Discuţii de "cascadorii râsului", pe tema Spitalului Municipal. Absurd de Galaţi

Discuţii de "cascadorii râsului", pe tema Spitalului Municipal. Absurd de Galaţi
Evaluaţi acest articol
(39 voturi)

Cu 21 de voturi favorabile şi un vot "împotrivă", aleşii locali, reuniţi în şedinţă extraordinară, au aprobat cererile care vor fi adresate Guvernului României pentru trecerea a două imobile - teren și construcții - situate pe strada Traian nr. 464 și, respectiv, în cartierul Traian Nord, în domeniul public al orașului și administrarea Consiliului Local. Transferul este necesar pentru construirea Spitalului Municipal de Urgență Galați. Un subiect care, surprinzător sau nu, a stârnit discuţii care au frizat ridicolul în şedinţa Consiliului Local.

Singurul consilier din cei 22 prezenţi la şedinţa extraordinară de vineri, 15 decembrie 2023, care a votat împotriva cererilor adresate Guvernului a fost Gregor Teodorescu, liderul PACT pentru Galaţi. Politicianul a acuzat o "lipsă totală de viziune de dezvoltare urbanistică", pe motiv că se doreşte construirea unui spital "între case": "Traian Nord este locul unde majoritatea oamenilor de afaceri din Galaţi şi-au construit case. Iar noi votăm ca un spital să fie construit exact într-un cartier care ar trebui să fie principalul cartier rezidenţial al oraşului. Acel spital va avea 300 de paturi, ceea ce înseamnă minimum vreo 600-800 de maşini şi trafic care va aglomera zona. Va avea heliport, ceea ce înseamnă că întreaga zonă va fi huruită de elicoptere SMURD. Oamenii vor să stea liniştiţi, nu să huruie elicopterele pe deasupra şi să fie trafic aglomerat", a insistat consilierul, până i s-a închis microfonul.

"Sunteţi în eroare. Acest teren are un proiect de spital municipal de foarte mulţi ani", a încercat să-i explice primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu. De altfel, în documentele care însoţesc solicitările adresate Guvernului se precizează clar că imobilele se află pe strada Traian nr. 464 și, respectiv, în cartierul Traian Nord, fiind unul în administrarea Ministerului Sănătății Publice, iar celălalt în administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență "General Eremia Grigorescu". Primarul a precizat că terenul pe care ar urma să fie construit spitalul se află pe strada Traian, iar case sunt doar pe partea stângă, mult în spatele tuturor benzinăriilor şi service-urilor.

Dar Gregor Teodorescu nu s-a lăsat, insistând că spitalul trebuie construit în altă parte, într-o zonă nerezidenţială, dar fără a indica un amplasament anume. A ameninţat că va face anticampanie spitalului: "Ne apucăm şi strângem semnături de la toată lumea din Arcaşilor şi facem anticampanie pentru acest spital".

"Să vă dea Dumnezeu sănătate, domnule Gregor, vă rog din suflet să faceţi această acţiune. Că poate, când vă duceţi cu strângerea de semnături, cineva vă aduce pe calea cea dreaptă! Sigur veţi găsi minimum un gălăţean întreg la bilă să vă facă un masaj de rigoare. E de noaptea minţii să vii şi să spui că nu vrei spital la Galaţi pentru că vor fi nişte oameni deranjaţi", i-a replicat primarul.

Pentru că locuieşte în zona Arcaşilor, dr. Anamaria Hărăbor, consilier local PNL, iniţiatoare a acestui proiect de spital, a spus, ironic, că îl aşteaptă cu mare drag pentru semnături...

"Începând de la Automatica Service ITP şi până la Metro Galaţi, unde e plăcuţa de ieşire din oraş, pe partea dreaptă, sunt două depozite şi în rest este teren intravilan, nu e construit nimic!", a subliniat şi dr. Claudiu Vasile, consilier local PSD şi, de asemenea, unul dintre iniţiatorii proiectului de Spital Municipal de Urgenţă la Galaţi.

Care va fi structura spitalului şi cât va costa

Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", prin Hotărârea Consiliului Local nr. 348 din 29 iunie 2023, a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru obiectivul "Construire Spital Municipal de Urgență Galați", cu principalii indicatori tehnico-economici, investiție în valoare totală de 1.632.011.193 de lei.

Este vorba, după cum v-am informat, despre un spital tip monobloc, cu subsol, demisol şi şase etaje, cu 300 de paturi şi 20 pentru spitalizare de zi. Iată şi structura: la subsol - spaţii de farmacie, sterilizare, depozite, vestiare, ALA, spaţii tehnice; demisol - prosectură, laborator de analize, bloc alimentar, spălătorie, unitate transfuzie sanguină; parter - spitalizare de zi, radiologie imagistică, ambulatoriu; etaj 1 - bloc operator şi secţia ATI; etaj 2 - cardiologie; etaj 3 - chirurgie; etaj 4 - secţie medicală; etaj 5 - obstetrică-ginecologie, neonatologie, bloc de naşteri; etaj 6 - compartiment administrativ; etaj 7 - acces la terasa heliportului.

