Cu cât s-au scumpit apa din Dunăre, vântul din Dobrogea și razele soarelui?

Cu cât s-au scumpit apa din Dunăre, vântul din Dobrogea și razele soarelui?
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Comisia de dialog social din cadrul Prefecturii Galați a fost un prilej pentru președintele filialei gălățene a organizației sindicale Cartel ALFA, Romică Gîrneață, de a prezenta (încă o dată) câteva dintre inechitățile salariale majore și încălcări ale drepturilor salariale și cetățenești care "pot duce la un conflict social major în România".

Prezentarea lui Romică Gîrneață s-a constituit într-un adevărat rechizitoriu la adresa foștilor și actualilor guvernanți, pe teme precum stoparea creșterilor nejustificate la energie și gaze, creșterea salariului minim pe economie, modificarea legii dialogului social, aplicarea integrală a Legii 153/2017 a salarizării personalului bugetar, negocierea unui contract colectiv care să prevadă niște grile de salarizare și în mediul privat, legea pensiilor.

"Am fost mult prea receptivi și grăbiți să închidem minele de cărbune în plină criză energetică, deși nu ne impunea nimeni asta. Plafonarea temporară a prețurilor pentru consumatori la tarife superioare celor existente și plata diferenței de la bugetul de stat către furnizori au dus la realizarea unor profituri speculative imense, fără măcar a fi impozitate suplimentar, cum s-a făcut în alte țări. Astfel, unii băieți deștepți s-au îmbogățit peste noapte fără niciun efort, statul și-a mărit bugetul făcând ca datoria publică, imensă, să fie sub 50% ca să nu bată la ochi, asta în timp ce cetățenii alocau mai mulți bani pentru plata facturilor și mediul de afaceri intra în colaps.

Așteptăm și acum răspunsul ministrului Virgil Popescu la întrebarea noastră: cu cât s-au scumpit apa din Dunăre, vântul din Dobrogea sau razele soarelui, ca să se scumpească așa mult energia și de ce atunci am închis și minele pe cărbune? Sau poate să ne explice actualul ministru al Energiei de ce avem cel mai mare preț la energie electrică din Europa?", a spus sindicalistul gălățean.

Liderul Cartel ALFA Galați a spus că și în privința modificării legislației muncii sindicatele s-au lovit de aceeași opacitate la dialog: "Deși oamenii protestau în stradă, deși legile și drepturile salariale erau încălcate, deși propunerile noastre zăceau în sertarele de la comisiile de specialitate, deși au venit recomandări de la Comisia de experți a OIM, guvernanții noștri erau pe principiul «suntem de acord cu schimbarea, dar să nu se modifice nimic»".

"La Bruxelles, cu ajutorul Comisarului european Nicolas Schmidt, responsabil de piața forței de muncă în Europa, și al altor europarlamentari, am reușit introducerea în PNRR a obligării guvernului de a negocia cu partenerii sociali o nouă lege a salarizării unitare și o nouă lege a pensiilor, cu repere stricte (bineînțeles că un termen a fost ratat, iar România a mai pierdut niște bani europeni). În urma acestor presiuni, guvernanții noștri au trecut repede la specificul democrației românești: au făcut pe genunchi legile, nu s-au consultat cu nimeni și le-au trimis la Comisia Europeană.

Bineînțeles că, atunci când a apărut legea pensiilor, ne-am dat seama că are destule anomalii care loveau tot în salariații care muncesc din greu, în condiții periculoase, cei cu grupe deosebite și speciale cărora li se mărea cu trei ani vârsta de pensionare. Erau afectați și salariații din Liberty Steel, Șantierul Naval etc.

Legea mai are multe neclarități, iar normele de aplicare încă nu au apărut, deci ne așteptăm și la alte surprize. Deși până în luna septembrie ar trebui recalculate toate pensiile, nici la această oră programul nu este achiziționat (recalcularea conform art. 125 era în defavoarea salariaților și a trebuit să intervenim și acolo).

Guvernul s-a angajat că la sfârșitul lui martie este gata noua lege a salarizării unice, dar partenerii sociali nu au primit niciun draft din ea. Avem o lege care nu se aplică în integralitate și o nouă lege pe care nu o cunoaștem, să ne așteptăm la ceva bun?", a mai spus Romică Gîrneață.

Citit 7621 ori Ultima modificare Duminică, 03 Martie 2024 15:14

8 comentarii

  • postat de florin
    Luni, 04 Martie 2024 10:24
    86.124.202.***
    In 1989 sub conducerea unui om pe care l-am omorit acuzindul și de subminarea economiei naționale Romania era al 15 lea producător de oțel din lume!Acum sub conducerea pe care nu putem să o acuzam de subminarea economiei naționale în locul unui laminor se ridică blocuri iar combinatul e vai de mam l
    6
    31
  • postat de florin
    Luni, 04 Martie 2024 07:19
    86.124.202.***
    In momentul cînd un ministru al mediului apare cu bucurie și anunță că amprenta de carbon a industriei a scăzut cu 75 % fara sa ne spună dacă reducerea sa făcut prin falimentul acesteia sau prin investiții în mediu a uzinelor românești arunci totul duce la subminarea industriei românești!
    0
    39
  • postat de florin
    Luni, 04 Martie 2024 07:13
    86.124.202.***
    Zilele acestea au apărut mai multe analize care arata că politica de mediu a UE este un dezastru!Peste aceasta politică a UE sa intersectat perfect cu politica energetică dusa de PNL și PSD în România în ultimii 5 ani!
    1
    31
  • postat de Dacă vreți pensii speciale.... tot pentru sectorul bugetar.... nu pentru oamenii cinstiți de la privat
    Luni, 04 Martie 2024 05:42
    51.179.117.***
    Legat de pensii speciale... să nu uitați ce partide au votat menținerea lor și mai ales cine le-a inventat. De inventat a fost PSD pentru sinecuri iar de menținut au fost tot PSD dar și PNL dar și ăștia care se dau antisistem, adică AUR.
    2
    28
  • postat de Patria a postori
    Duminică, 03 Martie 2024 21:36
    109.166.134.***
    Care apă? Aia " tratată" din plin cu aluminiu și fluor pentru tâmpirea populației, aerul " tratat" zilnic cu stropeală din avioane plină de metale grele, bacterii, viruși etc (vezi c 19) și care soare pe care nu l vedem cu săptămânile din cauza stropelilor chimice zilnice?
    41
    41
  • postat de George
    Duminică, 03 Martie 2024 20:13
    128.127.117.***
    Este mai avantajos sa stai acasa, pensionat/a special la 50 de ani (eventual reangajat/a tot la stat, sau in administratia locala), cu pensie de 18 000 lei lunar, decat sa muncesti pe salariu mediu sau minim.
    Vrem cu totii pensii speciale!!!
    6
    75
  • postat de marr
    Duminică, 03 Martie 2024 20:02
    86.124.203.***
    Nu intrebati politicienii ...saracii de ei(!) n-au nici o vina . Ei intotdeauna ne vor binele . Din 90' incoace principala lor preocupare a fost SA NE STOARCA DE BANI ...si sa-i transfere in Conturile Firmelor lor .
    D'aia rad in batjocura prin televizoare ...
    1
    86
  • postat de Gigel
    Duminică, 03 Martie 2024 19:21
    5.13.169.***
    Asta in timp ce in Spania si Portugalia curentul e ieftin tocmai datorita panourilor si eolienelor. La noi e invers pentru ca detinatorii de monopol pe transport nu au facut investitii si nu tine reteaua.
    4
    83

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.