate urbanistică, estetică, ci se încadrează în vechile stiluri de amenajare. În momentul de faţă, oferă locuitorilor posibilităţi de recreere și socializare, dar estetic, arhitectural, a rămas în perioada trecută. În prezent, parcul este într-un stadiu avansat de degradare", au scris autorii documentației despre Faleză. "Având în vedere potențialul turistic natural - Faleza Dunării - cât şi potențialul turistic antropic - ansamblul de artă monumentală în aer liber "Tabăra de sculptură în metal", se impune realizarea lucrărilor de punere în valoare a acestei zone şi valorificarea potenţialului turistic", se explică în documentaţie.
De unde se va începe
Primele pe listă sunt intervenţiile pentru punerea în valoare a monumentelor de for public: reconfigurare socluri, revopsire elemente în culorile originale, iluminat arhitectural prevăzut cu elemente antivandalism, dar şi alte amenajări în perimetrul monumentelor pentru punerea în valoare a acestora. De asemenea, se impune realizarea unui circuit de vizitare care să pună în valoare toate lucrările.
Desființarea aleilor existente, a platformelor betonate şi a construcțiilor degradate, reabilitarea pereului, sistematizarea verticală cu refacerea rigolei de captare a apelor pluviale de la baza taluzului, inclusiv a conductelor de descărcare şi refacerea sistemului de colectare a apelor pluviale de pe Faleza Superioară sunt de asemenea cuprinse în proiect. La fel şi reabilitarea şi retehnologizarea staţiei de pompare a apei pentru sistemul de irigaţii, realizarea unui sistem de irigaţii, consolidarea scărilor de la Elice, reţele de canalizare, apă, curenţi slabi şi alimentare cu energie electrică pentru toate amenajările ulterioare.
Cum se va transforma zona
Proiectul prevede amplasarea unei fântâni arteziene, amenajare peisagistică "Zonă deltă", amenajare de locuri de joacă pentru copii în zona Parc Elice şi în zona Trecere bac, un skatepark, gradene, foişor, scări pe taluz între Faleza Superioară şi Inferioară, dar şi o pasarelă metalică. Puncte de belvedere ar urma să fie realizate pe trotuarul adiacent bulevardului Marea Unire.
Proiectul mai cuprinde: piste pentru biciclete pe Faleza Superioară şi Inferioară, amenajarea unei piste de alergare, a unei piste pentru role, dar şi un lift pentru persoane cu dizabilități; trasee pietonale pe taluz din pietriş şi trasee pietonale de pietriş şi granit, amenajarea unei zone dedicate pentru animale de companie, dar şi a şapte puncte comerciale de mici dimensiuni.
Sunt luate în calcul construirea unui grup sanitar și a unei magazii de depozitare, puncte de colectare gunoi, bănci, cișmele, coșuri de gunoi.
Evident, nu va lipsi amenajarea peisagistică a întregului areal.
Valoarea totală a investiției a fost calculată la 525.085.913 lei cu TVA, pentru o suprafaţă de teren amenajată de 223.326 mp. Durata de realizare ar trebui să fie de 24 de luni, iar sursa de finanţare - bugetul local şi fondurile europene. Rămâne de văzut ce vor spune aleşii despre acest proiect.