Oraşul Târgu Bujor se pregăteşte de... alegeri, la doar câteva săptămâni după cele desfăşurate pe 9 iunie, după ce primarul în funcţie (şi reales) Ion Andone a fost declarat incompatibil, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
Pe 26 iunie, Înalta Curte a judecat şi a respins recursul lui Anone la senţinţa Curţii de Apel Galaţi din 6 martie 2023, prin care instanţa locală a respins contestaţia formulată de primarul bujorean la raportul de evaluare, din august 2022, prin care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat stare de incompatibilitate şi a sesizat organele de urmărire penală din cauza conflictului de interese de natură administrativă în care s-a aflat acesta în anul 2020.
"Respinge recursul declarat de recurentul-reclamant Andone Ion împotriva sentinţei civile nr. 27 din 6 martie 2023 a Curţii de Apel Galaţi - contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 Cod procedură civilă, astăzi, 26 iunie 2024", se precizează pe portalul ÎCCJ.
Practic, Ion Andone a candidat pentru funcţia de consilier local la alegerile din 2020 fără a-şi suspenda raportul de serviciu cu Primăria Târgu Bujor, în cadrul căreia ocupa funcţia de referent. Astfel, Ion Andone s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada campaniei electorale, 28 august - 28 septembrie 2020, dar şi în perioada 29 septembrie - 2 noiembrie 2020, după ce a fost ales consilier local şi apoi viceprimar, când a continuat să-şi exercite funcţia deţinută în cadrul Primăriei Târgu Bujor încă 35 de zile, deşi raportul său de serviciu era suspendat de drept, conform legii.
În 2020, funcția de primar la Târgu Bujor a fost câștigată de Laurențiu Gîdei. Acesta a renunțat la post, după ce a fost ales deputat, în decembrie 2020. Drept urmare, pe 27 iunie 2021, s-au organizat noi alegeri, în urma cărora Ion Andone a fost ales primar. La alegerile din 9 iunie anul acesta, Andone a fost reconfirmat în funcţie.
Conform Legii nr. 161/2003 şi OUG nr. 57/2019, "persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului".
În urma sentinţei ÎCCJ, Ion Andone urmează să fie eliberat din funcţie printr-o decizie a Prefecturii, ce va fi emisă în termen de 15 zile de la comunicarea soluţiei Curţii Supreme. De asemenea, el nu va mai avea voie să candideze la alegerile ce urmează să se desfăşoare în termen de şase luni, la o dată ce va fi stabilită prin hotărâre de Guvern, la propunerea prefectului.