Oțelul traversează o perioadă extrem de tulbure din punct de vedere logistic, în sensul în care ar fi rămas din nou fără președinte. Situația este mai complicată de atât, întrucât pare a fi o luptă pentru putere între o parte dintre suporteri versus Dorinel Munteanu.
De câteva luni încoace, Clubul Oțelul stă pe un butoi de pulbere gata-gata să explodeze în orice clipă. Chiar dacă situația sportivă este fantastic de bună (având în vedere de unde s-a plecat de la sosirea lui Dorinel Munteanu), din punct de vedere financiar și, mai ales, administrativ par a fi probleme mult mai mari.
Ultimele dispute indică faptul că președintele interimar Robert George Florea a demisionat din funcție, după o discuție aprinsă cu Dorinel Munteanu și Paulina (soția lui Dorinel Munteanu, de asemenea, angajată a clubului). Cei doi n-au dorit să pună la dispoziție o serie de documente către președintele interimar, ceea ce a dus la o dispută, la capătul căreia Florea și-a depus demisia. Interimatul va fi asigurat în continuare de către Alexandru Manole (vicepreședinte), care a mai fost interimar după demisia lui Brăilescu, de la finalul anului trecut.
George Cojocaru, unul dintre cei mai activi suporteri pe grupurile de socios cu privire la situația administrativă a clubului, a rezumat astfel pe un grup privat al suporterilor: ”Președintele Consiliului Director (n.n. - Robert George Florea), în urma jignirilor și amenințărilor primite de angajați (n.n. - Dorinel Munteanu și Paulina), și-a dat demisia”. Cojocaru pare a avea, de altfel, o dispută de la distanță cu Dorinel Munteanu, fiind unul dintre cei mai mari critici ai modului de conducere a clubului de către fostul internațional în secțiunea de comentarii de pe diverse pagini și grupuri de social media.
Dorinel, la rândul său, are și el o problemă personală vizavi de Cojocaru, pentru că există suspiciuni că acesta i-ar fi făcut publice datele personale într-un alt grup de suporteri, în urmă cu câțiva ani.
De ce n-ar vrea Dorinel Munteanu să înmâneze actele
Principalul motiv pentru care Dorinel Munteanu nu dorește să înmâneze actele către oficialii Asociației pare a fi orgoliul. În sensul în care fostul internațional a preluat frâiele clubului în urmă cu doi ani, din Liga a III-a, cu 20 de miliarde datorii și fără lot de jucători. Iar de atunci până acum nu au mai fost astfel de solicitări, iar acum deodată există un interes major.
Mai mult, Dorinel Munteanu și Paulina n-au recunoscut a fi fost statutară ședința în care a fost numit ca președinte interimar George Florea. Atunci era ședință pentru alegeri, iar unicul candidat la funcția de președinte era Marian Brăilescu. În lipsa acestuia din urmă și pe fondul faptului că demisionase din funcție cu puțin timp în urmă, membrii asociației au considerat că nu mai este valabilă candidatura acestuia și au făcut ad-hoc un nou consiliu director, prevalându-se de un articol de statut în care este specificat că, dacă nu sunt candidați pe toate funcțiile, nu se pot ține alegerile. Dar un alt punct prevede că, dacă sunt minimum două funcții cu candidați, alegerile au loc și se va completa ulterior funcția rămasă liberă. În plus, existase un precedent ca un președinte să fie ales în lipsă, la una din cele două candidaturi ale lui Cornel Moisescu. Conform statutului, prezența candidatului nu este necesară în momentul alegerilor.
Marian Brăilescu, mărul discordiei pentru unii socios
Foarte contestat înspre finalul mandatului său, Marian Brăilescu și-a dat și el demisia tot după jigniri suferite. Dar, de această dată, tabăra celor care jigneau era compusă din membri socios, în special fostul secretar Rusu, cu alți câțiva membri extrem de activi pe grupurile de suporteri.
