Costel Alexe a cerut personal șpagă de la Combinatul Liberty Galați

Costel Alexe a cerut personal șpagă de la Combinatul Liberty Galați
Fotografie de arhivă, în prim plan, Costel Alexe
Evaluaţi acest articol
(47 voturi)

Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, a cerut personal șpagă de la Combinatul Liberty Galați, exercitând, în 2020, o serie de presiuni asupra conducerii unității siderurgice, potrivit informațiilor publicate de ”Reporter de Iași” (www.reporteris.ro) după studierea celor 26 de volume din ”Dosarul Tabla”, aflat la Înalta Curte de Casație și Justiție din București.

Procesul în care fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, actual președinte al Consiliului Județean (CJ) Iași, este judecat pentru luare de mită urmează să înceapă, pe 12 martie, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Alexe ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură)”, potrivit procurorilor DNA. Produsele primite ca șpagă de la Combinatul Liberty Galați au ajuns la ferma familiei Alexe din Sculeni (Iași) prin intermediul unei asociații, Help People and Nature (HPN), a cărei președintă este Raluca Alexe, soția demnitarului ieșean. Ulterior, după demararea anchetei, familia Alexe și angajații Liberty Galați au încercat să măsluiască actele. „Pentru a-și crea un «alibi juridic» necesar justificării primirii foloaselor necuvenite”, au menționat anchetatorii.

Potrivit anchetei realizate de jurnaliștii de la ”Reporter de Iași”, Alexe a pretins în mod direct mai multe produse siderurgice, acest lucru fiind declarat anchetatorilor de Ionel Borș, fostul country manager Liberty.

Pe 31 ianuarie 2020, în vizită la combinatul din Galați au venit mai mulți demnitari prin care și Costel Alexe, ministrul Mediului. Cu acel prilej, Alexe a discutat cu șefii combinatului despre managementul deșeurilor, halda de zgură, filtrele și programul de conformare - le-a spus procurorilor Ionel Borș, country manager la Liberty Galați.

A doua miză a celor de la Galați a fost, atribuirea, cu titlu gratuit, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Pe 6 aprilie 2020, a avut loc o întâlnire Costel Alexe – Ionel Borș, care a reprezentat geneza acestui dosar de corupție. Ulterior, Borș a fost audiat în două rânduri de DNA (3 septembrie 2020 și 8 ianuarie 2021). Principalele declarații ale lui Borș:

La una dintre întâlnirile Borș - Alexe, la Ministerul Mediului, Alexe i-a cerut să sponsorizeze o societate non-profit care vrea să facă o grădină zoologică, stabiliment pentru păsări exotice. Alexe nu i-a zis cui aparține.

Alexe i-a înmânat o cerere scrisă la calculator în care arăta ce voia să facă respectiva societate și ce nevoi avea.

Alexe i-a prezentat lui Borș planșe ale unor construcții (hambare, hale, alte înscrisuri ale fundației).

„Costel Alexe mi-a spus că «mă ocup de organizarea unei grădini cu păsări exotice» și chiar mă va invita după ce va finaliza acel proiect. Convingerea mea a fost că Alexe este implicat în acel proiect. Faptul care mi-a creat convingerea era că avea acea cerere asupra sa și chiar mi-a remis-o”, a declarat Ionel Borș anchetatorilor.

Conform datelor din dosar, Ionel Borș ar fi dat lista mai departe către Bogdan Grecu, la acel moment directorul general al combinatului, care, la rândul său, a făcut demersurile ca materialele să fie trimise la Iași.

De asemenea, conform dosarului ulterior au mai fost livrate și alte cantități de materiale.

