De ce n-au început lucrările la Palatul „Simion Gheorghiu”

De ce n-au început lucrările la Palatul „Simion Gheorghiu”
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

„Dacă un avizator îţi dă peste trei ani avizul – aşa cum ni s-a mai întâmplat de câteva ori cu Mediul – cu ce sunt eu vinovat? Cu ce sunt eu vinovat că unul dintre avizatori, din varii motive, nu emite avizul pentru că o vrea pe mama. I-o aduc pe mama, îl vrea pe tata. Nici tata nu-i convine şi vrea vreo trei verişori mai mici de-ai mei! Am stat doi ani pentru un aviz de la Mediu pentru nişte locuri de joacă! Spuneţi că autorităţile nu-şi fac treaba! Nu. Autorităţile sunt în postura de a lua nişte decizii care li se întorc în formă PENALĂ împotriva lor”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, la ultima şedinţă ordinară din 2023 a Consiliului Local. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei discuţii care viza neînceperea lucrărilor de salvare a Palatului „Simion Gheorghiu”.

A trecut aproape un an de când Primăria Galaţi a obţinut finanţare europeană pentru salvarea imobilului de patrimoniu de pe strada Domnească nr. 24 – Palatul ”Simion Gheorghiu” şi a semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor. Şi, totuşi, lucrările – despre care se estimase că vor începe în noiembrie 2023 – nu au început. Explicaţii a solicitat, în ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local, consilierul local PACT pentru Galaţi, Gregor Teodorescu.

Radiografia făcută de city managerul Cezar Bichescu

City managerul Cezar Bichescu a prezentat o situaţie a obiectivului de investiţii „Reabilitare imobil strada Domnească nr. 24”. Potrivit administratorului public al oraşului, contractul de finanţare a fost semnat pe 19 ianuarie 2023, iar contractul de proiectare şi execuţie, pe 24 februarie 2023. Pe 3 martie 2023 s-a dat ordinul de începere a proiectării. Proiectul tehnic ar fi trebuit să fie gata pe 3 iulie, dar acest termen a fost prelungit de două ori, până pe 29 decembrie 2023.

Prima prelungire a duratei de elaborare a proiectului tehnic a fost justificată de necesitatea alipirii a două hărţi funciare: „Raza de giraţie pentru parcarea subterană impunea lucrul acesta. Alipirea cărţilor funciare a impus şi obţinerea unui nou certificat de urbanism, care a fost emis pe 31 iulie 2023. Au fost depuse documentaţiile pentru obţinerea avizelor noi”, a explicat Cezar Bichescu. Potrivit acestuia, deocamdată s-au obţinut avize de la Comisia de Urbanism, Direcţia de Sănătate Publică, SDEE Electrica, Apă Canal, Ecosal, Distrigaz, Comisia pentru siguranţa circulaţiei, Biroul reparaţii străzi şi Serviciul Telecomunicaţii Speciale. Nu s-au obţinut încă avize de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Protecţia Civilă şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură.

„În 20 septembrie a fost întocmit un act adiţional de prelungire a duratei de elaborare a proiectului tehnic până pe 29 decembrie ca urmare a necesităţii elaborării unei noi expertize tehnice de către persoana autorizată de Ministerul Culturii. Vechea expertiză tehnică a fost elaborată de către un expert tehnic care, din păcate, a decedat. Iar proiectul tehnic trebuie însuşit de către un expert. Așteptăm să se desemneze o nouă persoană de la Ministerul Culturii care să poată să preia acest document. În momentul de faţă, este în elaborare proiectul tehnic. Sunt în analiză aspecte de preluare şi dirijare a apelor pluviale de la parcarea subterană”, a explicat Cezar Bichescu.

De ce nu poate estima nimeni când încep lucrările

„Observăm că moare lumea până când se mişcă hârtiile în administraţia publică. Poate nu este vina Primăriei aici. Concret, când credeţi că încep lucrările. Daţi-mi măcar o estimare, nu o promisiune”, a insistat Gregor Teodorescu.

