Cum se modifică facilitățile acordate în transportul public local
Foto: David Tudor

Cum se modifică facilitățile acordate în transportul public local
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Gratuitățile și reducerile de tarif la abonamentele de transport public local, acordate unor categorii de călători, vor suferi modificări importante. Un proiect de hotărâre în acest sens va fi supus aprobării aleșilor locali la ședința ordinară de joi, 28 septembrie 2023. Principalii beneficiari ai noilor prevederi sunt elevii și studenții.

Un proiect de hotărâre care modifică facilitățile acordate unor categorii de pasageri în transportul public local în comun a ajuns la comisiile Consiliului Local. Conform documentelor, noile prevederi vizează strict elevii și studenții și vin ca urmare a modificărilor legislative în domeniul educației: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/04.07.2023 și Legea învățământului superior nr. 199/04.07.2023.

Proiectul prevede că elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, din municipiul Galați, vor beneficia gratuit de abonamentul Plus Nominal 1, pe tot parcursul anului școlar. 

Conform noilor prevederi, studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate din municipiul Galați, în vârstă de până la 30 de ani, vor beneficia de o reducere de 10 la sută din valoarea tarifului abonamentului Plus Nominal 1, pe tot parcursul anului calendaristic. Autoritățile precizează că reducerea acordată de municipalitate vine în completarea reducerii acordate conform Legii nr. 199/4 iulie 2023 a învățământului superior. Potrivit dispozițiilor legale, studenții beneficiază de tarif redus cu 90 la sută pe mijloacele de transport local în comun și nu numai, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani. Practic, prin conexarea celor două prevederi, își vor putea procura gratuit abonamentul de transport cu călătorii nelimitate.

În ceea ce privește celelalte categorii de călători - pensionari, șomeri indemnizați, persoane care beneficiază de salariul de bază minim pe țară garantat în plată, cetățeni de onoare, veterani și văduve de război, revoluționari și donatori de sânge - nu se schimbă nimic.

Citit 4636 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Septembrie 2023 00:32

3 comentarii

  • postat de sor
    Marți, 26 Septembrie 2023 14:35
    86.124.201.***
    Pentru scolarizare parintii cheltuie mai mult decat statul , cu toate ca este obligatia statului sa ti-l ofere conform Constitutiei . Nici macar un caiet , manual ...sapun , hartie igienica...nimic nu ofera statul elevilor.
    3
    7
  • postat de iCs
    Marți, 26 Septembrie 2023 13:27
    86.124.201.***
    da, sa ii pedepsim, sa nu ii mai lasam sa plece, sa stea aici in tarisoara sa munceasca pe nimic, sa voteze ca stramosii lor intru propasirea neamurilor de imbogatiti din posturi de la buget.
    2
    8
  • postat de Alin
    Marți, 26 Septembrie 2023 09:07
    95.76.37.***
    Continuati sa sprijiniti categoriile de cetateni
    care dupa absolvirea facultatii isi pun palma in fund si parasesc tara
    pentru a plati taxe si impozite altor tari. Statul roman a facut eforturi
    cheltuind pentru ai scolariza si ei pleaca din tara.
    Trebuie facut ceva in acest sens!
    12
    27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.