Spitalul va fi dotat cu echipamente digitale de eliberare a medicamentelor şi va beneficia de un sistem digital integrat, care va gestiona întreaga instituţie. Acest sistem va permite monitorizarea continuă a pacientului, chiar și atunci când este externat.

Iniţiatorii proiectului de Spital Municipal de Urgenţă sunt primarul Ionuţ Pucheanu şi consilierii locali Anamaria Hărăbor (PNL), Valeriu-Laurenţiu Onose (PNL) şi Claudiu-Ionuţ Vasile (PSD).

Reamintim că, pentru realizarea studiului de fezabilitate necesar construirii unui spital municipal de urgenţă în Galaţi, Primăria a atribuit un contract în valoare de 289.000 de lei fără TVA firmei Arhidesign GS.

Citit 7338 ori Ultima modificare Duminică, 17 Decembrie 2023 16:35

11 comentarii

  • postat de GIOVANY
    Luni, 18 Decembrie 2023 14:46
    5.2.209.***
    Pe loc repaus! Stati linistiti ca in aceasta viata nu vor construi nimic. Daca de cacaie de o caruta cati ani, sa-l modernizeze pe cel care-i zice spital judetean , dar ca sa faca unul nou..adio mama...eu parizez ca-i doar pe hartie!
    4
    19
  • postat de Dorel
    Luni, 18 Decembrie 2023 13:37
    5.13.216.***
    Oare se pot plomba cele doua gropi din Piața Mare, care se afla FIX în mijlocul intersecției. Asta ca să nu ajungem noi la spital.
    4
    21
  • postat de Ron Lauder
    Luni, 18 Decembrie 2023 11:45
    89.136.186.***
    De aici si rolul de franar si nemultumit pe care il joaca , si ala vizibil de la o posta, fie si in proiecte imaginare legate de bunastarea si sanatatea societatii. Asa intelege el sa faca politica ducand totul in defavoarea oamenilor....in mod discret
    5
    21
  • postat de Nicu
    Luni, 18 Decembrie 2023 08:52
    89.123.229.***
    Vrajeala de campanie din categoria aeroport in Branistea si tren Magleev intre Galati si Braila, care se va rasufla sau va fasai dupa alegeri!
    4
    31
  • postat de un observator
    Luni, 18 Decembrie 2023 08:40
    193.230.156.***
    Galati? Iar Galati? Nu se mai termina circul! Lipseste doar Bacalbasa!
    2
    32
  • postat de Nicusor
    Luni, 18 Decembrie 2023 08:20
    5.13.145.***
    Care este soarta terenului pentru amenajarea "Arterei de legătură între B-dul Dunărea şi B-dul Marii Uniri, drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră", teren pe care Primăria Galați l-a preluat din administrarea Ministerul Afacerilor Interne pentru ?
    4
    29
  • postat de eu
    Luni, 18 Decembrie 2023 07:26
    86.124.203.***
    gregor teodorescu și pucheanu, mopul și găleata!Iar noi murim ca proștii de nosocomiale în timpul ăsta,până sa apucăm să intrăm pe mâinile asistentelor și medicilor de la universitatea pe toată galaxia de la Galați a lu' nechita.Ăștia vaccinați,neșoșocii,ăilalți au fost deștepți și nu s-au înțepat
    7
    23
  • postat de Sorin
    Luni, 18 Decembrie 2023 06:00
    86.124.202.***
    Pt o fezabilitate -70000 E, pt un spital tip bloc- 2000000 E ,ca să aibă BETONEL FEZABILISTUL de unde trage bani pt campania electorală! CĂ CÎND încep lucrările la spital,va dura un mandat,CĂ CÎND o fezabilitate pt aeroport,încă 3 mandate,CĂ CÎND o altă fezabilitate pt parcare etaj ,alte 2 mandate!!
    8
    27
  • postat de Vasea
    Luni, 18 Decembrie 2023 03:15
    5.13.128.***
    In oras marile terenuri sant luate de cei ce ridic blocuri , ptr cei cu dare de mana , cu Mertane, cu BMW-uri si limuzine scumpe , Pe Cosbuc , la fostul Mahid se putea face un Spital Universitar , o Pliclinica , dar imobiliarele cauta teren pentru blocuri , fostul ISCL, fosta Unitate militara ,
    6
    32
  • postat de MM
    Luni, 18 Decembrie 2023 00:35
    5.13.222.***
    În timp ce toată lumea își face griji de inteligența artificială, România este lovită de vrăjeala electorală! Ooooof Doamne, săracii politichieni, cum se dau ei de ceasul morții să ne fie nouă mult mai bine.
    15
    80
  • postat de Ron Lauder
    Duminică, 17 Decembrie 2023 22:14
    109.166.132.***
    Ăștia nu știu cum sa ne imputineze mai repede și cât mai mulți trimiși la loc cu verdeață și lumea așteaptă un nou spital pentru salvarea de vieți :)))) cu ce "doctori"? Cu aia care termina la Dunărea de Jos? :)))) în cel mai bun caz, dacă se va materializa proiectul, va fi numai și numai pt șpagă
    19
    92

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.