Replica a venit din partea primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu: „N-are nimeni cum să vă dea o estimare pentru că ceea ce nu vreţi să acceptaţi ca explicaţie şi să înţelegeţi este că avizele nu ţin de Primărie. Dacă un avizator îţi dă peste trei ani avizul – aşa cum ni s-a mai întâmplat de câteva ori cu Mediul – cu ce sunt eu vinovat? Cu ce sunt eu vinovat că unul dintre avizatori, din varii motive, nu emite avizul: pentru că o vrea pe mama. I-o aduc pe mama, îl vrea pe tata. Nici tata nu-i convine, şi vrea vreo trei verişori mai mici de-ai mei! Cu ce suntem noi vinovaţi?!”, a ripostat primarul.

Edilul-şef a argumentat că estimarea unui termen de începere a lucrărilor ar fi nerealistă în condiţiile în care nu ţine strict de voinţa şi de posibilităţile Primăriei Galaţi: „Am stat doi ani pentru un aviz de la Mediu pentru locuri de joacă! Şi la Mediu ca la Mediu! Dar avem Cultura! ISU controlează câţi oameni intră în clădire. Dacă ai până într-o 100, ai nişte reglementări. Dacă sunt peste 100 de oameni, ai cu totul şi cu totul alte reglementări. Eu pot să spun acum că intră doar o sută şi – ferească Dumnezeu – se întâmplă ceva şi găseşte 102? Că asta nu vreţi să înţelegeţi, când spuneţi că autorităţile nu-şi fac treaba! Din păcate, autorităţile sunt în postura de a lua nişte decizii care li se întorc în formă PENALĂ împotriva lor”, a izbucnit primarul.

„Aşteptăm să cadă?”

„Instituţiile statului se blochează reciproc, despre asta e vorba. Şi există o paralizie a voinţei pe care o cunosc foarte bine din sistemul de educaţie în care nimeni nu-şi asumă”, a conchis consilierul PACT Doru Căstăian. Iar primarul i-a dat dreptate: „Pe mine mă duce cu gândul la următorul aspect şi anume că legea, în genere, conceptul de lege este în continuare extrem de sovietic. În care cineva trebuie să răspundă sau să fie ţinut cumva ştiind că el va răspunde”.

O propunere de grăbire a soluţionării situaţiei a venit din partea consilierului Căstăian: „Haideţi atunci să facem un grup de lucru la nivelul Consiliului Local şi cu reprezentanţi din cadrul Primăriei şi să punem o presiune constantă pe avizatori. Poate înţelege cineva de acolo şi îşi asumă o decizie. Păi, ce facem, aşteptăm să cadă! Că asta o să se întâmple. La un cutremur de 5 grade Richter s-a terminat!”.

„Eu vă spun că faptic nu va mişca pe nimeni niciun demers de genul acesta. Din păcate!”, a spus, sceptic primarul Ionuţ Pucheanu.

