Peste 16.000 de fermieri gălățeni pot depune la APIA cererile de plată pe 2024

Peste 16.000 de fermieri gălățeni pot depune la APIA cererile de plată pe 2024
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Peste 16.000 de fermieri gălățeni sunt așteptați să depună, în perioada următoare, cererile de plată pentru intervențiile aferente sectoarelor vegetal și zootehnic pe anul 2024, potrivit datelor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Galați.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", campania de depunere a cererilor de plată pentru intervențiile din agricultură pe 2024 se desfășoară strict în perioada 4 aprilie - 7 iunie. La nivelul județului Galați, până miercuri, 10 aprilie, aproape 1.000 de fermieri aveau deja depuse cererile de plată, iar în perioada următoare este de așteptat ca ritmul de depunere a cererilor să crească.

Potrivit estimărilor, în acest an, în județul Galați, aproape 16.200 de fermieri vor depune cereri de plată, pentru o suprafață totală de 293.157 hectare. "Media depunerilor va crește la peste 350 de cereri de plată pe zi, pentru a ne încadra în termene. Deja am intrat în ritm, iar în cursul ultimei zile am avut 365 de cereri depuse.

Ce trebuie reținut este că, anul acesta, perioada de depunere a cererilor s-a redus. Până anul trecut, perioada a fost 1 martie - 15 mai, iar apoi au mai fost încă 25 de zile în care s-au mai putut depune cereri, dar se aplicau niște penalități de întârziere.

Anul acesta s-a scurtat perioada, cererile nu se mai depun decât strict în intervalul 4 aprilie - 7 iunie și nu mai este acea perioadă suplimentară în care se putea depune cererile cu penalități. Altfel spus, trebuie ca fermierii să respecte neapărat această dată-limită, de 7 iunie. După această dată, cererea este neeligibilă, practic se pierd banii. De asemenea, orice modificare la cererile de plată trebuie făcute tot în intervalul 4 aprilie - 7 iunie", ne-a explicat directorul executiv al Centrului Județean APIA Galați, Alexandru Sîntion.

Cererile de plată pot fi depuse şi în acest an inclusiv prin accesarea aplicaţiei IPA-Online din versiunea internet, conform Instrucţiunilor de utilizare IPA-Online (accesibile în aplicaţie). "Cererile se pot depune și online, dar și la sediile APIA, prin prezentarea fermierului. De când cu pandemia, lumea s-a obișnuit să depună și online. Și anul acesta sunt multe cereri online, dar avem și această posibilitate directă.

Un lucru pe care îl reamintim este acela că, pentru suprafețele mai mari de 50 hectare, cererile se depun la Centrul Județean APIA Galați. În această categorie am avea în jur de 724 de cereri, pentru o suprafață de 183.000 hectare. Pentru suprafețele mai mici, de până în 50 de hectare (în total aproximativ 110.157 hectare), fermierii au la dispoziție cele șase centre locale APIA din județul Galați (din localitățile Galați, Tecuci, Tecuci Sat Nou, Târgu Bujor, Berești și Cudalbi - n.r.). Mai facem precizarea că în cadrul aceleiași cereri sunt cuprinse și intervențiile în zootehnie", ne-a mai spus directorul executiv al Centrului Județean APIA Galați.

După încheierea campaniei de depunere a cererilor de plată pentru fermieri, din perioada 4 aprilie - 7 iunie, va urma perioada de verificare și control administrativ și în teren. Această etapă ar urma să se desfășoare până în jurul datei de 1 septembrie. După această dată se vor putea face plăți în avans pentru sumele ce revin fiecărui fermier în parte, pe schemele măsurilor de intervenție care i se aplică.

La fel ca în anii precedenți, este de așteptat să se aplice o derogare de la perioada 1 decembrie - 30 iunie pentru efectuarea plăților, stabilită în regulamentele europene. Astfel, prin aplicarea acestei derogări, fermierii vor putea primi plăți în avans, începând de la mijlocul lunii octombrie, iar până la 1 decembrie să primească deja sume cuprinse între 75 - 85 la sută din sumele pe care le au de primit, în funcție de schema de plăți. Apoi, de la 1 decembrie sunt plățile regulare și se acordă diferența pe schemele care sunt verificate și aprobate. Până cel târziu la termenul legal de 30 iunie fermierii vor primi și diferențele de bani, dar asta va depinde, desigur, de măsurile de intervenție considerate prioritare și de resursele bugetare disponibile la acel moment.

Spre comparație, amintim că, potrivit datelor centralizate de Centrul Județean APIA Galați, în campania de depunere a cererilor de plată din 2023, au fost 16.182 de solicitanți.

"Pe cererile de plată de anul trecut, deja sunt autorizate la plata finală 97 la sută din cele depuse. Mai puțin sprijinul cuplat, sectorul vegetal, unde acum este perioada de depunere a documentelor justificative. În total, pe cererile de plată depuse în 2023 s-au plătit 39,02 milioane de lei", ne-a mai spus directorul executiv APIA Galați.

În procentul de trei la sută care a rămas intră o serie de fermieri cu probleme, cu erori la cererile depuse, dar se încearcă, totuși, deblocarea acestor situații, astfel ca până la termenul-limită de 30 iunie, la nivelul APIA Galați să fie practic toate plățile necesare făcute.

Citit 2501 ori Ultima modificare Joi, 11 Aprilie 2024 18:51

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro