Elevul gălățean Rareş-Andrei Neculau, liderul lotului național de Informatică

Elevul gălățean Rareş-Andrei Neculau, liderul lotului național de Informatică
Evaluaţi acest articol
(48 voturi)

Rareș-Andrei Neculau, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Galați, medaliat cu aur la Olimpiada Naţională de Informatică, a câştigat barajul susţinut de componenţii lotului României şi va fi liderul echipei la competiţia mondială, care se va desfăşura în Egipt.

Pe lângă școală și rezultatele deosebite la învățătură, Rareș iubește pianul și chitara și face sport ori de câte ori are ocazia, fiind pasionat de tenis de masă, pe care îl joacă în familie sau cu colegii de clasă. "Am făcut pian la Centrul Cultural, timp de cinci ani, cu doamna profesoara Viorica State. Acum cânt acasă și mă relaxez. Îmi place și chitara, însă aici sunt începător", ni s-a destăinuit Rareș. Tânărul ne-a spus că încă din clasa a V-a este obișnuit cu olimpiadele, participând la cele de matematică, informatică, fizică și, mai târziu, la robotică. "Este o atmosferă foarte frumoasă la CNVA. Dacă ar fi să fiu acum iar în clasa a V-a, aș alege fără îndoială tot CNVA. Mai mult, la Evaluarea Națională din clasa a VIII-a, am știut sigur că vreau să fiu în continuare elev la acest colegiu", ne-a mai spus Rareș.

Medaliatul cu aur la informatică spune că cei care l-au susținut necondiționat au fost părinții lui, dar este de părere că fără atmosfera minunată și îndrumarea profesorilor săi de la CNVA nu ar fi putut să obțină aceste performanțe. Totodată, poate pentru că i-au văzut potenţialul, profesorii de la Centrul de Informatică "Nerdvana" din Bucuresti s-au oferit să-l pregătească online, gratuit. Dar la acest nivel contează enorm pregătirea individuală, pentru care Rareş ne-a mărturisit că zilele sunt prea scurte.

Rareș ne-a povestit că a participat la faza județeană a olimpiadei de informatică, apoi s-a calificat la faza națională, unde în urma punctajului obținut a câştigat medalia de aur. "Inițial, am fost selectat să particip la lotul lărgit, care este format din 30 de persoane. După două probe de baraj, am intrat în lotul restrâns de 20 de candidați. După încă două zile de baraj, s-a întocmit clasamentul final şi am ieșit pe primul loc dintre componenţii lotului", ne-a explicat Rareș.

După Olimpiada Internationala de Informatică din Egipt, urmează Olimpiada Europeană, în Cehia, apoi Balcaniada şi Turneul Internațional de la Şumen, Bulgaria.

Programatorul echipei de robotică

Primul pe țară în lotul de informatică, Rareș se mândrește şi cu faptul că face parte din echipa de robotică a liceului, fiind cel care programează robotul "Dobrin" (numit astfel în memoria unui fervent susţinător al echipei, patronul firmei Doladela Company), conceput de ByteForce. Împreună cu colegii săi de echipă, va pleca peste doar câteva săptămâni la unul dintre cele mai prestigioase concursuri internaționale de robotică din America, Maryland Tech Invitational, care va avea loc în perioada 28-30 iunie 2024. Invitaţia a venit în urma faptului că robotul elevilor de la CNVA a obținut cel mai mare punctaj în preliminariile acestei competiții.

După câteva zile petrecute la Orăștie, oraș în care s-au desfăşurat probele de baraj la lotul naţional pentru Olimpiada de Informatică, adolescentul va ajunge la București, pentru a-şi depune actele necesare obținerii vizei pentru SUA, unde va pleca împreună cu colegii săi de la robotică, alături de care a câștigat numeroase premii.

Din cauza suprapunerii cu plecarea în SUA, sunt "șanse" destul de mari ca Rareş Neculau să nu poată participa la competiția europeană de informatică.

Pentru că a obținut numeroase premii şi medalii de aur la fazele naționale şi internaţionale ale olimpiadelor, Rareș poate fi student la orice facultate din ţară, însă adolescentul nu s-a hotărât încă unde va merge, ci doar că va urma cursuri superioare tot în domeniul informaticii.

Citit 3645 ori Ultima modificare Joi, 30 Mai 2024 18:51

1 comentariu

  • postat de Galațiul mediocru
    Joi, 30 Mai 2024 08:14
    78.210.121.***
    Din păcate Galațiul nu te vrea copile. Galațiul este cu pesedismul. Copiii buni ca tine sunt îndepărtați. Uitați-vă ce personaje avem în funcții.
    15
    16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.