Citit 2963 ori Ultima modificare Duminică, 07 Ianuarie 2024 17:13

15 comentarii

  • Joi, 01 Februarie 2024 09:54
    5.2.209.***
    comisia de cultura? adica aia 5 cu sofer cu tot? Au terminat greva? Ca erau in greva cat sa faca poza si sa termine tigarea.
    0
    2
  • postat de Mir
    Marți, 16 Ianuarie 2024 17:57
    5.13.163.***
    Iar aceia nu pot fi schimbați/dați afară în șuturi de laEnstetuțiaAvizîărilor...!?? PăiCINEdraq îi pune&-i susține/ține acolo...&ce interese mai vizeazăMunca lor,când interesul lor pare aFİ a lăsa să se năruie tot ceea ce ei,ăi așa-ziși apărătorii/"dădăcitoriiCulturii pun în schimb piedici cuAvizele
    0
    1
  • postat de observator
    Luni, 08 Ianuarie 2024 16:58
    5.13.159.***
    Și pt. complexele Țiglia 1,Francezi,care sunt în ruină de 34 de ani ,tot avizorii sunt de vină,dar pt. bucata de drum prin curtea poliției de frontieră,tot avizorii sunt de vină,atunci cine naiba-i ține în funcții bugetate dacă nu partidul cel de 34 de ani,vs cel de din”nainte de ”89.!?
    0
    7
  • postat de Iancu Jianul
    Luni, 08 Ianuarie 2024 12:23
    5.13.170.***
    Eu personal as fi construit primaria acolo! Locatia era superba! Rezolvam toate problemele! Asa cum Prefectura isi are sediul intr-o cladire clasica MARE! Dar unde nu-i cap, vai de picioare! Sediul vechi a ramas ca-n pom... oricum orasul e plin de drogati, webchatiste, c****, si bujetari!
    1
    13
  • postat de Adrian
    Luni, 08 Ianuarie 2024 12:17
    128.127.117.***
    Sau poate cei angajati în primărie de partid nu știu sa facă un dosar iar cei de la mediu angajați tot de partid nu știu sa îl solutioneze
    2
    22
  • postat de Vali
    Luni, 08 Ianuarie 2024 10:16
    89.136.0.***
    O cladire care nu are valoare arhitecturala. Prea multa energie se consuma pt. acest edificiu.
    22
    3
  • postat de JOHN
    Luni, 08 Ianuarie 2024 09:30
    86.124.201.***
    Păcat că Teodosie și al nostru Cassian nu au dat cu agheasmă pe parlamentari,că tare păcătoși mai sunt și nu au minte dar ne ...MINTEEEE întruna, aștia tot din șleahta lui Betonel Fezabilistul sunt!! RUȘINE LA TOȚI TRĂDĂTORII DIN PARLAMENT ȘI DE LA PRIMĂRIA ȘI C. J .GALAȚI!
    6
    17
  • postat de florin
    Luni, 08 Ianuarie 2024 07:50
    86.124.200.***
    Acea cladire trebuie sa dispara!Terenul este mult prea valoros pt ca cladirea sa merite a fi salvata dupa mintea lui Pucheanu!In Bucuresti in Centrul Vechi se intimpla acelasi lucru!Spitalul evreiesc este un exemplu!In concluzie noii imbogatiti doresc terenul nu ii intereseaza salvarea cladirii!
    12
    33
  • postat de dan
    Luni, 08 Ianuarie 2024 07:27
    109.99.195.***
    expicatia e urmatoarea: cineva a pus ochii pe teren!daca se darama se poate construi altceva acolo ,pentru ca nimeni nu va construi alt palat Gheorghiu!un bloc poate!asta e treatru de papusi pentru fraierii care privesc!au toate institutiile sub controlul lor,ca e psd peste tot ,si ei tot nu pot!
    7
    32
  • postat de pro
    Luni, 08 Ianuarie 2024 06:32
    5.13.204.***
    Aceleasi probleme intampina si antreprenorii in constructii, rezultatele se vad direct in preturi si in numarul de constructii finalizate. Cuplate cu alte probleme, practic am ajuns la blocaj.
    3
    23
  • postat de Sindicalist din educație
    Luni, 08 Ianuarie 2024 06:23
    89.39.81.***
    Haide domnule profesor Căstăian,fă ceva, arată că ai sânge în instalație!Mai ieri (de fapt,în aug.,2022) acuzai sindicatele din educație că nu sunt suficient de active în normalizarea unui proiect de lege cu multe aberații.Noi am adus legea aproape de normal; normalizează și d-ta salvarea palatului.
    12
    24
  • postat de Vai mama voastra ...acolo la voi in ue .
    Luni, 08 Ianuarie 2024 04:38
    108.245.201.***
    Oare cat vor dura avizele pt fabrica de baterii ???
    9
    23
  • postat de Alergătorul de pe Faleză
    Duminică, 07 Ianuarie 2024 23:44
    109.166.131.***
    In ritmul asta, este clar că așteptăm să cadă. Spre supărarea multora, clădirea încă e in picioare. Ah, ce bloc rezidential ar mai ieși acolo!
    8
    34
  • postat de Terente ...din Galati
    Duminică, 07 Ianuarie 2024 22:03
    89.137.229.***
    La Oradea si Timisoara cum de se poate face repede evaluare, avizare, proiectare si gasirea sursei de finantare, in 6 luni?
    Licitatia pt gasirea executantului lucrarii alte 6 luni. Apoi in maxim 2 ani, gata lucrarea.
    Bine a zis primarul: asteptam sa cada...
    Nu ne mai facem bine niciodata!
    4
    39
  • postat de Tovarase Puchene...
    Duminică, 07 Ianuarie 2024 21:43
    23.26.245.***
    mai lasa vaicareala , ca PSD-istii tai conduc tara !!. Parlamentarii de Galati ce fac ????
    9
    46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.