Premiu de excelență pentru „Viața liberă”, la Gala Culturii Gălățene 2024 (FOTO)
Foto: Teodora Codreanu

Premiu de excelență pentru „Viața liberă”, la Gala Culturii Gălățene 2024 (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Alexandra Căpitănescu - „Vocea României”, jurnalista și scriitoarea Katia Nanu, actorul Vlad Volf, „Altițe de Galați”, artistul plastic Teodor Vișan, Mihaela Damian și Daniela Alexă autoarele albumului „Smaranda Brăescu. Dincolo de culmi și neguri”, bibliotecara Silvia Macovei din Valea Mărului, Ion Nicolae Chrissoveloni, Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” și cotidianul „Viața liberă” sunt laureații Galei Culturii Gălățene - 2024. Evenimentul Direcției Județene pentru Cultură Galați, ajuns la a XI-a ediție, a făcut ca sala Teatrului „Leonard” să fie, la propriu, neîncăpătoare.

Un spectacol extraordinar, cu interpreți și momente artistice pe măsura valorii excepționale a celor premiați! Așa a fost cea de-a XI-a ediție a Galei Culturii Gălățene, găzduite de Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”. O sală generoasă, dar care s-a dovedit neîncăpătoare. Nu puțini dintre cei dornici să asiste au rămas pe afară, pentru că fusese depășită capacitatea sălii.

Gazda Galei a fost directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Galați, jurnalistul, profesorul şi omul de cultură Cătălin Negoiţă, alături de frumoasa studentă la Jurnalism, deja realizatoare de emisiuni TV, Mădălina Stețco. Au susținut momente artistice de excepție Cristina Boghici – solistă a Teatrului „Leonard”, chitaristul Bogdan Gabriel Ştefan, balerina Daria Ştefania Cîmpeanu, Florin Chiriac and The Hippie Band și Alexandra Căpitănescu - „Vocea României” 2023.

Mihaela Damian și Daniela Alexă – autoarele albumului „Smaranda Brăescu. Dincolo de culmi și neguri”, Silvia Macovei – bibliotecar comunal la Biblioteca „Prof. univ dr. Marcel Crihană” din Valea Mărului, Vlad Volf – actor la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați au fost primii laureați ai Galei, cărora li s-a decernat Premiul de Excelență.

A urmat grupul „Altițe de Galați” – adevărate Ilene Cosânzene unite de aceeași pasiune de a descoperi modele tradiționale și de a coase cămăși așa cum se coseau odinioară: cu multa dragoste, în tihnă, cu suflet curat și cu voie bună.

Distincţie care ne onorează, dar ne și obligă

Premiul de Excelență decernat la Gala Culturii Gălățene cotidianului „Viața liberă” ne onorează și ne obligă. „Nu suntem specialiști, suntem doar iubitori de cultură și o respectăm și încercăm să-i oferim locul pe care-l merită într-o societate românească din ce în ce mai dominată de consumul pe repede înainte. Un gând de recunoștință tuturor celor de la care am învățat meserie nu numai eu, ci și colegii mei – doamna Katia Nanu, prezentă în această sală. Și cei care nu mai sunt lângă noi și cărora le aducem un moment de amintire, domnilor Radu Macovei, Grigore Lazarovici, dragul nostru Victor Cilincă, doamnelor Silvia Mihalcea, Mariana Iliescu și tuturor acelora care ne privesc de acolo, de Sus! În numele lor și al colegilor mei de astăzi vă mulțumesc pentru această onoare, care nu este a mea, ci a ziarului. Și ziarul este al dumneavoastră!”, a spus Anca Spânu, directoarea ziarului „Viața liberă”.

Recunoaștere pentru un scriitor total

Scriitor total, așa poate fi numit creatorul/autorul care scrie cu aceeași sclipire de geniu și teatru, și proză, și poezie, și literatură pentru copii, și critică literară, și publicistică. Scriitor total este cea mai bună definiție pentru jurnalista și scriitoarea Katia Nanu.

„Sunt absolut impresionată și nu știu despre ce să vorbesc mai întâi - despre calitatea premianților sau despre calitatea interpreților. Sunt oameni extraordinari, mi-au adus aminte de lucruri minunate din viața mea, de la profesorul Crihană de la Valea Mărului până la Paul Buța, Viața mea liberă și tot restul cuvintelor mele... Încercând să trăiesc prin cuvinte am scris de toate. Iubesc Galațiul, iubesc cultura gălățeană, Dramaticul, Muzicalul, iubesc oamenii care scriu, oamenii care cântă, oamenii care citesc și, dacă nu te superi, o iubesc tare mult pe Alexandra Căpitănescu și abia aștept să o văd. Sunt îndrăgostită de tinerii aceștia care știu ce trebuie să facă, vor să muncească, au o putere și o tenacitate fantastică! Pentru ei, dacă măcar una dintre cărțile sau dintre poeziile mele ajunge la sufletul lor înseamnă că n-am trăit degeaba!”, a spus Katia Nanu.

Aniversare de 68 de ani

Gala a continuat cu decernarea Premiilor de Excelență altor personalități remarcabile: artistul Teodor Vișan – pictor, grafician și ilustrator de carte, Ion Nicolae Chrissoveloni – urmașul celebrei familii, care se implică pentru a salva și restaura frumusețea de odinioară, dar oferind un suflu actual Conacului – monument istoric de la Ghidigeni.

Premiat pentru excelență, Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați a avut un motiv în plus de bucurie, după cum a dezvăluit managerul instituției de cultură, Teodor Niță: „Vă spun un mic secret, pe 15 mai, împlinim 68 de ani de existență! E cel mai frumos cadou! Dedic acest premiu tuturor celor care timp de 68 de ani au adus glorie Teatrului românesc și culturii gălățene”.

Premiul de Excelență acordat la Gala Culturii Gălățene artistei Alexandra Căpitănescu se adaugă trofeului „Vocea României”. Pentru interpretă a fost o bucurie „next level” să cânte în fața gălățenilor. Iar momentul său artistic a fost foarte apreciat.

Citit 1375 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2024 18:38

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro