La Tulucești, investiții de 6,7 milioane de euro în școli și grădinițe

La Tulucești, investiții de 6,7 milioane de euro în școli și grădinițe
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Învățământ performant pentru viitorul comunității

La Primăria Tulucești, proiectele de modernizare a unităților de învățământ - fie că e vorba de școli sau grădinițe - au fost prioritare. Rezultatul? Investiții de peste 6,7 milioane de euro din fonduri europene, în proiecte cum nici "la oraș" nu găsești!

"Eu încă mai cred că dacă «ai carte, ai parte». Învățământul de calitate, educația sunt cea mai bună «investiție» la nivelul comunității! Rolul școlii este de a-i ajuta pe copii să ia un start bun în viață! Plus că ei sunt și viitorul nostru, al tuturor!", ne spune Petrică Bratu, primarul comunei Tulucești.

Nu mai puțin de 650 de copii sunt cuprinși la unitățile de învățământ din localitate.

"Avem bucuria de a fi o comună care... întinerește! Mulți dintre cei care au lucrat în străinătate s-au întors acasă, s-au mai stabilit la Tulucești și multe alte familii tinere. A crescut numărul de copii! Prin urmare, trebuie să ținem pasul cu ei", ne spune primarul Petrică Bratu.

La școala din Tulucești - care a trecut anul acesta "botezul" primului an de învățământ - două milioane euro s-au investit în extindere și modernizare. "Vechea școală din Tulucești era formată din trei corpuri de clădiri, dar ele nu mai corespundeau necesităților. Un corp de clădire a fost demolat cu totul și în loc am ridicat o școală nouă, cu două etaje, cu mai multe săli de clasă, cu laboratoare de fizică, chimie, științele naturii, cu o sală de festivități foarte frumoasă. De asemenea, am făcut reparații capitale și la cele două corpuri rămase de la vechea școală și le folosim în continuare, în funcție de necesități. Plus dotări cu mobilier, materiale didactice, echipamente IT și de laborator, asigurate printr-un program separat, mai amplu, în valoare de 300.000 de euro", ne spune primarul Petrică Bratu.

Acesta a precizat că, din februarie a.c., și la școala din satul Șivița se derulează o investiție de 1,5 milioane de euro, din Fondul de Mediu, ce vizează creșterea eficienței energetice a clădirii. "Se schimbă acoperișul, modul de încălzire, izolația, hidroizolația, vom avea încălzire pe pompe de căldură și energie generată cu panouri solare. Plus tâmplăria, instalațiile electrice și sanitare! Practic, anul viitor, la Șivița vom avea o școală nouă! Și, la fel, din programul de dotări, avem asigurat mobilier, echipamente și materiale didactice pentru ca elevii să aibă la dispoziție tot ce-i mai bun", ne spune Petrică Bratu.

Nu putem trece peste investițiile în educație, fără a-i aminti și pe prichindeii de la grădiniță. Încă din 2020, la Șivița, printr-un proiect de 400.000 de euro, prin AFIR, s-a construit o grădiniță nouă, în care cele trei grupe de copii chiar se simt ca în povești. De asemenea, în două săptămâni va sosi și mobilierul destinat grădiniței din Tulucești, unde este în pregătire și un proiect de reabilitare energetică.

Și mai există un proiect important! Printr-o investiție de 2,5 milioane de euro, cu fonduri prin PNRR, se va construi la Tulucești o creșă pentru 55 de copii! "Ne gândim la părinții care vor să lucreze și care vor putea prin acest proiect să nu-şi mai facă griji în ceea ce privește copiii micuți, îi vor putea lăsa la creșă, în cele mai bune condiții", ne mai spune primarul Petrică Bratu.

Creșa, care va fi construită în centrul comunei, în apropierea Bisericii "Sf. Gheorghe", ar urma să fie dată în folosință în 2025, licitațiile legate de execuția acestui proiect fiind deja în curs de desfășurare.

