Încă un parc eolian a primit autorizaţie de construire în judeţul Galaţi

Încă un parc eolian a primit autorizaţie de construire în judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Dezvoltatorul și operatorul danez de proiecte eoliene, solare și hibride Eurowind Energy anunță că a obținut în luna mai, prin societatea EWE Frumușița SRL, autorizația de construire pentru Parcul eolian Frumușița, din județul Galați. Parcul eolian va integra un total de 11 turbine eoliene și va alimenta cu energie verde un total de 62.000 de gospodării, urmând să devină operațional la finalul anului 2026. Parcul eolian Frumușița va avea o capacitate instalată de 66 MW și face parte din strategia companiei Eurowind Energy de a investi în dezvoltarea capacităților energetice regenerabile în România.

"Suntem încântați să anunțăm că am obținut autorizația de construire pentru Parcul eolian Frumușița, un proiect important pentru creșterea capacității noastre de energie regenerabilă. Parte din portofoliul nostru de proiecte energetice în dezvoltare, parcul eolian din județul Galați va contribui semnificativ la obiectivele noastre de sustenabilitate și la reducerea emisiilor de carbon. Până la finalul anului 2025, autorizațiile de construire acordate proiectelor Eurowind Energy din România vor acoperi 450 MW, sprijinind astfel diminuarea problemelor de mediu la nivel global și dezvoltarea unor comunități locale. Planul strategic al companiei pe plan local vizează construirea proiectelor clasice on-grid, pregătirea soluțiilor de stocare, hibridizare și stabilirea unor centre energetice de amploare", a declarat Adrian Dobre, country manager România în cadrul Eurowind Energy.

Proiectul include, de asemenea, un contract de racordare la rețeaua operată de Distribuție Energie Electrică România (DEER), asigurând integrarea eficientă a energiei generate în sistemul național. În continuare, odată cu începerea efectivă a lucrărilor, etapele de construire vor implica un total de 11 turbine eoliene, drumuri de acces, platforme de montaj și întreținere, o stație electrică proprie de transformare și conductori electrici pentru interconectarea turbinelor eoliene și conectarea acestora la stația de transformare.

Firma Eurowind Energy este prezentă pe piața din România din anul 2011.

Vântul eolienelor bate spre Galați

Așa cum "Viața liberă" a scris în repetate rânduri, Galațiul este una dintre cele mai căutate zone de către dezvoltatorii de parcuri eoliene. În urmă cu doi ani, pe teritoriul județului se aflau în funcțiune 11 parcuri eoliene, cu un număr total de 77 de turbine și cu o putere totală instalată de 164,5 MW. Alte 14 parcuri eoliene se aflau în diverse etape ale reglementării, ele totalizând 175 de turbine și o putere totală instalată de 1.028,35 MW.

De atunci, lucrurile au continuat să se miște. În martie, anul acesta, grupul suedez OX2 a anunţat că a obţinut autorizaţia de construire pentru un parc eolian de 99 MW în judeţul Galaţi, care ar putea deveni operaţional la finalul anului 2025.

În ultima parte a anului trecut, EE Berești Wind SRL a obținut aviz de racordare pentru un parc eolian de 126 MW, ce urmează să fie finalizat în următorii doi ani și va fi amplasat pe 142 de hectare din extravilanul orașului Berești și al comunei Berești-Meria. EE Berești Wind SRL este deținută tot de danezi, de la firma European Energy AS (EE).

Amintim și că, în septembrie anul trecut, mai multe transporturi agabaritice au adus echipamentele pentru cele două turbine de câte 6,2 MW ale parcului eolian de la Pechea, care aparține companiei Six Wings SRL.

Nu în ultimul rând, compania Hoopeks International vrea să construiască un parc eolian de 629 MW în Galați. Acesta se va întinde pe o suprafață de 13.000 de hectare, pe raza a 13 comune gălățene.

Citit 8761 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Iunie 2024 17:57

3 comentarii

  • postat de macarie banu
    Joi, 13 Iunie 2024 07:36
    89.137.225.***
    Bine ca produc altii si folosesc sistemul de transport energie platit de noi.Ba inca se mai si lauda...baaa,ce bine e in Romania,mult bun si ieftin,foarte ieftin.Chiar daca romanii au fost si in 2023 primii la pericol de saracie si excluziune sociala.Da,Romania!
    4
    8
  • postat de Daniel
    Joi, 13 Iunie 2024 00:46
    5.13.152.***
    @Scorilo
    Nu vei primi curent cu portia si e bine ca se fac astfel de investitii, odata facute astea raman. In viitor poate vom avea alesi care sa mai elimine din mafia din energie, mai putina mafie coroborata cu o productie mai mare ca cererea poate impinge pretul in jos.
    2
    11
  • postat de Scorilo
    Miercuri, 12 Iunie 2024 20:54
    5.13.148.***
    Bucurie mare doar pentru ei.
    Pentru noi, prețul la curent rămâne la fel, probabil vom primi curent cu porția și în plus vom plăti certificate verzi ca investitorul străin să-și recupereze investiția.
    Să auzim numai de bine!
    5
    35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.