Farmacia Ținc și-a recăpătat strălucirea de altădată. Lucrări de restaurare finalizate (FOTO)
Foto: Ovidiu Amălinei

Farmacia Ținc și-a recăpătat strălucirea de altădată. Lucrări de restaurare finalizate (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(64 voturi)

Unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură din Galați - Muzeul "Casa Colecțiilor" (fosta Farmacie Ținc) – și-a recăpătat strălucirea de altădată, odată cu finalizarea amplelor lucrări de restaurare și consolidare a imobilului derulate de Consiliul Județean (CJ) Galați, printr-un proiect în valoare de 5,4 milioane de lei, derulat prin Programul Operațional Regional 2014 -2017.

Imobil emblematic pentru Galați, atât din punct de vedere arhitectural, cât și istoric, clădirea a fost construită în anul 1900 și s-a impus în peisajul arhitectural al orașului specific secolului XX, prin elemente stilistice valoroase.

”Ne bucurăm că am reușit să ducem la bun sfârșit acest proiect foarte important pentru cultura și istoria Galațiului. Vorbim de o clădire monument istoric – una dintre cele mai frumoase din Galați – dar remarcabilă este, după cum se știe, și legătură cu una dintre figurile marcante ale comunității gălățene – farmacistul Constantin Ținc, care a fost inclusiv primar al Galațiului, senator de Covurlui, pentru meritele sale fiind și decorat cu Ordinul «Coroana României» în Grad de Ofițer. Prin urmare, prin tot ce reprezintă ea, această bijuterie arhitectonică este o parte esențială a moștenirii istorice și culturale a Galațiului”, a transmis CJ Galați odată cu marcarea oficială luni, 3 iunie, a finalizării lucrărilor de restaurare.

Dincolo de elementele artistice ce țin de arhitectura clădirii, la fel de importante sunt și componentele de ordin tehnic, mai puțin vizibile, dar esențiale pentru păstrarea în bună stare a monumentului, fie că e vorba de partea de hidroizolație, tratamentele speciale aplicate zidăriei, refacerea instalațiilor electrice și de climatizare etc.

Echipa de restauratori, felicitată la ”scenă deschisă” de conducerea CJ Galați, a lucrat cu migală fiecare detaliu, astfel că fiecare element arhitectonic – stucaturi, feronerie, lemnărie etc. – a fost readus la viață ca în vremea farmacistului Constantin Ținc.

Odată cu încheierea acestei importante etape, ”Casa colecțiilor” – în fapt o secție a Muzeului de Istorie ”Paul Păltănea” – va reintra în grija muzeografilor, aceștia urmând să (re)amenajeze spațiile expoziționale, astfel încât, în cursul lunii septembrie a.c., să fie deschise marelui public.

”Casa Colecțiilor” va cuprinde mai multe secțiuni ce marchează momente-cheie din evoluția cultural-istorică a Galațiului. Printre altele, vizitatorii vor putea admira expoziții de etnografie, medalistică și carte veche, dar va exista și un salon dedicat Smarandei Brăescu – unde va fi expus inclusiv echipamentul de parașutist cu care și-a câștigat celebritatea mondială! – precum și saloane amenajate în spiritul epocilor trecute.

Nu vor lipsi însă elementele de modernitate. De exemplu, una dintre sălile ”Casei Colecțiilor” va putea fi folosită și ca spațiu expozițional, dar și pentru organizarea unor conferințe sau activități culturale. Nu în ultimul rând, în cadrul proiectului se va realiza și o scanare 3D a monumentului de arhitectură în vederea realizării unui tur virtual al Muzeului “Casa Colecţiilor”, ce va fi astfel accesibil de oriunde, oricând, și pe internet.

Citit 6976 ori Ultima modificare Marți, 04 Iunie 2024 08:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.