Conform unei adrese transmise de Centrul Militar Județean Galați Direcției de Sănătate Publică, medicii de familie trebuie să comunice listele cu pacienții tineri aflați în evidențe cu afecțiuni incompatibile cu stagiul militar. Astfel, cei ce vor fi chemați la evaluare în eventualitatea unei recrutări sau încorporări în viitorul apropiat vor putea invoca mai greu afecțiuni care i-ar scuti de a pune mâna pe arme.
1 octombrie este data-limită până la care medicii de familie trebuie să transmită Direcției de Sănătate Publică listele cu pacienții aflați, din punct de vedere medical, în incompatibilitate cu stagiul militar. Asta presupune că toți medicii care au în evidență pacienți bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, adică acea categorie care poate fi chemată pentru recrutare și/sau încorporare conform legii, de către centrele militare, trebuie să comunice, nominal, problemele care îi fac pe aceștia inapți. Lista afecțiunilor, necesară, potrivit CMJ Galați, actualizării datelor de evidență militară ale cetățenilor și rezerviștilor care fac obiectul Planului de recrutare-încorporare, este una lungă și vizează un spectru larg, de la boli ale sistemului circulator, la cele psihice.
Ce boli îi scutesc pe bărbați de armată
Ordinul care cuprinde lista afecțiunilor incompatibile cu mersul la oaste a fost emis în 2022 și este destul de stufos. Diagnosticele care îi pot recomanda pe tineri pentru ”scutire” sunt variate, numai că ele trebuie să existe și în evidențele medicilor de familie pentru a putea fi comunicate și trecute în evidențele actuale. Dacă, să presupunem, un potențial recrut a fost diagnosticat în altă parte și nu a comunicat diagnosticul medicului de familie sau nu are medic de familie, atunci va fi considerat apt și va trebui să facă dovada, cu documente, în fața comisiei medicale de la Centrul de Recrutare.
Revenind la afecțiunile care sunt incompatibile cu stagiul militar, acestea vizează, cu titlu exemplificativ: aparatul respirator (tuberculoză, astm etc.), afecțiuni degenerative (reumatism, osteoporoză etc), aparatul cardio-vascular (stenoze, boala Epstein, cardiomiopatie, hipertensiune, cardiopatie ischiemică, tromboflebită, varice etc), boli ale sângelui (anemii, boala Hodgkin, leucemii etc), boli renale, aparatul digestiv (reflux gastro-esofagian, gastrită, ulcer, hepatita cronică, ciroză, litiază biliară, pancreatită etc.), boli ale glandelor endocrine (diabet, boli de tiroidă etc.), boli neurologice (scleroză multiplă, discopatii, afecțiuni ale nervilor cranieni și ale măduvei spinării, epilepsie, boala Parkinson, boala Wilson etc.), afecțiuni psihice (Alzheimer, demență, dependență de alcool sau droguri, schizofrenie, tulburări afective și anxioase etc), boli oro-maxilo-faciale (lipsuri dentare semnificative, desfigurări definitive etc), afecțiuni ORL (anumite forme de rinosinuzite și rinite, otite cu deficiențe auditive, hipoacuzie, tumori maligne etc.), afecțiuni oftalmologice (cataractă, retinopatii, miopie, hipermetropie, astigmatism, strabism, discromatopsia etc), afecțiuni genito-urinare (rinichi unic, litiază renală sau urinară, hermafrodism, tumori benigne sau maligne etc.), afecțiuni chirurgicale (spondiloză, distrofii osoase, cicatrici, hernii, transplanturi de organe etc.), aparatul musculo-scheletal (afecțiuni ale oaselor mari, ale articulațiilor mari, platfus, deviații ale coloanei vertebrale etc.).
Lista completă a afecțiunilor incompatibile cu recrutarea și/sau încorporarea se regăsește în Anexa 22/11/2022 a Ordinului Ministrului Apărării Naționale nr. M 194/2022, publicat în Monitorul Oficial nr. 93 bis din 2 februarie 2023.