Lui Brăilescu i se reproșau două aspecte: că ar fi luat salariu ca președinte (plus plata chiriei și alte beneficii financiare), deși nu era statutar, dar și că ar fi fost complice la înstrăinarea siglei către Paulina, soția lui Dorinel Munteanu. Aceasta din urmă ar fi înregistrat la OSIM în nume propriu dreptul de folosință al siglei SC Oțelul. Un astfel de demers, fără acordul președintelui Asociației (Marian Brăilescu la acea vreme), nu ar fi avut niciun efect. Dar exista această teamă a suporterilor ca nu cumva Brăilescu să fi oferit împuternicire la momentul solicitării.
Rusu a ieșit și el șifonat din tot acest scandal, după ce a avut un clinci cu Dorinel Munteanu. Tot el ar fi fost acuzat de angajații clubului că atunci când era în funcție ar fi spus că Oțelul face blaturi cu Dinamo, pentru a-i ajuta pe bucureșteni să promoveze în Liga I, în locul gălățenilor (asta în sezonul în care echipa se afla în liga secundă). De acolo și răceala dintre Brăilescu și Rusu, membri ai Comitetului Director la acea vreme.
Spiritele s-au inflamat vizavi de Brăilescu pe grupurile de socios și după recentul meci Rapid – Oțelul, ca urmare a unei postări din partea acestuia pe conturile sale de social media. Acesta apărea ca făcând parte din delegația clubului pentru deplasare, fiind reangajat la clubul roș-alb-albastru.
Membrii asociației au schimbat regulile. Urmează noi alegeri
O nemulțumire a unor suporteri ar mai fi că dreptul de vot ca membru socios a fost modificat în timpul sezonului. La start, orice membru socios înscris primea card și dreptul de a intra gratuit la meciuri, în funcție de contribuția fiecăruia. Dar, după ce Florea a devenit interimar, acel Consiliu Director a decis ca statutul de membru socios să fie separat de acele plăți de dinaintea sezonului (reconsiderate a fi abonamente). Astfel, în schimbul unei sume de 300 lei, puteau să rămână membri socios cei care aveau deja această titulatură. Campania n-a dat roade pentru că, potrivit unor surse din interior, ar fi mai puțin de 200 de adepți pentru această nouă metodă. Și doar aceștia ar avea drept de vot la viitoarele alegeri. Ceea ce determină familia Munteanu să suspecteze că ar fi fost o metodă aplicată în mod voit pentru ca numărul de votanți să fie redus.
Candidaturile pentru viitoarele alegeri se depun până pe 28 februarie, iar în martie acestea ar urma să aibă loc pentru stabilirea celor trei funcții: președinte, vicepreședinte și secretar.
Unde au suporterii dreptate
Fanii Oțelului care fac parte din grupurile de socios au și ei dreptatea lor în tot acest joc de putere. Pe de o parte, statutul le dă dreptul de a avea acces la actele clubului. Un deziderat la startul proiectului era transparența, în sensul în care fiecare membru socios primea cel puțin o dată pe an situația financiar-contabilă a clubului. Acest lucru lipsește cu desăvârșire de ani buni.
De asemenea, a fost neclară situația cu privire la înregistrarea siglei SC Oțelul la OSIM în nume propriu de către Paulina, angajată a clubului. Încă n-a fost emis niciun comunicat oficial explicit pe acest subiect.
Lipsa de transparență în anumite momente a ridicat suspiciuni în rândul fanilor gălățeni, pățiți deja cu un faliment al echipei favorite – culmea, picat de pe cei mai mari cai (după ce câștigase campionatul și ajunsese în Liga Campionilor).
Membrii socios au nevoie de Dorinel Munteanu și munca sa pentru a putea scoate situația la liman, iar, în același timp, Munti are nevoie de toți suporterii, mai ales dintre cei care au avut funcții de conducere la nivelul clubului, să îi atragă de partea sa în demersurile normale de îmbunătățire a situației. Dezbinarea administrativă nu atrage decât imagine negativă și îngreunează activitatea de zi cu zi a clubului și, implicit, a echipei de seniori. Fiecare parte are de lăsat din orgoliu pentru binele suprem al grupării.
Cele două momente în care au mai fost scoase la iveală problemele administrative au fost concretizate imediat în eșecuri pe plan sportiv: Oțelul – Farul 0-1 și Oțelul – FC Botoșani 0-2 au venit după astfel de scandaluri. Iar pentru gălățeni urmează un nou meci important de campionat, duminică, în deplasare, la Dinamo.