Lucrurile au început să se complice în momentul în care pe fir au intrat procurorii DNA. „Pentru a crea o aparență de legalitate scoaterii din gestiune și remiterii cu titlu de mită a produselor siderurgice, directorul general ar fi determinat două subalterne (trimise în judecată în aceeași cauză – Nicoleta Fătu, șefa Departamentului Logistică a combinatului din Galați și Mirela Gătin, șefa Departamentului Juridic, – n.r.) să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociație controlată de ceilalți trei inculpați, persoane fizice (Raluca, soția lui Alexe și cei doi frați ai săi, Florin și Mihai – n.r.)”, se arată în dosarul citat de reporteris.ro.

Interesant este că fostul country manager Liberty, Ionel Borș, are în acest dosar doar calitatea de martor. Într-una dintre interceptările DNA, aflate la dosar, el a explicat cum a părăsit combinatul. Un superior din Londra i-a comunicat la telefon: „Domnule, s-a hotărât să te autosuspenzi”.

Dincolo de asta, dacă ar fi să tragem linie, Costel Alexe a fost trimis în judecată de DNA în iunie 2022 pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare, alături de fostul director general al Combinatului siderurgic Liberty Galaţi, Bogdan Grecu, acuzat de dare de mită, delapidare şi participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În dosar mai sunt judecate şi alte persoane, printre care trei membri ai familiei lui Costel Alexe, respectiv fraţii săi, Mihai şi Florin Alexe, dar şi soţia, Raluca Elena Alexe, de care actualul şef al CJ Iaşi ar fi divorţat în anul 2021, imediat după ce a fost pus sub acuzare de DNA, conform presei locale din Iaşi.

Mihai, Florin şi Raluca Elena Alexe sunt acuzaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Citit 9211 ori Ultima modificare Marți, 05 Martie 2024 10:51

7 comentarii

  • postat de Das
    Marți, 05 Martie 2024 20:31
    89.137.137.***
    Sorin Ovidiu Vantu a dat ordin....doamna Ioana Maria Vlas a semnat si pentru ca a semnat in locul lui a facut puscarie! S-a ales cu banii, oamenii pagubiti si distrusi ia in final s-a facut dreptate si a intrat si el la puscarie dar pentru alte fapte ! Cine plateste prejudiciul? Muncitorii ca produc
    1
    4
  • postat de Combinist
    Marți, 05 Martie 2024 15:24
    86.106.137.***
    N-am văzut niciodată un om mai pe interes personal, perversitatea dusa la opera de arta, macheavelism, mirlanie, șmecherie, golănie, tot pe interes, bani fără număr.. A reușit și are de și pune în cap.
    1
    13
  • postat de Statul nu face controlul extins al averii
    Marți, 05 Martie 2024 13:05
    37.163.241.***
    Alexe a divorțat de soție. E semn clar ca se așteaptă la o condamnare. Si-a transferat averea pe numele ei ca statul sa nu-i confiște nimic. E manevră tipică de politician hoț. O sa vedeți ca toți polițaii, politicienii arestați au divorțat. Anaful nu face controlul extins al averii.
    2
    18
  • postat de Domnul să judece!!!
    Marți, 05 Martie 2024 09:23
    128.127.117.***
    Mârlănia si prostia au ingenuncheat si distrus România.Cum mă săconducă combinatul Gălățean unul din Iasi?Și s-ăl căpușeze Împreună cu intreaga familie?Câte de genul ăsta sau întîmplat și încă se întîmplă in România?
    3
    28
  • postat de IonV
    Marți, 05 Martie 2024 08:38
    86.124.202.***
    Ăsta să fie motivul dispariției rechinului Borș din combinat???
    2
    29
  • postat de Dorel
    Marți, 05 Martie 2024 08:34
    89.121.200.***
    E intr-adevar foarte interesant cum fostul turnator al Sekuritatii si actualul sekurici e "decat" martor...
    Pute a facatura politica acest dosar, nu ca nu s-ar fi cerut spaga, ci pentru ca unii sunt "decat" martori...
    2
    30
  • postat de Hai liberare ....
    Marți, 05 Martie 2024 04:24
    108.245.201.***
    O lungesc aia pana se prescrie ...
    2
    36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.