Drumuri și utilități, ”motoare” de dezvoltare locală

"Grija noastră este să asigurăm în comuna Tulucești condiții ca la oraș. Când vorbim de infrastructură rutieră, de apă și canalizare, de iluminat public, de școli sau zonele de recreere, centrele de colectare etc., trebuie, în fapt, să le privim, fiecare în parte, ca niște «motoare» pentru dezvoltare", ne-a explicat primarul comunei Tulucești, Petrică Bratu.

Dacă ar fi să ne referim fie doar și numai la partea de infrastructură rutieră, la Tulucești s-au derulat în ultima perioadă două proiecte importante. Primul, prin PNDL 2, a avut drept rezultat asfaltarea a 8 km de drumuri din comună. Al doilea proiect, derulat cu fonduri transfrontaliere, a dus la asfaltarea a încă 3,9 km de drumuri, care au îmbunătățit considerabil conectivitatea comunei Tulucești cu rețeaua de drumuri naționale.

Desigur, lucrurile nu se vor opri aici, ne-a asigurat primarul Petrică Bratu. În prezent, în Tulucești se află în derulare un proiect finanțat prin Programul "Anghel Saligny", ce vizează asfaltarea mai multor străzi din satele componente, în total 8,6 km de drumuri.

"Pe acest proiect, lucrările sunt realizate în procent de aproximativ 50 la sută pe 3,5 km de drum. Îmbunătățirea infrastructurii rutiere merge în paralel cu extinderea rețelei de apă și canalizare. Avem prin PNRR câștigat un proiect de 6,5 milioane de euro pentru extinderea cu 26 km a rețelei de apă și canalizare și creșterea capacității stației de epurare. Prin urmare, pe mai bine de 5 km din drumurile contractate pentru asfaltare se va amenaja mai întâi rețeaua de apă și canalizare", ne-a spus primarul Petrică Bratu.

Centru de zi pentru persoanele vârstnice

ArticolPersoanele vârstnice nu trebuie să fie izolate de restul comunității, ci trebuie să rămână o parte activă în mijlocul societății, este de părere primarul comunei Tulucești, Petrică Bratu: "Trebuie să ne gândim și la persoanele în vârstă, pentru că sunt părinții și bunicii noștri, le datorăm multe și trebuie să-i tratăm cu respectul cuvenit. Acesta este și motivul pentru care am inițiat un proiect cu fonduri europene, în valoare de 1,5 milioane de euro, prin PNRR, pentru realizarea în comună a unui centru de zi pentru persoanele vârstnice. E un centru care va avea 75 de locuri, cu dotări pentru petrecerea timpului liber, pentru socializare, vom asigura și servirea unei mese calde la prânz. Va fi asigurată și asistență medicală. Dar, în primul rând, e vorba de a avea un mediu de socializare, pentru ca bătrânii să nu se simtă singuri sau izolați. Acest centru va funcționa în satul Tătarca, va fi chiar în centrul comunei, ca să fie accesul facil pentru toți locuitorii". Contractul de finanțare a fost semnat, iar în prezent se realizează proiectul tehnic, urmând ca viitorul centru pentru vârstnici să fie dat în folosință în cursul anului 2026.

*Acesta este primul dintr-o serie de trei articole de prezentare, model pentru ceea ce ar putea prezenta, contra cost, oamenii politici doritori în campania electorală. Menționăm că acestea au fost realizate cu titlu gratuit, alegând drept interlocutori primari cu experiență, cu mai multe mandate și realizări la activ. 

 

Citit 3469 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2024 14:38

1 comentariu

  • postat de Galatean
    Luni, 01 Aprilie 2024 09:22
    5.13.131.***
    Dnl. Primar ce facem cu gunoiul se dincolo de linie cu 200 m de a intra trenul in gara?Acolo nu e tot Tulucești sau acolo nu vedeți?!
    Dacă vă lăudați in felul acesta investiți și in gara CFR Tulucești dar și in gara SIVITA care a rămas doar cărămizile de ea și acolo sunt locuitori care plătesc tax
    0
    1

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro